Volbeat täyttää 20 vuotta tänä vuonna ja se saa Jon Larsenin tuntemaan itsensä vanhaksi – ”Bändin iän miettiminen saa minut tuntemaan itseni vanhaksi”

Tanskalainen rock-yhtye julkaisi marraskuussa livealbumin, joka oli taltioitu vuonna 2019 Saksan kiertueen aikana. Kaaoszine tavoitti yhtyeen rumpali Jon Larsenin viime vuonna ja kyseli Volbeatin kuulumiset. Samalla keskustelussa sivuutettiin tanskalaisyhtyeen 20-vuotista uraa ja Larsen paljasti soittaneensa pitkästä aikaa muussa yhtyeessä, kuin Volbeatissä.

Hei Jon! Millainen vuosi 2020 on ollut Volbeatille?

Jon: Vuosi alkoi kuin mikä tahansa vuosi ja olimme valmistautumassa Yhdysvaltojen kiertueelle. Meillä oli myös tarkoituksena soittaa kesällä festivaaleilla ympäri Eurooppaa, mutta kun virus ilmaantui, kaikki kiertuesuunnitelmat vesittyivät. Pari ensimmäistä viikkoa seurasimme vain uutisia ja yritimme saada selvyyttä tilanteesta. Parin viikon sisällä saimme varmuuden, että Yhdysvaltoihin suunnattu kiertue peruuntuu ja siitä ei mennyt kuin muutama kuukausi niin festivaalit toisensa jälkeen peruuntuivat. Tästä oli helppo tehdä päätelmä ettemme ole menossa kiertueille tänä vuonna, mitä ei ole tapahtunut moniin vuosiin. Ja mitä me olemme voineet tehdä nyt, kun kiertueille ei ole päässyt? Olemme keskittyneet uuden musiikin tekemiseen.

Onko Volbeat aikeissa julkaista uuden albumin vuonna 2021?

Jon: Rehellisesti sanottuna en tiedä. Se ei ole meidän päätettävissämme pelkästään. Luulen, että ensi vuonna tullaan julkaisemaan miljoonittain albumeja, koska tänä vuonna ei ole päästy kiertueille, niin bändit ovat keskittyneet uuden musiikin tekemiseen. On vielä liian aikaista sanoa, julkaisemmeko uuden albumin ensi vuonna.

Pandemia laittoi kalenterisi uusiksi ja sait viettää aikaa enemmän kotona. Miten sait ajan kulumaan?

Jon: Kun pandemia alkoi elimme pari ensimmäistä viikkoa täysin eristyksissä kodeissamme, niin kuin monet muutkin. Kesällä uskaltauduimme matkustamaan kotimaassamme, mikä oli hieno ratkaisu, sillä kotimaassamme on monia paikkoja joissa en ole käynyt. Olen reissannut Tanskassa viimeksi kun olin lapsi. Ulkomaille emme lähteneet, sillä sitten meidän olisi pitänyt elää karanteenissa useita viikkoja. Olemme kuitenkin pyrkineet elämään mahdollisimman normaalisti, kuitenkin huolehtien turvaväleistä ja kasvomaskien käytöstä.

Pakko myöntää, että elämä Tanskassa kuulostaa hyvin samanlaisella, kuin mitä me olemme kokeneet Suomessa.

Jon: Onko näin? Voisitko kertoa millainen tilanne siellä on, sillä uutisissa ei koskaan puhuta Suomesta. Ainoastaan Ruotsin, Norjan ja Saksan tilanteista.

Oho, tämä oli yllättävää kuulla. Suomen tilannetta voisi kai kuvailla hyväksi, sillä kuolleita ei ole paljon ja tartunnat ovat kasvaneet hillitysti. Toki tartuntamäärät kasvavat koko aika, mutta niinhän ne kasvavat muuallakin.

Jon: Minusta tämä on ymmärrettävää, että kesän jälkeen tartuntamäärät lähtivät nousuun, ja onhan Tanskassakin tehty loppuvuodesta enemmän testejä, minkä myötä tartuntamäärät ovat kasvaneet. Tilanne on kuitenkin mielestäni hyvä myös Tanskassa, ja toivotaan että tilanne kehittyy parempaan päin.

Juurikin näin. Volbeat julkaisi marraskuun lopussa ”Rewind, replay, rebound – live in Deutschland” -albumin. Mistä idea levylle syntyi?

Jon: Nauhoitimme albumi soittaessamme Euroopan kiertueella vuonna 2019, ja idea siihen tuli levy-yhtiön suunnalta. Yksi managereistamme sekä levy-yhtiö ehdottivat sitä, ja he halusivat julkaista livealbumin joka on äänitetty Saksassa. Toki siihen vaikutti myös sekin, että koko Saksan-kiertue myytiin loppuun hyvin nopeasti, joten monelta jäi keikat kokematta. Koska monelta jäi keikka näkemättä, oli hyvin luonnollinen ratkaisu tehdä livealbumi, jotta mahdollisimman moni voisi kokea sen jälkeenpäin. Ja meistä yhtyeen jäsenistäkin se oli hyvä ajatus.

Suurin osa livealbumin kappaleista nauhoitettiin Colognessa, Stuttgartissa ja Hamburgin keikoilla, mutta kaksi kappaletta on jouduttu ottamaan Saksan ulkopuolisilta keikoilta. Ensimmäinen on ”Everlasting”, joka nauhoitettiin Prahassa ja jälkimmäinen on ”Parasite”, joka on Tanskasta. Näitä kappaleita kun ei soitettu Saksan kiertueilla lainkaan.

Volbeat täyttää vuonna 2021 20 vuotta. Minkälaisia ajatuksia se herättää?

Jon: Se saa minut tuntemaan itseni hyvin, hyvin vanhaksi.

Olet soittanut Michael Poulsenin kanssa yhtyeen perustamisesta tähän päivään saakka. Minkälainen Volbeatin jäsenten välinen ryhmähenki on?

Jon: Nykyinen kokoonpano on mielestäni paras, joka meillä on ollut. En aio vähätellä aiempia jäseniämme, he olivat hyvin kyvykkäitä, mutta joskus jäsenten väliset näkemys eroavat toisistaan ja on parempi erota. Vähän samalla lailla kuin parisuhteen kanssa. Mutta koska olemme nyt jokainen hieman vanhempia, ja toivottavasti viisaampia, osaamme antaa jokaiselle omaa tilaa. Aikaisemmin olimme kiertueella tiivisti yhdessä 24/7, mutta nykyään otamme kiertueella omaa tilaa. Sen lisäksi jaamme kaikki samanlaiset kiinnostuksenkohteet musiikin ja elokuvien suhteen, joten sekin auttaa varmasti välejämme.

Kun jokainen elää tällä hetkellä enemmän eristyksissä muista kuin aiemmin, ja aikaa jää kiertueilta muuhun, niin oletko harkinnut jonkin sivuprojektin aloittamista?

Jon: Soitin viime kesänä itse asiassa ensimmäistä kertaa muussa bändissä kuin Volbeatissä yli 20 vuoteen. Kaverini soittaa punk-yhtyeessä ja pyysi minua mukaan. Äänitin kappaleen heidän kanssaan, vaikka ihmettelin, mihin he minua tarvitsevat kun heillä on hyvä rumpali. He vain halusivat tehdä kappaleen kanssani ja toki suostuin siihen. Kuuntelin kappaleen etukäteen, soitimme sitä yhdessä muutaman tunnin ajan ja nauhoitimme sen. Se oli mukavaa, ja hyvää vaihtelua, koska olen vuosien saatossa tottunut työskentelemään vain Michaelin ja muun Volbeatin jäsenistön kanssa.

Kiitos ajastasi Jon! Haluatko lähettää terveiset lukijoille?

Jon: Huolehtikaa itsestänne, ja toivottavasti pääsemme ensi kesänä soittamaan teille. Viime kerrasta on jo aikaa!

Volbeat Facebookissa

Haastatellut: Aleksi Parkkonen

Kommentoi julkaisua