Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan – Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 16.5.2022

Muutama sata vuotta sitten musiikki oli olemassa ainoastaan aikaan sidoksissa. Musiikkia kuultiin ainoastaan silloin, kun muusikot soittivat instrumenttiaan tai lauloivat – ei silloin, kun itselleen parhaiten sopi. Jos halusit kuulla palavasti jonkin sävellyksen uudestaan, sinun täytyi odottaa seuraavaan kertaan, kun joku sen jälleen esitti.

Kymmenen vuotta fonografin keksimisen jälkeen syntyi savikiekko, jonka keksijä Emil Berliner patentoi. Savikiekko toimi pääasiallisena formaattina musiikin tallennukseen aina 1960-luvulle saakka, jolloin PVC-muovista valmistettu vinyylilevy korvasi sen jatkaen omaa valtakauttaan 1980-luvulle, jolloin ensimmäinen CD eli Compact Disc kehitettiin. Pieni ja kätevä CD-levy tappoi suuren, kömpelön ja äänenlaadultaan huonomman vinyylilevyn kadottaen sen historiaan.

Kaupallinen yhteistyö

Festariennakko: Five Finger Death Punchin ja In Flamesin tähdittämä Sauna Open Air juhlitaan viikonloppuna Tampereella →

Vaan niin ei sittenkään käynyt.

Vaikka vinyylilevyjen myynti romahtikin CD:n suosion myötä, tapahtui 2010-luvun lopussa jotain hämmästyttävää. Ensimmäistä kertaa sitten 90-luvun vinyylien myynti lähti kunnolla nousuun. Siinä missä 2000-luvun ensikymmenellä sai olla onnellinen, jos vinyylilevyjä myytiin maailmanlaajuisesti edes miljoona kappaletta, ostettiin vanhentuneeksi tuomittua LP-levyä vuonna 2021 huimat 41 miljoonaa kappaletta.

Myös Suomessa on alettu jälleen painamaan vinyylilevyjä Helsingin Levypuristamolla, ja Backstage Rock Shop on ottanut myyntiin entistä enemmän vinyylilevyjä. Backstage Rock Shop on julkaissut lukuisia harvinaisempia albumeita, joista ei ole ollut saatavilla enää vuosikymmeniin vinyyliversiota, ja lisäksi joukossa on myös reilusti sellaisia levyjä, joita ei ole koskaan aikaisemmin julkaistu vinyylinä. Backstage Rock Shopissa on myynnissä valtava määrä kotimaisia klassikoita, ulkomaalaisia huippujulkaisuja ja mielenkiintoisia uutuuksia vinyylinä.

Backstage Rock Shopin omat vinyylijulkaisut ovat huippulaadukkaita; ne masteroidaan vinyylille uudelleen Samu Oittisen toimesta Fantom Studiolla, ja kansitaide jäljennetään huolellisesti alkuperäisistä kansista. Koelevyt testataan monella eri soittimella prässäyslaadun varmistamiseksi. Backstage Rock Shopin vinyylilevyjen äänenlaadusta on myös tullut paljon kiitosta asiakkailta.

Etenkin rajoitetun painoksen värivinyylit tekevät kauppansa: esimerkiksi Apulannan klassikkolevyjen värivinyylit on myyty loppuun nopeimmillaan alle vuorokaudessa. Myös uudet levyt kiinnostavat, sillä esimerkiksi Huoran ”Älä luovuta” -albumin vinyyliversiot ovat myyneet todella hyvin, päästen fyysisten albumien myyntilistan ykkössijalle.

Loppuvuonna Backstage Rock Shop jatkaa Apulannan ja Klamydian klassikkolevjen vinyylijulkaisuja, ja luvassa on myös Hassisen Koneen harvinaisuus ”High Tension Wire” vinyylinä

Syitä vinyylin suosiolle on monia. Yksi syy on niiden kansitaide: kun musiikkia alettiin tallentamaan ja myymään entistä enemmän, kasvoi tarve hyvälle kansitaiteelle myynnin edistämiseksi suureksi. Juuri LP-levyt saivat kunnian toimia alustana monille maailman ikonisimmista levykansista, jotka oli suunniteltu vinyylilevyjen suuret gatefold-kannet mielessä. Musiikin harrastajat haluavat edelleen ihailla rakastamiensa albumien kansikuvia omin silmin sen sijaan, että niitä tuijoteltaisiin pieneltä kännykän näytöltä pikseleinä.

Toinen tärkeä syy on niiden äänenlaatu. Vaikka digitaalisella musiikilla on suurempi dynamiikka-alue, ja vaikka vinyylilevyt rätisevät ja ovat fyysisenä objektina taipuvaisia kaikenlaisille virheille, pitää moni vinyylilevyä juuri sen puutteiden takia parempana. Vinyylilevyjä pidetään usein ”lämpimän” kuuloisina ja niiden rätinä on monelle suorastaan korvakarkkia. Ulkomusiikilliset, formaattiin sidotut elementit tuovat musiikkiin lisää persoonaa, joka puuttuu ykkösistä ja nollista striimausalustan syövereissä.

Backstage Rock Shopin vinyylivalikoimaan pääset tutustumaan täällä.