Voimaannuttavan aggressivisuuden ja harmonisen melodian kaunis liitto – arviossa Saints For Mass Productionin ”Icon”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 11.9.2018

Täytyy heti kättelyssä tunnustaa, että albumin kansikuvan perusteella kuvittelin Saints For Mass Productionin olevan rock-yhtye. Toki tältä erehdykseltä olisi välttynyt, jos olisi googlannut yhtyeen etukäteen. Toisinaan on kuitenkin mukava yllättää itsensä ja ottaa kuunneltavaksi levy pelkästään kannen tai siistin kuuloisen nimen takia. Tälläkin kertaa niin kannatti tehdä.

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

Saints For Mass Production sijoittuu Helsinkiin. ”Icon” on yhtyeen toinen EP, joka seuraa vuonna 2015 julkaistua ”S/T” -debyytti-EP:tä. Koska Saints For Mass Production ei lukeudu genrensä puolesta sellaisiin yhtyeisiin joita yleensä kuuntelen, luotan yhtyeen omaan kuvaukseen, jonka mukaan yhtyeen vaikutteita löytyy niin melodisesta death- ja black metallista, thrash- ja speed metallista kuin metalcoresta. Kuvaus on melko osuva, vaikka korvani ei olekaan harjaantunut tekemään eroa death- ja black metallin välille. Tästä huolimatta ”Iconista” on helppo poimia erilaisia piirteitä, joiden pohjalta saa käsityksen levyn sisällöstä.

Levyn aloittava ”Way Off We Are” ottaa luulot pois heti kättelyssä. Vaikka vokalisti Joonas Kosonen rääkyykin kappaleella, kuullaan kertosäkeistöissä lähes puhtaita lauluosuuksia ja tunnelma on harmoninen. Muuten kappale on luonteeltaan aggressiivinen ja väkivahva. Nimikkokappale ”Icon” sisältää aimo annoksen päätä nyökyttävää groovia ja kertosäkeistöissä kuuntelija koukutetaan kunnolla. Kahden aggressiivisen kappaleen jälkeen onkin erikoista kuulla instrumentaalinen ”Prelude”. Kappaleessa kuultava viheltely ja akustinen kitara synnyttävät folk-vivahteita. ”Prelude” on melodisesti todella kaunis, jota olisin mielelläni kuunnellut pidempäänkin.

EP:n loppupuolisko jatkaa yhtyeen aggressiivisella ulosannilla. ”Thrillseekerissä” päästään kuulemaan yllättävänkin monipuolisia lauluosuuksia, ja soundillisesti kappale kaareilee niin harmonisesti yläilmoissa kuin rytisee vasten naamaa. ”For The Dead And Blind” on paikoin balladin oloinen, mutta kappaleesta löytyy Saints For Mass Productionille tuttua potkua. ”Signature Of Tolerancesta” löytyy myös keveyttä, mutta myös ripaus progemaisuutta instrumentaalisen osuuden muodossa.

Saints For Mass Productionin ”Icon” on melodinen kokonaisuus, josta löytyy runsaasti aggressiivisuutta. EP on tasapainoinen kokonaisuus, jossa ei ole löysää mukana. Itse koin pientä puutumista EP:n loppupuolella rääkyviin lauluosuuksiin, mutta tähän genreen vihkiytyneet osaavat varmasti arvostaa sitä. Kaiken kaikkiaan ”Icon” on pätevä EP, joka antaa virtaa kuuntelijoilleen. Levyä on myös helppo lähestyä, vaikka black- tai death metal eivät olisikaan omaa sydäntä lähellä.

7/10

Kappalelista:

  1. Way Off We Are
  2. Icon
  3. Prelude
  4. Thrillseeker
  5. For The Dead And Blind
  6. Signature Of Tolerance

Saints For Mass Production Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen