Vuosia työn alla ollut debyyttialbumi pian ulkona: Haastattelussa Northward -yhtyettä luotsaava Floor Jansen

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 19.9.2018

 

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

Nightwishista tutun Floor Jansenin ja Pagans Mind-kitaristi Jørn Viggo Lofstadin yhteistyönä syntynyt Northward julkaisee debyyttinsä 19. lokakuuta. Projekti starttasi ensimmäisen kerran jo vuonna 2007, jolloin tuolloin vielä toisilleen täysin tuntematon duo päätti yhteistyön aloittamisesta. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin Northwardin samanniminen esikoisalbumi näkee vihdoin päivänvalon, kun se julkaistaan Nuclear Blast Recordsin kautta. Tavoitimme Floor Jansenin puhelimitse ja pääsimme kuulemaan tarkemmin projektin synnystä ja pitkittyneestä prosessista sen taustalla. Saimme myös kuulla mm. tarinan nimen takaa sekä laulajattaren oman mielipiteen siitä, mitä albumilta oikein on odotettavissa.

Tervehdys Floor! Kiva, että ehdit jutella kanssani! Miten menee?

Floor: Terve! Menee oikein hyvin itse asiassa. Otan tässä itselleni kupillisen kahvia ja siirryn sitten jonnekin, missä ei ole pieniä tyttöjä huutamassa taustalla, haha!

Mitenkäs kulunut kesä on sujunut, oletettavasti ainakin kiireisissä merkeissä?

Floor: On toden totta ollut kiireistä, mutta kesä on silti sujunut todella mukavasti. Olen kotona nyt, mikä  on aina mukavaa. Kaiken kaikkiaan on ollut ihana viettää aikaa täällä perheen kanssa. Tyttäreni oli itse asiassa mukanani ensimmäisellä Pohjois-Amerikan -kiertueellamme, jonka teimme Nightwishin kanssa. Kaikki on siis sujunut oikein hyvin, olen todella nauttinut olostani.

Ihan ensimmäiseksi, voisitko hieman kertoa Northwardin synnystä sekä tietysti sinun ja Jørn Viggon välisestä yhteistyöstä? Ymmärsin, että te kaksi ette oikeastaan edes tunteneet toisianne ennen tätä projektia?

Floor: Kyllä, emme olleet koskaan tavanneet, joten emme tosiaan tunteneet toisiamme lainkaan entuudestaan. Vuonna 2008 meillä oli ajatuksena pitää vuoden mittainen tauko Nightwishin kanssa, ja halusin käyttää tuon ajan tekemällä jotain muuta. Minulla oli tuolloin jo mielessäni idea. Tuohon mennessä olin tehnyt jo aika lailla 11 vuoden ajan koko ajan samaa juttua, joten halusin todella tehdä jotain erilaista, ja samalla myös oppia lisää rock-musiikista. Tämän ajatuksen ollessa takaraivossani tapasin Jørn Viggon ensimmäistä kertaa. Tapasimme “All Star Jam”:n aikana Progpower -festivaaleilla Yhdysvalloissa.Tapahtuman ideana oli soittaa cover-kappaleita eri esittäjiltä, joten Jørn Viggo soitti siellä paljon hyvin eri tyylisiä kappaleita, ja kävin itsekin laulamassa – en edes muista kuinka monta – eri esittäjien kappaleita. Tavallaan saimme kumpikin tuon avulla myös esiteltyä omaa monipuolisuuttamme. Huomasin heti, että välillämme vallitsi hyvä kemia, kun esitimme biisejä. Meninkin sitten suoraan kertomaan Jørn Viggolle ideastani ja hän oli heti mukana. Sovimme siis, että katsomme miten meidän käy, jatkuuko välillämme oleva yhteys mahdollisesti vielä kirjoittamisen parissa? Siinä kai tarina tiivistettynä. Olimme totaalisen tuntemattomia toisillemme, mutta meillä oli samanlainen idea ja näkemys musiikin suhteen, joka tuntui toimivan. Tässä sitä nyt ollaan.

Oli siis alusta asti selvää, millaista musiikkia te kaksi haluaisitte yhdessä luoda?

Floor: No rock oli se mitä meillä oli mielessä, mutta ei mitenkään sen tarkemmin. Ei siinä mielessä tarkasti, että tehdään rockia, joka kuulostaa tältä ja tältä, tiedätkö? Jørn oli tietysti paljon tutumpi koko genren kanssa, koska hän on soittanut monessa eri yhtyeessä ja tuntee sen kautta monta eri tyyliä. Molempien suunnalta tuli varmasti omat vaikuttajansa. Voisi sanoa, että olimme monen eri yhtyeen inspiroimia, sillä luonnollisesti kaikki kuuntelemamme ja se, mitä olemme aiemmin musiikin saralla tehneet, vaikuttaa myös yhdessä luomaamme musiikkiin.

Koetko, että koko projektin pohjimmaisena syynä oli haastaa itsesi artistina, vai vain päästä luomaan jotain hauskaa ja erilaista?

Floor: Sanoisin, että vähän molempia. Monipuolisuus on jotain, mitä olen aina tavoitellut. Yllättävää kyllä, mutta olen oikeastaan aika iloinen noista vuosista, mitkä kappaleiden kirjoittamisen ja julkaisemisen väliin jäi. Mielestäni ne ovat osoittaneet minulle itselleni vielä paremmin, kuinka monipuolinen voin olla ja mitä kaikkea pystyn vokalistina tekemään. Olen pystynyt tutkimaan itseäni ja pystynyt tekemään sitä myöskin metalli-genren sisällä, esimerkiksi ReVamp – yhtyeeni kanssa. Sama pätee tietysti myös Nightwishiin. Olen oppinut käyttämään ääntäni erilaisin tavoin ja siten, että se sopii siihen, mitä kappale milloinkin vaatii. Olen kiitollinen, koska kaikki nuo kerrat ovat muovanneet minusta entistä monipuolisemman, ja yhä edelleen jatkan mielelläni oman oppimiskaareni seuraamista, haha.

Alamme vihdoin lähestyä albumin julkaisuajankohtaa. Millä mielellä odotat julkaisua?

Floor: Luulen, että olen todella helpottunut sitten kun albumi on vihdoin ulkona. Olemme pantanneet albumia niin pitkään. Ensinnäkin, kaiken piti alun perin olla valmiina vuodessa, joten meillä oli hyvin tiukka aikataulu. Työstimme albumia ihan hiessä ennen deadlinea, ja juuri ennen kuin aloitimme äänittää rumpuja, kaikki vain levisi käsiin. Kun After Forever lopetti toimintansa, en halunnut siltä istumalta suoraan aloittaa toista projektia, josta sitten tulisi se minun “seuraava juttuni”. Meidän sen hetkinen levy-yhtiömme vetikin sitten takaisin sopimusehdotuksensa, jonka me melkein allekirjoitimme. Koko juttu tietysti johti siihen tosiasiaan, että jos todella haluamme jatkaa tätä projektia, se tulee vaatimaan entistä enemmän panostusta meiltä molemmilta. Tiesin heti, etten voi antaa itsestäni niin paljoa kuin  tarvittaisiin, jos minun täytyisi samanaikaisesti luoda itselleni täysin uusi ura. Päätimme siis Jørnin kanssa laittaa koko projektin tauolle, mutta en missään nimessä ajatellut sen venyvän näin pitkäksi. Se oli meillä koko ajan mielessä, mutta aikaa ei ikinä tuntunut olevan tarpeeksi. Kunnes sitten vuonna 2017 Nightwish julkisti jäävänsä tauolle ja tiesin, että nyt olisi hyvä aika saattaa projekti loppuun. Luulin todella, että ehtisimme saada kaiken tehtyä vuoden 2017 aikana, mutta sitten sain lapsen, joka luonnollisesti vei suurimman osan ajastani. Tämä tarkoitti sitä, että tehtävää jäi vielä paljon tällekin vuodelle, ja työmäärän yhdistäminen Nightwishin kanssa oli haastavaa. Eikä näin ollut pelkästään minun kohdallani, vaan myös Jørn Viggon osalta, jolla on Pagan’s Mindin lisäksi vielä haastava kokopäivätyö. Joten kun albumi vihdoin on ulkona, fiilis on varmasti aikamoisen helpottunut, ja voimme vihdoin sanoa “We did it!” Haha!

Te tosiaankin kirjoititte albumin kappaleet jo vuonna 2008 ja sitten yhdeksän vuotta myöhemmin, vuonna 2017 palasitte uudelleen niiden pariin. Tuntuiko oudolta kuulla kappaleita tuon yhdeksän vuoden tauon jälkeen, jouduitteko tekemään paljon muutoksia aiempaan materiaaliin?

Floor: Se ei tuntunut lainkaan oudolta, emmekä me joutuneet juurikaan tekemään muutoksia kappaleisiin. Se toimi samalla myös motivaationa jatkaa projektia, koska palatessamme kappaleisiin materiaali tuntui meistä edelleen hyvältä ja se kuulosti tarpeeksi ajattomalta. Tuossa ajassa oli tapahtunut kaikenlaista, ja silti nuo kappaleet tuntuivat edelleen hyviltä eivätkä lainkaan oudoilta. Mitä muutoksiin tulee, tottakai teimme jotain pieniä lisäyksiä sinne ja tänne, tai mietimme mitä voisimme lisätä tai poistaa. Kappaleeseen “I Need” me esimerkiksi kirjoitimme kokonaan uuden lainin kertosäkeeseen. Albumin viimeinen kappale “Northward” sai myös kokonaan uuden setin lyriikoita. Työstämisen aikana tuo kappale myös kulki eri nimellä. Uuden nimen keksiminen oli yksi niistä jutuista, mikä minun piti tehdä jo aikaisemmassa vaiheessa. Olen kuitenkin iloinen, että se jäi tekemättä, sillä nyt sain keksiä jotain, mikä todella sopii koko albumin fiilikseen ja kuvastaa hyvin myös minun omaa polkuani. Kuinka ollakaan, minähän kirjoitin albumin norjalaisen tyypin kanssa 10 vuotta sitten, liityin suomalaiseen bändiin vähän myöhemmin ja menin naimisiin ruotsalaisen kanssa, haha! Mitään tällaista en koskaan suunnitellut, mutta minähän todella menin pohjoiseen. Koko pohjoisen fiiliksen tuominen albumille oli mielestäni hyvä ja sopiva idea, sillä rock-musiikki itsessään on niin raakaa. Koen, että nimi “Northward” kiteyttää hyvin koko albumin.

Musiikillisesti tämä on hyvin erilaista, kuin mitä kumpikaan teistä on aiemmin tehnyt. Millainen albumin tekoprosessi oli ja miten roolit jakautuivat välillänne?

Floor: Jørn Viggolla oli tietysti enemmän kokemusta rock-musiikista ja sen kirjoittamisesta.  Me kuitenkin molemmat ideoimme kappaleiden instrumentaaliosioita ja esimerkiksi bassoa tai kitarariffejä, niin kuin Jørnin tapauksessa. Tällä tavalla saimme yhdessä ideoitua kappaleita ja niiden rakennetta. Jossain vaiheessa tätä prosessia lauluosuudet sitten tulivat mukaan, tai joskus kävi jopa niin, että kappale itsessään rakentui kokonaan pelkkien lyriikoiden pohjalta. Joskus ideat tulivat enemmän Jørnilta, joskus taas enemmän minulta itseltäni. Sillä tavalla kirjoittamisprosessi eteni. Olin myös täysin tottumaton käyttämään minkäänlaista musiikkiohjelmoinnin työkalua kappaleiden suunnittelun ja äänittämisen kanssa. Se oli minulle ihan uusi juttu. Ohjelman avulla Jørn esimerkiksi suunnitteli, millaiset rummut sopisivat mihinkin kappaleisiin, ja sitten pystyimme yhdessä miettimään ja säätelemään, mitkä kohdat voisivat olla nopeampia jne.

Mielestäni albumilla on hyvä balanssi nopeiden hard rock -biisien sekä rauhallisempien kappaleiden välillä. Miten itse kuvailisit albumia kokonaisuutena?

Floor: Kiitos, se on kiva kuulla. Olen itsekin sitä mieltä, että albumilla vallitsee hyvä balanssi. Oli aikamoinen palapeli saada koottua se sellaiseksi kuin se nyt lopulta on, sillä kokonaisuutta on todella vaikea suunnitella etukäteen.  Olemme hyvin iloisia siitä, miten hitaampitempoiset ja melodisemmat kappaleet sointuvat yhteen nopeampien kanssa. Saimme tehdä tämän albumin kanssa ihan mitä ikinä halusimme, ja se oli todella hauskaa. Albumilla on esimerkiksi kappale “Bridle Passion”, jolle päädyimme ottamaan mukaan vain akustisen kitaran sekä laulun. Tuo lyhyt kappale tuo mielestäni hyvän hengähdystauon muiden kappaleiden välille. Jotkut kappaleet ovat todella nopeita tai jopa outoja, niin kuin “I Need” esimerkiksi. Tuon kappaleen lyriikat eivät ole suoraan omasta elämästäni, mutta se silti vaati sitä, että lyriikat oikein syljetään ulos raivokkaasti.

Albumi on siinä mielessä onnistunut, että siinä on mukana ripaus henkilökohtaisuutta, mutta se ei kuitenkaan ole liian raskas lyriikoidensa puolesta. Se on myös soundeiltaan raskas, mutta ei kuitenkaan niin raskas, että se menisi metallin puolelle. Kokonaisuudessaan albumi on monipuolinen ja sitä oli todella mukava laulaa. Kaikki tuntui niin hyvältä ja luonnolliselta, että tuntui melkein kuin olisin leijaillut albumin läpi sitä laulaessani. Sama juttu oli Jørn Viggolla riffien kanssa; jos on kymmenen vuotta sitten äänittänyt jotain, ei niitä halua suoraan vain copy pastettaa levylle. Hän siis myös äänitti osuutensa uudelleen. Joskus pitää tavallaan päästää irti siitä mitä on aiemmin tehnyt, vaikka se tuntuisi kuinka hyvältä. Kun niin tekee, voi huomata miten paljon paremmin sitä voikaan vielä onnistua.

Albumin ensimmäinen sinkku on nimeltään “While Love Died”. Millainen tarina tuon kappaleen takana on?

Floor: Se on mielestäni yksi niistä albumin moderneimmista rock-kappaleista. Ja se mitä tarkoitan modernilla rockilla on, että kappale on hyvin Foo Fighters-tyylinen. Onhan se myös tehty samoihin aikoihin kuin “Pretender”, joten yhtäläisyyden ja inspiraation lähteen voi varmasti sen soundista huomata. Lyriikoidensa puolesta kappale on aika henkilökohtainen ja no, kappaleen nimikin sen tietysti kertoo, mutta aiheena on lyhykäisyydessään rakkauden kuolema. Se on aika suora ja menee heti asiaan. Sen on oikeastaan suorempi, kuin mikään muu kirjoittamistani kappaleista. Mielestäni musiikki itsessään jo vaati  sitä, että siinä mentäisiin tavallaan suoraan asiaan. “While Love Died” on myös ensimmäinen kappale, jonka me tälle albumille teimme. Meidän piti totta kai valita yksi kappale, joka esittelisi hyvin koko albumin soundia, mikä oli hankalaa albumin ollessa näin monipuolinen. On aina yhtä hankalaa valita, mikä kappaleista hoitaisi tehtävän parhaiten, mutta lopulta päädyimme siihen, että jos se joku kappale on, niin se on tämä.

Onko albumilla mukana kappaletta joka tuntuu itsellesi erityisen tärkeältä, tai joka oli esimerkiksi hauskinta tehdä?

Floor: Ei erityisemmin ole mitään tiettyä kappaletta, koska jokaisella niistä on oma tarinansa. “I Need” oli itselleni kaikista haastavin kappale, koska en jotenkin tuntenut kappaleen fiilistä yhtään. Tuo kappale oli enemmän Jørn Viggon johdattama, ja vaikka kuinka pidinkin siitä, en uskonut, että se tulisi päätymään albumille asti. Minusta vain tuntui ensin, etten saisi sitä mitenkään toimimaan tai menemään oikein. Sitten on “Northward”, joka on todella pitkä ja outo kappale, joten sen työstäminen järkeen käyvään kuntoon oli myös aikamoinen palapeli, haha. Nuo ovat ehkä ne, mitkä pompsahtavat mieleeni.

Lukuun ottamatta tulevaa albumia, millaisia suunnitelmia sinulla on loppuvuodelle? Onko jotain, mitä meidän tulisi muistaa pitää silmällä?

Floor: No Nightwish tietysti jatkaa keikkailuaan, olemme lähdössä kiertueelle Etelä-Amerikkaan. Euroopassa olemme sitten marras- ja joulukuussa, ja kiertueen viimeinen etappi on Helsingissä. Sitä siis ainakin odotettavissa. Hmm, sitten on tietysti projekti, jonka koen myös olevan mainitsemisen arvoinen; Metal Allegiance. Lähdin siihen mukaan viime vuonna ja nyt tuo kyseinen albumi on ulkona, se julkaistiin juuri hiljattain, 7. syyskuuta. Olin mukana kirjoittamassa kappaletta albumille, ja kaikki laulamani osuudet ovat minun itseni kirjoittamia. Kappale lähetettiin minulle ilman lyriikoita, ja oli hassua kirjoittaa sanoja kappaleeseen, jota et kunnolla tiedä ja tehdä sitä ihmisten kanssa, joita et ole koskaan tavannut. Kappaleen ensimmäisen osan laulaa Death Angel yhtyeenMark Osegueda ja mukana on myös soolo Joe Satrianilta. Se on siis melkoisen uniikki sekoitus, ja minulle oli tietysti ihan mieletön kunnia olla osana näin siistiä projektia.

Haluatko lopuksi heittää jotain terveisiä Kaaoszinen lukijoille ja suomalaisille faneille? Sana on vapaa!

Floor: Toivottavasti nautitte uudesta albumistamme. Olemme Jørnin kanssa kumpikin täysin yllättyneitä positiivisten reaktioiden määrästä ja palautteesta, mitä olemme saaneet tähän mennessä kuulla. Minulle se tarkoittaa sitä, että ihmiset ovat avoimia näkemään minua erilaisten juttujen parissa. On mahtavaa olla laulajana yhtyeessä, joka kantaa mukanaan niin suurta suomalaista kunnioitusta, mutta on myös ihanaa huomata miten suomalaiset fanit ottavat vastaan omat sivuliikkeeni aina silloin tällöin. Siitä en voi todella olla muuta kuin kiitollinen. Joten kiitos teille!