Visit Finland ja Apocalyptica luovat suomalaisten DNA:sta musiikkia

Loppuvuodesta saa ensiesityksensä yksi maailman erikoisimmista sävellyksistä. Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi Visit Finland pureutuu suomalaisuuteen kuulu­vammin kuin koskaan ennen muuttamalla suo­malaisten geenit musiikiksi. ”The Symphony of Extremes” -kampanjassa Apocalyptica-yhtye luo sävellyksen, jonka raaka-aineina toimivat suomalaisten DNA-näytteet. Äärimmäisyyksien sinfonia kuvastaa myös Suomen matkailukohteiden monimuotoisuutta.

”Suomi on ääripäiden maa, jossa kontrastit näkyvät vuodenajoissa, luonnossa ja meissä ihmisissä. Aitous on yksi matkailualan suurimmista trendeistä ja matkailijat ovat kiinnostuneita tarinoista sekä paikallista elintavoista. Tässä kampanjassa nämä ainekset yhdistyvät kiehtovaksi tositarinaksi, jossa tiede ja taide kohtaavat”, Visit Finlandin johtaja Paavo Virkkunen taustoittaa.

”The Symphony of Extremes – Born from Finnish DNA” -kampanjassa seurataan sävellystyön etenemistä aina geenien keräämisestä valmiin kappaleen julkistukseen. Samalla tutustutaan geenien takana oleviin suomalaisuuden perikuviin.

”Äärimmäisyyksien sinfonia kuvastaa myös Suomen matkailukohteiden monimuotoisuutta  Järvi-Suomen ja saaristomeren idyllistä urbaaniin Helsinkiin sekä arktisen lumoavaan Lappiin”, kertoo markkinointijohtaja Heli Jimenez Visit Finlandista.

Kampanja kokoaa yhteen ammattilaisia eri alojen huipulta. Tampereen yliopiston vieraileva professori Jonathan Middleton on kehittänyt laskentaohjelman, joka muuttaa DNA:n emäkset ääneksi. Sinfonian säveltäjällä metalliyhtye Apocalyptican Eicca Toppisella on vapaat kädet teokselleen.

”DNA:n äänet ovat kuin kryptattu viesti, jonka aion ratkaista. Mitään datapiiperrystä tai nahkahousuheviä tästä ei tule, sen sijaan haen DNA:n koodeista toistuvuuksia ja pyrin siihen, että sävellys vastaa suomalaista mielenmaisemaa”, Toppinen suunnittelee.

Suomalaisilla poikkeuksellinen geeniperimä

Hanke innostaa myös mukana olevia geneetikkoja. Helsingin yliopiston genetiikan pro­fessori Päivi Onkamo tutkii muinaisen Suomen ja lähiseutujen ihmisten DNA:ta – sitä, mistä ihmiset on laitettu kokoon. Suomen molekyylilääketieteen instituu­tin tutkimusjohtaja Janna Saarela puolestaan vastaa DNA-näytteiden keräyksestä ja tulosten analysoinnista.

Suomalaisten juuret löytyvät molemmista suunnista; länsipuolella näkyy Euroopan muinaisen maanviljelysväestön vaikutus ja skandinaavinen perimä, idässä ja pohjoisessa ikivanha metsästäjä-keräilijä-perimä. Itä- ja länsisuomalaiset eroavatkin toisistaan enemmän kuin vaikkapa hollantilaiset ja englantilaiset.

Sinfonian rakennusaineksina käytettävät näytteet äänineen kerätään Nuorgamissa, Hattuvaarassa ja Hiittisten saaristossa asuvista ihmisistä. Kampanjaan liittyvissä minidokumen­teissa nähdään Toppisen ohella huimapäinen jää­sukeltaja Johanna Nordblad, Lapin erämaassa kymmenien koirien kanssa ilman sähköjä asuva Tinja Myllykangas sekä ulkosaaristossa asuvat Rosalan ala-asteen lapset.

Kampanjan on suunnitellut Visit Finlandin pitkäaikainen markkinointi- ja viestintäkumppani SEK. Kampanjan koti on Visit Finlandin kotisivuilla, jossa Suomen matkailun neljä suuraluetta ja niiden matkailulliset vetovoimatekijät esitellään inspiroivien henkilötarinoiden kautta.

Äärimmäisyyksien sinfonia julkaistaan loppuvuodesta Suomen itsenäisyyspäivän tienoilla.

Kampanjan etenemistä voi seurata Visit Finlandin sivustoilla:
SymphonyofExtremes.com
VisitFinland.com
The Symphony of Extremes Official teaser

The Symphony of Extremes Official trailer

Kommentoi julkaisua