Vuoden kuumin oudon metakkarockin albumi – arviossa Mr. Phylzzzin ”Fat Chance”

Kirjoittanut Mikko Nissinen - 17.9.2023

Tällä hetkellä Amerikanmaan kuumimpiin underground-bändeihin kuuluva Mr. Phylzzz on julkaissut vuoden jos toisenkin kuumimmista, oudoista rock-albumeista. ”Fat Chance” on seitsemästä vengon murskaavasta kappaleesta koostuva mestariteos, jonka jäljen toivoisi piirtyvän laajemmaltikin vaihtoehtorockin muhkuraiseen maaperään. Kyseessä on chicagolaisduon järjestyksessään toinen kokopitkä viime vuonna ilmestyneen, jo tuolloin ihmetystä laadukkuudellaan alan piireissä herättäneen ”Cancel Culture Clubin” jälkeen. Mr. Phylzzz on kiertänyt viime vuosina uutta mannerta lämpäten mm. sellaisia melurockin järkäleitä kuin Melvins ja Boris. Yhtyeen luovista voimista olennaisimman, vokalisti-kitaristi Clinton Jacobin julman kulmikkaat moukaririffit huokuvat raakuutta, mutta kontrastina tälle hänen vokaaliosuutensa tuovat palettiin hämmentävää pehmeyttä Dead Kennedysin, Jarsin, Radioheadin ja Led Zeppelinin malliin. Sillä välin rumpali ja multi-instrumentalisti Danny Sein pitää hillittömillä rytmeillään ja perkussiiveillään kuulijaa alati varpaillaan.

Mr. Phylzzzin luontevan kimmoisaa ja kimuranttia ilmaisua tukee albumin luonnollisesti hengittävä äänimaisema. Olennaista on, että ainoastaan neljässä päivässä yhtyeen kotikaupungissa, Electrical Audio Studiossa kasaan kauhittu ”Fat Chance” on pieniä, mitättömiksi makukysymyksiksi laskettavia, lievästi tylsistyttäviä paikallaan junnaamisen hetkiä lukuunottamatta täydellinen metallista post-grungea ja noise rockia keskenään sotkeva levy – pätkääkään liioittelematta.

Mr. Phylzzzin intensiivinen ja nykypäivän mittakaavalla poikkeuksellisen omaperäinen ote vaarallisen, punk-kyllästeisen, haisevan rock-musiikin tekoon pysyy duon hyppysissä koko alle puolituntisen matkan. Tässä voi sanoa olevan yhtyeen, joka on aidosti siirtänyt vaihtoehtoisen räimeen raja-aitoja loitommas vielä 2020-luvulla. Kun vuoden kovimpien ulkomaisten albumien titteleitä jaetaan, on Mr. Phylzzzin ”Fat Chance” ehdottomasti noteerattava eräänä vuoden kovimmista vaihtoehtorockin kiekoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy