Vinokäyrä – Vinokäyrä

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 6.11.2010

Hengähdä vielä hetki, ennen kuin annat itsesi pois. Sillä soittimet on viritetty, ja merkkivalot syttyneet!”

  • Vinokäyrä – ”Paska Sinfonia”

Tampereelta hyökkäävä Vinokäyrä oli itselleni täysin uusi tuttavuus, ja todellakin tervetullut sellainen. Suomeksi ärjyvä ja laulava trio pamahtaa tyylillä tärykalvoille nimettömän debyyttilevynsä voimin. Itse bändi on perustettu vuonna 2000. Tähän mennessä Vinokäyrä on ehtinyt tehdä kaksi demoa ja muutaman keikan, ennen hajoamista vuonna 2003. Loppukesästä 2007 porukka halaji takaisin musiikin pariin, ja siitä lähtien on tätä ensimmäistä levyä viilailtu huolella kuntoon. Levy kuulostaakin todella tuoreelta, aidolta ja silti sopivasti viimeistellyltä.

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

Alkujaan Terveiden Käsien polkuja kuljeskellut yhtye piiskaa kuuntelijaa yhdeksän raidan edestä suomalaisen ihmisen sielunmaisemaan. Levyn ykkösraita, ”Muistatkohan” kaappasi minut heti alkuriffistä mukaan. Sopivasti melodista, hieman Abduktiomaista meininkiähän tämä. Solistiosuudet kulkevat mukavasti, vaihdellen lähes itkuraivarimaisesta huudosta täysin puhtaasiin osuuksiin. Monipuolisuus tuntuukin olevan yhtenä teemana levyllä. Tästä ehkä onnistuneimpana esimerkkinä on kolmosraita, ”Ei näille maille”. Rautalankakitaraa, suoraviivaista hc:ta, tunnelmallisia kitarasooloja, karjumista, ja taas rautalankaa. Kertakaikkiaan hieno, yli neljäminuuttinen veto ja nousee kyllä helposti yhdeksi omista suosikeistani. Monipuolisuudesta kertoo myös se, että vitosraidan ”Ydin”-kappaleen pituus on 1:07. Kunnon vanhanliiton suomipunkkia.

Levy pitää otteessaan hyvin myös loppupuolella. Vauhti ei hidastu, ulosanti ei puuroudu. Tätä toivoisin tapaavani monelta muultakin bändiltä. Liian usein tuotosten viimeiset raidat ovat pelkkää täytettä. Kaksi viimeistä kunnollista biisiä, ”Tolaltani” ja ”Paska Sinfonia” sitovat kokonaisuuden hyvin onnistuneeksi ja ehjäksi kokonaisuudeksi.

Voin kuvitella, että livenä Vinokäyrä kuulostaa ja näyttää todella kokemisen arvoiselta, mutta näin levymuodossakin tuotos on todella toimiva. Paria hieman ”turhaa” lyhyttä raitaa lukuunottamatta ehdoton ja varaukseton suositteluni!

9/10

Kappalelista:

Biisilista:
1. Muistatkohan?
2. Ilmavaev
3. Ei Näille Maille
4. HPKR
5. Ydin
6. Rajatapaus
7. Pienet Sammaleet
8. Tolaltani
9. Paska Sinfonia

www.myspace.com/vinokayra

Kirjoittanut: Ville Manner