Voi Stratovarius, minkä teit – arvostelussa Stratovariuksen ”Survive”

Kirjoittanut Tia Salmela - 19.9.2022

Kotimaisen power metalin kärkinimen Stratovariuksen “Survive” jatkaa viiden edellisen albumin seitsemän kirjaimisen nimen sarjaa. Pieniä maistiaisia ollaan saatu musiikkivideoiden muodossa ja livenä mm. Tuskassa. Yhtyeen laulaja-lauluntekijä Timo Kotipelto on kovasti hehkuttanut “Surviven” olevan parasta Stratovariusta 20 vuoteen. Kovat on puheet, mutta otetaan selvää, pitääkö tämän paikkansa.

Heti isketään kovat pöytään, kun “Survive” käynnistyy nimikkokappaleella. Hieman iskee flashbackit edellisen “Eternal”-albumin “My Eternal Dreamiin”, ja tuntuukin, että “Survive” olisi kyseisen kappaleen jatko-osa. Seuraavana kuultava “Demand” jatkaa samoilla vahvoilla linjoilla. Tähän kappaleeseen on viljelty jonkin verran tuttuja starto-koukkuja ja koko komeuden kruunaa tarttuva kertsi. 

Raidalla kolme on “Broken”-niminen kappale, jota ei voi hehkuttaa tarpeeksi. Tiukalla tuplabasarityöskentelyllä käynnistyvä kappale edustaa synkemmän sävytteistä Stratoa. Ensimmäiset kylmät väreet iskee ensimmäisen kertsin käynnistyttyä, eivätkä ne lopu ennen kuin koko kappale on ohi. “Broken” todistaa, että Stratovarius pystyy vielä iskemään ja yllättämään kuuntelijansa. 

Musiikkivideoksikin päätyneellä “Fireflylla” on huono sijoitus albumilla – tai niin ainakin aluksi luulin. Upean “Brokenin” jälkeen menee hetki toipua, ja siksi “Fireflyn” ensimmäiset pari minuuttia jääkin edellisen kappaleen hehkutuksen alle. Tästä huolimatta “Firefly” onnistuu pitämään pintansa, ja kun kappaleeseen pääsee kunnolla sisälle ansaitsee tämäkin upea kokonaisuus kehut. Seuraavana kuultava “We Are Not Alone” jatkaa “Fireflyn” viitoittamalla tiellä, eikä tästäkään voi olla tykkäämättä. 

”Surviven” toinen maistiaisbiisi ”Frozen In Time” alkaa stratoklassikko “S.O.S.”-tyylisesti kuorolla ja syntikoilla, minkä seurauksena odotukset ovat korkealla. Kappale kuitenkin jää karvan verran odotusten alapuolelle, vaikkakin loppua kohden kiritään jokin verran loppuriffittelyn tahdittelemana. Kun edellisessä kappaleessa oltiin jäätyneitä, nyt maailma on klassisesti tulessa albumin kolmannessa singlelohkaisussa “World On Firessa”. Vaikka kyseinen kappale hohkaakin tuttua ja turvallista materiaalia, Stratovarius on tässä nostettu täysin uudelle tasolle. Myös raidalla kahdeksan oleva ”Glory Days” tarjoaa tuttua vauhdikasta Stratovariusta ja ammattimaista tiluttelua. Jälleen orkestraatioihin on panostettu ja upeat melodiat yhdistettynä tiukkaan tilutteluun jättävät ainakin tämän toimittajan täysin sanattomaksi. 

Albumin rauhallista puolta edustava ”Breakaway” jatkaa “Glory Daysin” massiivisilla jäljillä. Vaikka vauhtia kuitenkin tässä hidastetaan, ihan lällyilyn puolelle ei vajota. Eipä “Breakawayta” voi sijoittaa parempaan paikkaan kuin vauhdikkaan ja mahtavan “Glory Daysin” jälkeen. Kuten edellisissä “Surviven”-kappaleissa, myös “Breakawayssä” kaikki paukut isketään täysillä kappaleen loppupuolella. Sen sijaan ”Before The Fall” on selkeä yleisönhuudatus -biisi, jonka kertsin tarttuva melodia takuuvarmasti jää soimaan päähän.

”Voice Of Thunder” päättää tämän upean “Survive”-albumin matkan. Kyseessä on myös albumin pisin biisi ja mittaa sillä on reippaat 11 minuuttia. Kappale alkaa ihanasti akustisella introlla, sateella ja ukkosen jyrinällä, mutta melko pian rankat riffit saapuvat murskaavalla voimalla saattamaan albumin päätökseen. Stratovarius on aikaisemminkin albumin viimeisillä kappaleilla onnistunut vielä yllättämään kuuntelijan – ja sama käy myös “Surviven” kohdalla, kun “Voice Of Thunderin” massiiviset orkestraatiot yhdistetään kauniiseen kitarasooloon. Upea päätös mahtavalle albumille!

Voi Stratovarius, minkä teit! “Survive” on täydellinen paketti, joka sisältää upgradettua mutta silti tuttua ja turvallista Stratovariusta. Se muistuttaa todella paljon seitsemän vuotta sitten julkaistua “Eternalia”, mutta tasoa on tällä albumilla nostettu entisestään. “Survive” on ehdottomasti yksi Stratovariuksen kovimmista albumeista! 

Kappalelista

1. Survive

2. Demand

3. Broken

4. Firefly

5. We Are Not Alone

6. Frozen In Time

7. World On Fire

8. Glory Days

9. Breakaway

10. Before The Fall

11. Voice Of Thunder

Stratovariuksen kotisivut

Stratovarius Facebookissa

Kirjoittanut: Tia Salmela