Vinkkejä oman bändin muodostamiseen

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 1.2.2021

Suomessa on väkilukuun nähden eniten metallibändejä, ja voidaan sanoa, että suomalaiset rakastavat raskasta rock- ja metallimusiikkia. Himin ja The Rasmuksen kaltainen menestys on monen unelma, mutta se voi tulla kalliiksi, mikäli sinulla ei ole vielä omia soittimia. Tähän voi helposti hakea kulutusluottoa, vertaile kulutusluotot Financer.comissa. Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä aloitteleville bändeille, joilla säästät aikaa ja vaivaa. 

Bändin tyyli

Jokaisella bändillä on yksi tai kaksi visionääriä, eikä siihen pakkaan kannatakkaan sekoittaa liian montaa henkilöä. Tässä kohtaa vältytään monilta mahdollisilta riidoilta, liian monen bändin jäsenen panostus on yksi yleisimmistä virheistä. Tämä voi johtaa siihen, ettei bändillä ole yhtenäistä visiota, tyyliä eikä soundia. On hyvä, että bändillä on selkeä visio siitä, mitä se haluaa saavuttaa. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tyypillisesti bändissä on laulaja, kitaristi, basisti ja rumpali, mutta voit tuoda tyylisi mukaan muitakin soittimia, kuten piano tai jousisoittimet. Hieman erikoisimmilla soittimilla bändisi soundi tulee erottumaan massasta varmasti. Ennen oman bändin aloittamista kannattaa ensin sopia yleiset ja yhteiset säännöt sekä jokaisen bändin jäsenen rooli. Tyyli kannattaa luoda laulajan ääneen sopivaksi, jolloin soittajien on helpompi mukautua tyyliin kuin tyyliin. 

Bändin soundi ja nimi

Soundi bändille löytyy tietenkin ajan myötä. Ensimmäisessä bändikokouksessa puhukaa vaikutteistanne, ketkä ovat suosikkiartistejanne, mitä olette kaikki kuunnelleet viime aikoina, ja onko teillä yhteisiä genrejä, joista pidätte? Soundi tulee todennäköisesti olemaan jossain näiden vastausten välissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ilman bändin nimeä ei voi saada keikkoja, joten nimen tulee olla uniikki, osuva ja mieleenpainuva. Miettiäessänne nimeä, kannattaa tehdä taustatutkimusta internetissä sekä sosiaalisissa medioissa. Jos nimi tuo liian monta osumaa, sitä ei ehkä kannata käyttää, koska​ se ei erotu joukosta tarpeeksi hyvin. Yksi hyvä tapa tähän on miettiä tätä yhdessä sekä yhdistellä sanoja tai käyttää muunnelmaa jostain suosikkikappaleestanne. Ennen nimenvalintaa kannattaa tarkistaa, että uuden bändin nimeä ei ole varattu URL- osoitteella, jotta voit luoda bändillesi omat verkkosivut. 

Mitä tämän jälkeen? 

Jokaisella bändillä on hyvä olla omia kappaleita, joten tämän jälkeen alkaa laulujen kirjoitus ja sovitus. Tätä ei kannata kiirehtiä, sillä omissa kappaleissa on aina laatu tärkeämpää kuin määrä. Tämän takia on hyvä osata muutamat kappaleet, jotta voitte harjoitella yhteistä soundianne.  Harjoiteltavat kappaleet voivat olla myös täyttämässä esiintymisaikaa eli settiä, jos bändillä ei ole vielä tarpeeksi omia kappaleita. Yhden setin pituus vaihtelee, mutta yleisesti varastossa on hyvä olla noin 12 kappaletta. Nämä harjoittelukappaleet ovat myös hyvä tapa löytää bändin tyyli sekä oma soundi ja nämä auttavat teitä lyöttäyttymään  yhteen yhä enemmän. 

Tärkeintä bändillä on olla oma harjoitustila, koska mikä on sen tärkeämpää kuin harjoittelu, harjoittelu ja vielä kerran harjoittelu. Harjoitustiloja on helppo esim. vuokrata, jos ei muuten rauhallista tilaa löydy. Jos ei sopivaa tilaa löydy, voit aina vuorata seiniä äänieristeillä, jottei meteli kuuluisi kauas. Ihan naapurirauhan säilyttämiseksi, tätä ei kannata ehkä tosin tehdä kerrostalossa. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Loppusanat

Kun kaikki on valmista, bändiä tulee mainostaa, jotta saisitte keikkoja. Tänä päivänä se on helpompaa, koska demoja voi lähettää levy-yhtiölle verkossa. Kannattaa myös tehdä bändille vähintään Facebook- sekä kotisivut, joiden kautta on helppo mainostaa vielä enemmän ja saatte yhä enemmän näkyvyyttä bändillenne. Mitä enemmän sosiaalisia mediakanavia on, sitä helpompaa on mainostus ja tulette tavoittamaan isomman yleisön. Näin saatte lisää seuraajia, levitettyä tietoisuutta bändistä sekä faneja. 

Bändin perustaminen ei ole lähes koskaan mikään silkkinen tie, vaan se vaatii paljon töitä, verta ja hikeä menestyäkseen. Kuitenkin harkinnalla ja järkevällä suunnittelulla, voitte tehdä bändistänne menestyvän. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat