Vinyylisoittimen neula palaa kotimaisen nostalgisen musiikin aikana! – arviossa Santa Lucian kokoelmajulkaisu ”Perse palaa – Kaikki levytykset ja vähiten hävettävät demot 1987–1992”

Kirjoittanut Sami Elamaa - 1.9.2019

Erääksi kulttiyhtyeeksi muodostunut Santa Lucia on todella mielenkiintoinen tapaus. Kyseessä on ensimmäinen kotimainen naisvaltainen heavy/rock-yhtye. Siinä kultaisella 1980-luvun alkupuolella pintaan on noussut Kimmo Kuusniemen perustama Sarcofagus-heviyhtye, mutta Kemin suunnasta oli luvassa aivan jotain uutta. Vuonna 1984 perustettu nuori Santa Lucia herätti aikanaan suurta huomiota karismaattisella ja energisellä olemuksellaan. Valitettavasti yhtyeen taival päättyi lyhyeen vuonna 1992, ja tänä aikana kokoonpano kerkesi julkaista Poko Recordsin kautta neljä singleä, yhden kokopitkän ”Arktista Hysteriaa” (1990) ja viimeisen elinvuoden aikana yhden pienjulkaisun ”Neljä Tunnelia Tuonelaan…”.

Vuonna 2011 EMI Finland uudelleenjulkaisi bändin debyyttijulkaisun, jossa on bonuksena mukana aikaisempien singlejulkaisujen (lukuun ottamatta vuoden 1990 ”Harhaa/Pelastus Avaruudesta”), sekä viimeisen EP-levyn kappaleet. Tänä vuonna Svart Records vetää pidemmän korren. Yhtiö julkaisee 6. syyskuuta ”Perse palaa” -nimisen rajoitetun vinyylikokoelman, josta löytyy Santa Lucian kaikki julkaisut aikaväliltä 1987–1992. Kaupan päälle tulee mukaan vielä yhdeksän kappaleen verran ennen julkaisemattomia demokappaleita.

Vinyyliboksin sisällön tarjonta on aikamoinen aarrearkku. Kokoelman ensimmäiset maistiaiset, eli ennen julkaisemattomat demot, ovat siistejä jäljeltään; jälki on jopa sen verran laadukasta, ettei näiden heti ajattele olevan demoja. Tiukimpina vetoina voidaan pitää kolmea ensimmäistä raitaa ”Viimeinen Aamu, Sankarit” ja ”Serenadi, joista huokuu raskaan rokin lisäksi pop-skenen vivahteita.

Sitten luvassa on se varsinainen hiomaton timantti, eli yhtyeen energinen ja vauhdikas ainoaksi kokopitkäksi jäänyt ”Arktista Hysteriaa”. Osa kappaleiden sovituksista muistuttaa jopa speed metal -skenen puolta, kuten esimerkiksi ”Ääni” ja ”Kiristävä Silmä. Todelliset helmet osuvat jo albumin alkupuoliskolla. ”Sairaat Sielut” ja ”Ruusutarha” tekevät sellaisen vaikutuksen, että oksat pois. Tarttuvat ja mielikuvitukselliset sovitukset herättävät jopa ummikoissa suurta kiinnostusta. Erityisesti synaosuudet luovat kasarihenkistä ja vahvaa nostalgista fiilistä. Santa Lucia tuo myös pienmuotoista kokeellisempaa puolta, kuten esimerkiksi mysteerisen ”Pelastus Avaruudesta”, josta kuulija voi tuntea matkustavansa avaruudessa, kun pistää kappaleen soimaan. Kuitenkin nämä kokeellisemmat ja niin sanotusti rauhallisemmat osuudet sävellysten välissä hieman syövät albumin energisempää puolta. Ne eivät täysin pilaa julkaisua, mutta vaativat kuuntelijoilta totuttelua. Aikaisemmin mainittu ”Ruusutarha” on potkiva ja mahtipontinen teos, mutta se voisi olla parempi ilman väliin tulevia jarrutuksia. Sentään levyn lyhyin veto ”Harhaa” on alusta loppuun adrenaliinin täyteistä soittoa.

EP-julkaisujen kappaleet ovat samat kuin demopuolella, mutta soundimaailma on steriilimpi ja sovituksiin on tehty muutoksia. Muuten sen suurempia tai erikoisempia poikkeuksia ei ole. Ainoastaan ”Mato” ja ”Pyhä Yö” ovat uusia tuttavuuksia, vaikka eivät luokitu yhtyeen parhaimpien teosten joukkoon.

Täytyy nostaa hattua Svart Recordsille hienosta työstä tuoda Santa Lucia uudestaan pinnalle. ”Perse palaa” -kokoelma on erittäin hieno julkaisu, johon kenen tahansa on helppo tutustua, mikäli vähänkään herää kiinnostusta. Nyt yhtyeen koko tuotanto on mahdollista hankkia omaan talteen, ja mikä tärkeintä, vieläpä vinyylimuodossa. Loppukevennykseksi oma mielikuva Santa Luciasta on kuin brittiläinen NWOBHM-yhtye Girlschool, mutta kotimaisella kielellä. Pistä kuunteluun, mikäli et usko!

8-/10

Kappalelista:

DEMOT – KAIKKI AIKAISEMMIN JULKAISEMATTOMIA

01. Viimeinen Aamu
02. Sankarit
03. Serenadi
04. Mullova
05. Vihaan Sinua
06. Hiljainen Mies
07. Kaunista
08. Sielunpilkkoja
09. V.I.S.

ARKTISTA HYSTERIAA

10. Sairaat Sielut
11. Ruusutarha
12. Ääni
13. Haaremi
14. Kiristävä Silmä
15. Harhaa
16. Perse Palaa
17. Pumpzigapumpzi
18. Olen Syytön
19. Pelastus Avaruudesta

SINGLET JA EP

20. Sielunpilkkoja
21. Viisas Mies
22. Mato
23. Kaunista
24. Sankarit
25. Viimeinen Aamu
26. Pyhä Yö
27. Vihaan Sinua

Santa Lucia Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Luetuimmat

Uusimmat