Vuosikymmenen ikäinen ”Beyond Hell / Above Heaven” on monipuolinen albumi tanskalaisyhtyeeltä – ja kestänyt hyvin aikaa

Kymmenen vuotta sitten julkaistu ”Beyond Hell / Above Heaven” on kestänyt yllättävän hyvin aikaa, ainakin jos vertaan sitä tanskalaisyhtyeen aikaisempaan ”Guitar Gangsters/Caddilac Blood” -albumiin. Kyseisen albumin kohdalla aika oli kullannut jo jonkin verran muistoja, eikä levy enää purrut samalla lailla. Toisin on kuitenkin ”Beyond Hell / Above Heaven” -pitkäsoiton kanssa. Volbeatin neljäs studioalbumi kuulostaa vielä kymmenenkin vuoden jälkeen hyvältä ja päihittää yhtyeen uusimman ”Rewind, Replay, Rebound” -pitkäsoiton mennen tullen.

”Beyond Hell / Above Heaven” sijoittuu aikaan, jolloin Anttila-kauppaketju oli vielä olemassa ja jolloin fyysisiä CD-levyjä pystyi vielä selailemaan Mikkelin keskustassa. Kymmenen vuotta takaperin kyseisen kaupan levylaarit tuli tarkistettua tasaisin väliajoin, ja muistan myös Volbeatin levyn aikanaan lähteneen sieltä matkaani. Kymmenen vuotta sitten bändi soi tasaisesti radiotaajuuksilla ja vaikutti vielä silloin kaikin puolin uudelta ja jännittävältä.

Volbeatin neljäs pitkäsoitto poljetaan käyntiin takuuvarmalla hittiaineksella ”The Mirror And The Ripper” -kappaleen muodossa. Rouheiden riffien rytmittämässä kappaleessa on mukavasti potkua, josta on hyvä siirtyä huuliharpun rikastuttamaan ”Heaven Nor Helliin”. Levyn toinen kappale on luonteeltaan rento, jossa on tuulahduksia jenkkirockista. ”Who They Are” on sitä vastoin soundiltaan tummempi ja muhkeampi, jonka soundia kevennetään kuitenkin kertosäkeistöissä. Kyseisessä kappaleessa on miellyttävästi groovia, minkä jälkeen ”Fallen” keventää jälleen tunnelmaa.

Vokalisti-kitaristi Michael Poulsenin mukaan Elvis Presleyllä ja rockabillyllä on ollut vaikutuksensa Volbeatiin, ja sen voi kuulla yhtyeen varhaisessa tuotannossa. Kyseiset nyanssit eivät ole kadonneet minnekään ”Beyond Hell / Above Heaven” -albumilla, vaan niitä on kuultavissa kantrirockmaisella ”7 Shot”- ja laukkaavalla ”16 Dollars” -kappaleilla. ”Warrior’s Call” kuljettaa kuuntelijaa jälleen raskaamman soundin äärelle, mutta ei pärjää aggressiivisuudessaan ”Evelynille”. Kyseisellä kappaleella kuullaan Napalm Deathin Mark ”Barney” Greenwayn örinöitä. Greenwaylle on annettu runsaasti tilaa kappaleella, ja ilman Poulsonin lauluosuuksia, ”Evelyniä” olisi vaikea yhdistää Volbeatiin.

Volbeatin neljättä pitkäsoittoa hallitsee hyvä tunnelma ja vaihtelevuus läpi koko albumin. Välillä levy kuljettaa rennon rockin ja toisinaan kevyemmän tulkinnan äärelle tunnelmoimaan. Suurin osa kappaleista vie levyä sulavasti eteenpäin, ja ainoastaan muutama kappale hyytyy keskiverroksi rokkailuksi, mutta eivät kuitenkaan latista tunnelmaa. ”Beyond Hell / Above Heaven” on hyvän mielen rock-albumi, jota kuunnellessa alkaa kaivata Volbeatin keikoille.

Kappalelista:

 1. The Mirror And The Ripper
 2. Heaven Nor Hell
 3. Who They Are
 4. Fallen
 5. A Better Believer
 6. 7 Shots
 7. A New Day
 8. 16 Dollars
 9. Warrior’s Call
 10. Magic Zone
 11. Evelyn
 12. Being 1
 13. Thanks

Volbeat Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Kommentoi julkaisua