Ville Maljan näyttely Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa maalis-heinäkuussa
Tiistaina 5.3.2024 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa yleisölle avautuu harjavaltalaislähtöisen valokuvaaja ja muusikko Ville Maljan (s. 1981) valokuvanäyttely Laulavat Ikonit – Juuret ja tulevaisuus. Näyttely tuo yleisön nähtäville rouhean ja koskettavan kattauksen Maljan muotokuvia suomalaisen musiikkimaailman tähdistä, mutta avaa samalla näkökulmia myös Maljan henkilöhistoriaan hänen satakuntalaisilla juurillaan. Näyttely on esillä museon Satakunta-salissa 7.7.2024 saakka.
Maljan valokuvanäyttelyssä nähdään muun muassa Ismo Alanko, Mariska, Eino Grön, Anna Eriksson, Vilma Jää ja kymmeniä muita maamme eturivin artisteja sekä vaikuttavia tekijöitä musiikkikentän marginaalista. Yhtenä uusimmista lisäyksistä Laulavien Ikonien sarjassa nähdään upea, tänä vuonna otettu muotokuva tangokuningas Pasi Flodströmistä Emil Cedercreutzin taiteilijakoti Harjulan miljöössä Harjavallassa.
Yleensä taiteilijamuotokuvat imartelevat kohteitaan, mutta Ville Maljan Laulavat Ikonit -sarjassa koko kansan tuntemia henkilöhahmoja tarkastellaan myös kriittisesti. Kuvat ovat perinteisiin dokumentaristisiin otoksiin nähden viimeistellympiä ja poikkeavat näin kuvajournalistisen kaanonin perinteestä. Näyttelykokonaisuuden suurin voima piilee läsnäolossa: Ville Malja on kuvannut näyttelykokonaisuuteen valittuja artisteja pitkään ja hartaasti. Malja on viettänyt artistien kanssa hiljaisia hetkiä, matelevia tunteja ja lyhyitä päiviä. Hän on kuunnellut, katsonut ja tutustunut, ja siten rakentanut luottamuksen dialogin. On tehty sinunkauppoja, juostu vessassa ja saunottu. Tämä sanaton dialogi toistuu kuvissa rauhana, läsnäolevuutena ja piilottamattomina säröinä. Julkisuudesta tuntemamme tähdet laskevat Maljan kuvissa hetkeksi maskinsa ja näyttävät kameralle sen, mitä muutoin peittävät ja minkä he ammattinsa puolesta osaavat niin hyvin piilottaa – oman haavoittuvan itsensä.
”Valokuva kommentoi, rakentaa ja uudistaa kollektiivista muistiamme. Valokuva voi olla imarteleva ja kannustava, ja se voi olla julma ja tahditon. Se on pysäytetty hetki – laukaus, joka voi yhtä hyvin synnyttää kuin tappaa”, Ville Malja kertoo ja jatkaa: ”Asemoin itseni taiteilijana marraskuiselle tupakkapaikalle Eero Järnefeltin, Remu Aaltosen ja Annie Leibovitzin seuraan. Pidän klassisista tilanteista, kauniista valosta ja tasapainoisesta kompositiosta, mutta samaan aikaan oikean suoran pitää osua maaliinsa napakasti. Valokuvaajan työ on löytää turmeltumatonta puhtautta ja kertoa siitä maailmalle. Suurin haaste on pysyä vilpittömänä.”
Ville Malja on kotoisin Harjavallasta. Hän vietti koko lapsuutensa sekä varhaisen aikuisuutensa Kokemäenjoen varrella satakuntalaisissa maisemissa. Vuonna 2001 hän valmistui graafiseksi suunnittelijaksi Satakunnan Käsi- ja taideteollisesta oppilaitoksesta Nakkilasta, josta jatkoi valokuvausopintojen perässä Lahden muotoiluinstituuttiin vuonna 2002. Samaan aikaan hänen kansainvälinen uransa muusikkona Lapko-yhtyeessä sai lentävän lähdön ja opinnot jäivät kesken toistuvien kiertueiden vuoksi. Vuonna 2007 Malja palasi opintojen pariin ja valmistui. Siitä lähtien hän on toiminut freelance-valokuvaajana. Nykyisin hän kiertää maailmaa Moon Shot -bändin laulajana. Malja on palkittu töistään mm. Koura-palkinnolla 2019, Edit-gaalassa 2022 sekä Vuoden Huipuissa 2022. Hän asuu ja työskentelee Lauttasaaressa Helsingissä. Kesänsä hän viettää mökillään Kokemäen Sääksjärvellä.
Laulavat Ikonit -teossarja on nyt ensi kertaa esillä Satakunnassa. Taiteilijamuotokuvien debyyttinäyttely nähtiin Helsingin Musiikkimuseo Famessa viime vuonna. Upea kokonaisuus herätti kiinnostuksen myös Maljan kotikonnuilla Harjavallassa. Tänä keväänä Emil Cedercreutzin museolla on ilo ja kunnia esitellä yleisölle Ville Maljan valokuvanäyttely Laulavat Ikonit – Juuret ja tulevaisuus, joka sisältää aiempaa laajemman kokonaisuuden herkkiä ja puhuttelevia taiteilijamuotokuvia. Niiden lisäksi näyttely kertoo myös Maljan rouheasta elämäntarinasta ja hänen suhteestaan satakuntalaisiin juuriinsa, nuoruuteensa ja kotiseutuunsa. Näyttely on avoinna yleisölle Emil Cedercreutzin museossa ajalla 5.3.-7.7.2024. Tervetuloa!