”Vinoa juurimusaa, kenoa menoa ja hämäriä tarinoita” – arvostelussa Tekramütischin ”Tanssiminen kielletty”

Joensuun kupeesta kantautuu outoja ääniä ja maanista optimistisuutta jo ties monettako vuotta. Poikkiteloisen musiikin veteraanit Toppo Koposen (mm. Kumikameli ja Eläkeläiset) ja Jukka Hyrkkään (ex-Kumikameli) tehoduo on kasannut seitsemännen tuotantokautensa kypsimmät ja vähän mädemmätkin hedelmät samaan 54 kappaleen koriin. Koronakauden ajalta kertynyt kappalemateriaali kattaa yhtyeen viimeisimmät äänitteet; ”Romantyczny”, ”Anterolle” , ”TM 1/2021” ja ”TM11/2020”. Kokonaisuus toimii osittain mainiosti ja parhaimmillaan sairaalloisen ratkiriemukkaasti.

Tuttuun tekra-tyyliin kyseessä on varsin päätön ja polveileva kappalekavalkadi, jonka äänimaisema on luotu mitä villimpien instrumenttiyhdistelmien vähemmän harkituilla kombinaatioilla. Kappaleet kertovat tragikoomisia tarinoita mm. kieroutuneesta rakkauselämästä, rekkamiehen arjesta, oman ja kanssaihmisten elämän vaikeuttamisesta ja vaikka etanan vauhdista. Vaikka camp-vaikutelma on Tekramütischin toimituksessa edelleen vahvasti läsnä, mennään välillä oikeasti niin ehdan taktisen latteuden rajoilla, että rakkauselintä oikein riipaisee ja syvältä. Varsinkin Hyrkkään epälauluosuuksien aikana musiikillisten telemark-alastulojen teko lienee sula mahdottomuus, mikä on taas toisaalta yhtyeen voimavaroista tärkeimpiä. Riemastuttavinta duon otteissa on, että heidän uhkarohkeutensa korostuu juuri kyvyssä laittaa biisiainekset soppaan nahkoineen ja karvoineen, olipa lopputulos sitten kuinka lerpsahtanut tahansa. Ja Tekramütischin mentaliteetin mukaan lerpsahtaneisuus on parhaimmillaan hyveistä se hyvin.

Kokoelman ensimmäinen levy on enimmäkseen riisuttua, blues- ja kantrivoittoista taiteilua, toisiaan hylkiviä soundirakennelmia, mutta myös hapokkaasti kuplivaa psyke-urkuilua, reggaeta ja käänteisen naiivistista mitälie-poljentoa. Välillä myös askeettisen halvan kuuloinen diskopauke muine outoine äänineen valtaa stereokuvan Tekramütischin säveltaiteessa. Ensimmäisen levyn sisältö vaikuttaa jopa hienoisesti liian konventionaaliselta ja välillä hieman kliseisten riimien varassa jolkottelevalta, lonkalta vedetyltä menolta. Paikoitellen herrain sähköinen blues-kitarointi on kontekstiinsa nähden liiankin taidokasta ja sointuopillisestikin onnistunutta. Eli siis hyvääkin matkasta löytyy. – ”Kylmäaseman haamu”, ”Kahden bluesin välissä”, ”Palkintona katkera pettymys” sekä helmeilevällä melodialla varustettu twist ”Streetlights Perkele” etenkin.

Timanttisia käppäbiisejä löytyy enemmän levyllä 2. Kipeääkin kipeämpi ”Aliexpress”, teksteillään täydellisyyttä hipovat ”Helvetti” ja ”Uwaga! Etana!” duon vanhan kantrirykmentin, Kantri Antero & Rahtarit -tribuuttikappaleet ”Painajainen Maarianhaminassa”, ja outlaw-kantrit ”Rekaton mies” ja ”Unelmien rekkamies”  jäävät kummittelemaan pahaa aavistamattoman takaraivoon pidemmäksikin aikaa. Saaristovalssi ”Aatoksissain vain” sekä krautrock-henkisesti kansainvälinen ”Los juhannustanzelos” eivät jää pekkaa pahemmiksi.

Tekramütisch on kaikessa sympaattisuudessaan totaalinen, häiritsevyyteen asti hämmentäviä tekstejä suoltava (epä)musikaalinen runsaudensarvi, joka ei ilmaisullisia lainalaisuuksia kumartele. Välillä tosin tuntuu, että vähemmälläkin hörhöilyllä ja vitsien uusiokierrätyksellä pärjäisi.

7+/10

Kappalelistaus:

CD 1
1. ”Intro”
2. ”Taivastelija”
3. ”Katson sieneen taivaan”
4. ”Sissos, saatana-blues”
5. ”Vihaan rättäristejä”
6. ”Hymyilevä idiootti”
7. ””Siemen”
8. ”Kylmäaseman haamu”
9. ”Kahden bluesin välissä”
10. ”Nopeammin, kissimirri”
11. ”Palkintona katkera pettymys”
12. ”Pääkallokiitäjä”
13. ”Muusat”
14. ”Vuoden paras joulu”
15. ”Bluesvauvan ristiäiset”
16. ”Tähtisilmä”
17. ”Streetlights, perkele”
18. ”Rekaton mies”
19. ”Vanha koulu”
20. ”Pystytie”
21. ”Sök”
22. ”Amok”
23. ”Blues tekee häijyä”
24. ”Loppu tulee”
25. ”Madame knappast”
26. ”Päästä pois”
27. ”Juhannustanssit”

CD 2
1. ”Aliexpress”
2. ”Herättäjä-Jampe”
3. ”Helvetti”
4. ”Uwaga! Etana!
5. ”Teräskesä”
6. ”Paulus Lapanen”
7. ”Avaruusromua”
8. ”Blues veronmaksajien rahoille”
9. ”Painajainen Maarianhaminassa”
10. ”Mars-musiikkia”
11. ”Liian monta kuolemaa”
12. ”Maan mainio”
13. ”Luonnoton John”
14. ”Elän kuplassa”
15. ”Nimeni on Maňana”
16. ”Aatoksissain vain”
17. ”Ballad of Jukke Bou”
18. ”Manan majalla”
19. ”Yksinkertainen luontokappale”
20. ”Unelmien rekkamies”
21. ”Värikartta-blues”
22. ”Aikapaikka”
23. ”Jamaican rekkamies”
24. ”Unettomat unet”
25. ”Hyvää huomenta, blues”
26. ”Los juhannustanzelos”
27. ”Outro”