Void Cruiserin ”Wayfarer” kuljettaa stoner rockin kiehtovaan maailmaan

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 13.7.2017

Helsinkiläinen stoner rock -yhtye Void Cruiser julkaisi tämän kevään aikana toisen pitkäsoittonsa, ”Wayfarerin”. Levyllä kuljetaan halki utuisen ja melodisen äänimaailman, josta ei puutu purevuutta eikä muhkeasti pöriseviä riffejä.

Aloituskappale lähtee liikkeelle rauhallisesti, ja vasta kahden minuutin jälkeen tulevat esille ankarasti murisevat riffit. Joutuisasti etenevä ”A Day On Which No Man Was Born” on kauttaaltaan instrumentaalinen lukuun ottamatta lopussa kuuluvaa epäselvää puhetta. Albumin toinen kappale alkaa painostavammalla tunnelmalla, jossa kuullaan myös hitaasti eteneviä mutta tyynnyttävän raskaita riffejä. ”I Didn’t Lie But I Know Now That I Should Have” -kappaleessa päästään myös vihdoin nauttimaan vokalisti S. Salon rauhallisesta ja hienosti sointuvasta äänestä korvia turruttavien riffien lomassa.

”As We Speak” on edeltäviä kappaleita huomattavasti lyhyempi, groovaavampi ja aggressiivisempi, mikä tuo levylle vaihtelevuutta ja uutta perspektiiviä. Seitsemän minuutin mittainen ”Madonnas And Whores” johdattaa kuuntelijan jälleen pörisevien riffien aavikkomyrskyyn. Kappale ei kuitenkaan etene monotonisesti vaan siinä on useampia osuuksia, jotka leikittelevät temmoilla ja tunnelmilla. ”All Over Nowhere” antaa vielä nasevat potkut kuuntelijalle ennen kuin siirrytään päätösraitaan. Yllättävästi viimeinen kappale on suomenkielinen ja cover-versio J. Karjalaisen ”Maailman Kallein Kaupunki” -kappaleesta. Cover-versioon on tuotu stoner rockmaisia piirteitä, mutta huomio kiinnittyy vokalistiin: hänen äänensä kuulostaa todella hyvältä myös suomeksi! Päätöskappaleessa vokalistin äänestä tulee mieleen Ismo Alangon ja Olavi Uusivirran fuusio, mikä ei kuulosta hullummalta. Lyriikoiden suhteen kappale on hiukan yksitoikkoinen, mutta tästä huolimatta ”Maailman Kallein Kaupunki” on hieno lopetus täyspitkälle.

Void Cruiserin ”Wayfarer” on kokonaisuudessaan yllättävänkin sulava stoner rock -paketti, vaikka levyllä on yksi seitsemänminuuttinen ja kaksi vieläkin pidempää kappaletta. ”Wayfarer” kruisailee ongelmitta eteenpäin, ja sen äärelle jaksaa palata useammankin kerran. J. Karjalaisen kappaleen tributointi on myös oivallinen lisä, etenkin kun se on saatu venytettyä kymmenminuuttiseksi ilman ongelmia. ”Wayfarer” on ehdottomasti tutustumisen arvoinen kaikille stoner rockin – ja miksei myös progressiivisen rockin – kuuntelijoille.

8+/10

Kappalelista:

  1. A Day On Which No Man Was Born
  2. I Didn’t Lie But I Know Now That I Should Have
  3. As We Speak
  4. Madonnas And Whores
  5. Seven Years Late
  6. All Over Nowhere
  7. Maailman Kallein Kaupunki

Void Cruiser Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen