Yleisö

Voiko metallimusiikista tulla mainstream-musiikkia?

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 28.3.2018
Yleisö

Suomessa metallimusiikin kuunteleminen on ollut jo pitkään poikkeuksellisen suosittua ja maamme tunnetaankin raskaan musiikin skenestään. Muualla maailmassa se ei kuitenkaan ole lainkaan yhtä yleinen musiikin suosikkigenre. Suomessakaan ei voida puhua metallimusiikista mainstream-musiikkityylinä, vaan voiton vievät vuosi toisensa jälkeen kevyemmät musiikkityylit. Voisiko metallista kuitenkin tulla valtavirran suosikkimusiikkia?

Valtavirran suosio ja menestys eivät ole täysin yksiselitteisiä asioita metallipiireissä. Jotkut ovat vakaasti sitä mieltä, että metallimusiikki genrenä tarvitsee valtavirran suosiota houkutellakseen lisää kuuntelijoita ja synnyttääkseen uusia metallimusiikin tähtiä. Toiset puolestaan näkevät asian niin, että metallimusiikin nouseminen valtavirran suosioon saa aikaan genren kaupallistumisen sekä sen, että metallimuusikkoina alkaa esiintyä sellaisia artisteja, jotka eivät oikeasti tiedä mitään metallimusiikista tai välttämättä edes pidä siitä. Vaarana tässä on se, että metallimusiikin aitous kärsii.

Metallimusiikkia on tehty noin puolen vuosisadan ajan ja sen aikana se on todistanut kestävänsä ajan haasteet ja uusien musiikkityylien syntymisen. Lisäksi metalli on osoittanut pystyvänsä myös sopeutumaan ympäristön asettamiin vaatimuksiin niin sijainnin, teknologian kuin myös aikakausien osalta. Esimerkiksi teollisessa metallimusiikissa hyödynnettiin 90-luvun loppupuolella uusia teknologioita, jolloin syntyi aivan uudenlainen metallin alalaji. Metallimusiikin etu on myös se, että metallin ystäville on myös tyypillistä olla äärettömän uskollisia genrelle. Metallifanit harvemmin fanittavat yhtä ainoaa metalliyhtyettä, vaan usein kuuntelulistalla on laaja skaala metallimusiikin tekijöitä. Asiasta tietämättömille saattaa tulla yllätyksenä se, että metalliyhtyeiden konsertit houkuttelevat paikalle tavallisesti paljon suurempia yleisömääriä kuin monet rock- tai pop-yhtyeiden keikat. Myös erään Spotifyn teettämän tutkimuksen tulokset ovat osoittaneet, että metallifanit ovat kaikkien musiikkigenren ystävien keskuudessa kaikkein uskollisimpia faneja. Mikä siis estää metallimusiikkia nousemasta kuuntelulistojen kärkeen?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tietyllä tapaa metallimusiikki on jo osittain ollutkin valtavirran suosiossa. Genren suosion aiemmat kohokodat ovat ajoittuneet klassisen metallin kultavuosiin 60- ja 70-lukujen taitteessa, jolloin musiikkimaailman huipulla olivat sellaiset yhtyeet kuten Led Zeppelin ja Suomessa viimeistä kertaa vuonna 2016 esiintynyt Black Sabbath. 80-luvulla nähtiin uusi hevimetallin nousukausi, jolloin pinnalle ilmaantuivat esimerkiksi Judas Priest ja Iron Maiden. Seuraavan kerran metalli nousi valtavaan suosioon 2000-luvun alkupuolella kun Korn ja Papa Roach täyttivät konserttisaleja vuosi toisensa jälkeen. Suomalaisittain metallimusiikin tähtihetkiä ovat ehdottomasti olleet vuoden 2006 Euroviisut, jolloin Lordi nappasi voiton ja yllätti koko Euroopan.

Toukokuiset laulukilpailut lähestyvät ja Euroviisuista lyödään jo nyt vetoa kiivaaseen tahtiin. Vaikka Lordi voittikin Euroviisut, on hyvin todennäköistä, ettei vuoden 2018 euroviisuvoittaja kuitenkaan edusta metalligenreä. Metallimusiikki nykyisellään ole kovinkaan laajasti kuunneltu musiikkigenre. Ongelma on lähinnä tämänhetkinen asetelma, sillä nykyinen metalliskene ei ole vielä onnistunut herättämään vastaavanlaista suosiota musiikin ystävien keskuudessa. On syntynyt paljon uusia metallimusiikin alatyylejä kuten goottimetalli sekä ruotsalainen death-metalli, mutta ne eivät ole herättäneet kovinkaan laajaa innostusta edes metalliyhteisössä. Vielä tänään suosituimpia metallibändejä ovat samat yhtyeet, jotka olivat suosionsa huipulla 90-luvun puolivälissä eli yli 20 vuotta sitten. Uusien ja puhuttelevien artistien puute on saanut aikaan pienen notkahduksen metallimusiikin suosiossa. Ei kuitenkaan ole täysin mahdotonta, etteikö metallimusiikista voisi tulla valtavirtamusiikkia. Suomessa asetelma on jo hyvin lähellä sitä, sillä missään muussa maailman maassa ei kuunnella metallimusiikkia yhtä antaumuksella tai järjestetä yhtä laajoja ja suosittuja metallimusiikin festareita ja muita tapahtumia. Suomesta ovat kotoisin myös monet maailmallakin suosiota saaneet metallibändit.

Gefle Metal Festival 2017

Vaikka viime vuosien aikana on syntynyt metallimusiikin sisällä monia alagenrejä, ei niistä yksikään ole ottanut tulta alleen riittävästi, jotta metallimusiikki olisi noussut riittävän suosituksi voidakseen tulla kutsutuksi mainstream-musiikiksi. Yksi mahdollisuus tähän voisi olla jo olemassa olevien alalajien yhdisteleminen, sillä pinnan alla kytee monia kiinnostusta herättäviä folk-metallibändejä, kuten Amon Amarth sekä Alestorm, jotka voisivat hyötyä erilaisten elementtien lainaamisesta muista alalajeista. Myös monet suomenkieliset folkmetalliyhtyeet herättävät kiinnostusta ulkomaita myöten. Hieman erilainen idea on myös hyödyntää nykyteknologiaa kuten biittejä ja pop-musiikista jo tuttua vokalistin äänen voimakasta muokkaamista. Toisaalta jotkut ovat sitä mieltä, että yksinkertaisesti klassisen metallin herättäminen uudelleen henkiin voisi luoda eräänlaisen metallin renessanssin, jolla olisi potentiaalia nousta jopa valtavirran suosioon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen Mainos päättyy