Vuoden 2019 metallimaratoni jälleen heinäkuussa – Metal Days -festariennakko

Heinäkuun viimeisellä viikolla järjestetään entiseen tapaan Metal Days -festivaali Slovenian Tolminissa. Festivaali on vuosien varrella tullut tutuksi monille suomalaisillekin. Metal Days tarjoilee viiden päivän mittaisen metallimaratonin, jonka aikana suuri määrä bändejä nousee viihdyttämään festarivieraita kahdelle eri lavalle. Lisäksi luvassa on myös uusia tulokkaita pienemmällä “New Forces” -lavalla, jossa festariväen lämmittely alkaa jo pari päivää ennen varsinaisia festareita.

Kaaoszinen edustajia on jälleen paikalla Tolminin vehreässä jokilaaksossa. Ennakko-odotuksiamme keräsimme tähän artikkeliin.

Maanantai 22.7.2019

Ensimmäinen varsinainen festaripäivä saa heti hymyn huulille. Boško Bursaċ Stagelle eli kakkoslavalle nousee esimerkiksi viime vuonna uusien tulokkaiden päivänä ihastuttanut belgialainen melodeath-bändi Hexa Mera sekä ruotsalaisittain tunnelmoiva October Tide. Lemmy Kilmisterin mukaan nimetyllä päälavalla pistetään puolestaan moppi heilumaan, kun uusiseelantilainen Alien Weaponry vetää thrash metalia nuoruuden innolla ja Arch Enemy puolestaan käskyttää kokemuksella. Myös pariskunta Andersson – Sadoniksen Lucifer on yksi päälavan mielenkiintoisimpia esiintyjiä. Kakkoslavalla ei illan päätteeksi nöyristellä, kun 3-kymppinen jyrää paikalle death/black metalinsa kera.

Tiistai 23.7.2019

Toisena festaripäivänä täytynee katsastaa muutama mielenkiintoiselta vaikuttava yhtye kakkoslavalta. Slovenialainen sinfonista black metalia ja industrialia yhdistelevä Noctiferia saa toivottavasti soittaa pimentyvässä illassa; Ruotsin Tribulation laittaa varmasti bileet pystyyn myös Metal Daysissa. Progeilun ystäviä hellitään puolestaan In the Woodsin keikalla. Päälavalla puolestaan metelöi viime vuonna Nummirockissakin vieraillut energinen Infected Rain, mangametallibändi Rise of the Northstar sekä metalcoren suuri nimi Architects. Ja lisäksi siellä on peikkoja! Suomalaisia peikkoja!

Keskiviikko 24.7.2019

Puolivälin krouvissa pääsen ainakin itse vähän himmailemaan, koska keskiviikon toiminta ei ole pelkkää keikalta toiselle juoksemista. Toki on käytävä katsomassa, ovatko Kalmahin jannut käyneet joella kalassa ja saaneet reissulta uusia kalajuttuja kerrottavakseen. Norjalaista Kvelertakia en puolestaan ole vielä nähnyt livenä nykyisen laulajansa kera, joten tämä keikka kuuluu ehdottomasti keskiviikon ohjelmaan. Myös tanskalainen melodista deathiä ja doomia yhdistelevä Saturnus kakkoslavalla jyrää nähtävien bändien kaartissa, mutta menee pahasti päällekkäin oman illan pääbändini kanssa. Progeilun ystäviä hellitään keskiviikon viimeisillä esiintyjillä: päälavalla illan päättää monumentaalinen Dream Theater, jonka jälkeen kakkoslavalla musisoi vielä brittiläinen Akercocke. Itselleni päivän kohokohta tulee olemaan viimeisenä julkistettu, Phil Anselmon The Illegalsin poisjääntiä paikkaava , joka ei toivottavasti petä tälläkään kertaa vaan laittaa myllyn pyörimään myös uusien soittajiensa kera.

Torstai 25.7.2019

Loppu alkaa lähestyä – niin festareiden kuin oman jaksamisenkin osalta varmasti jo tässä vaiheessa. Mutta onneksi jokunen bändi hakkaa tahtia ja saa toivottavasti monon vielä nousemaan torstaina. Päälavalla nähdään illan mittaan pari ruotsalaista: Metal Daysin konkarikävijä Soilwork sekä Peter Tägtgrenin luotsaama Hypocrisy, joka varmasti saa väen liikkeelle. Nummirockiinkin tänä kesänä saapuva puolalainen Decapitated puolestaan ihmetyttää teknisellä osaamisellaan myös Metal Daysin torstaissa. Päälavan ilta päätetään torstaina korkealta ja kovaa, kun Iced Earthin Jon Schafferin ja Blind Guardianin Hansi Kürschin Demons & Wizards saapuu esittelemään power metaliaan päivän pääesiintyjänä. Kakkoslavan akteista on käytävä katsastamassa ainakin death-jyrä Skeletal Remains ja mahdollisesti myös irlantilainen God Is an Astronaut. Päivän voittajan julistan kuitenkin jo ennakkoon, sillä se on ilman epäilystä norjalaisen legendan Gaahlin nykyinen, juuri levyn julkaissut .

Perjantai 26.7.2019

Viimeistä festaripäivää viedään, ja tänä vuonna se tarjoileekin vielä monta makoisaa yhtyettä. Päälavan viimeisen päivän avaa israelilainen Winterhorde, jonka melodista black metalia voisi jopa yrittää ryömiä kuuntelemaan, vaikka soittoaika ei välttämättä olekaan bändille otollisin. Päälavan kattaus on Metal Daysin lopuksi vähintäänkin mielenkiintoisen monimuotoinen, kun festariyleisön eteen nousevat niin hard rock -yhtye Bullet, rokkilady Tarja, ränttätänttäryhmä Korpiklaani ja viimeiseksi varmasti näyttävän show’n pystyyn laittava Dimmu Borgir. Kakkoslavalla puolestaan fiilistellään esimerkiksi ranskalaisen Svart Crownin, hienon saksalaisen The Ruins of Beverastin ja mitä suurimmalla todennäköisyydellä koko festarit päättävän Tiamatin tahdissa. Kuultaisikohan illan aikana myös tämä viisu, kun ampaisee heiluttamaan festariväen nyrkkejä ilmassa:

Jos siis kesälomamatka on vielä päättämättä, Slovenia ja Metal Days on yksi suositeltava kohde. Lippuja on myyty mukavasti, mutta nopeille niitä varmasti vielä riittää.

https://www.metaldays.net/

Kommentoi julkaisua