VV nosti Helldone-festivaalin haudasta tuoden mukanaan jotain uutta vanhaa kunnioittaen – Helldonen päätöspäivä

Kirjoittanut Ilona Pakarinen - 9.1.2024

Viime tammikuussa ensimmäisen, ”Neon Noir” -nimeä kantaneen sooloalbumin julkaissut Ville Valo kiersi menneen vuoden festareita ja klubeja ympäri maailmaa. VV-nimellä kunniakkaan paluun tehnyt Valo päätti menestyksekkään keikkavuotensa legendaariselle Tavastia-klubille vuoden viimeisinä päivinä. Tunnelmakuvat kolmepäiväisen Helldone-festivaalin avauspäivältä voit katsoa tästä: Ville Valo veti vuoden 2023 viimeiset keikkansa Helsingin Tavastialla – Tunnelmakuvat katsottavissa. Oli tullut aika hyvästellä vuosi 2023 ja toivottaa vuosi 2024 tervetulleeksi.

Kellon hipoessa puolta yötä Helldonen viimeisenä päivänä, uudenvuodenaattona, oli tunnelma tiivis ja tiivistynyt loppuunmyydyllä Helsingin Tavastia-klubilla. Spekulaatiota herätti vanhoissa HIM-faneissa etukäteen, kuka saapuu lavalle poksauttamaan skumppapullon vuoden vaihtuessa Tavastian entisen toimitusjohtajan Juhani Merimaan vietellessä ansaittuja eläkepäiviä. Hetki ennen puolta yötä oli kuin paluu menneisiin Helldone-vuosiin, sillä skumppapulloa avaamaan saapui itse Juhani Merimaa. Merimaa toivotti sympaattisella olemuksellaan hyvää uutta vuotta monella eri kielellä, ja se skumppapullokin saatiin lopulta auki herttaisen ontuvalla otteella.

Valo on kertonut kaivanneensa HIM-aikoina omaa introa, jonka saattelemana kivuta lavalle. ”Neon Noirilta” löytyy siihen tarkoitukseen sopiva instrumentaali, ja Valo soittajineen kipusi Tavastian lavalle vuoden 2024 ensimmäisinä hetkinä ”Zener Solitaire” -kappaleen tahdittamana. Keikka pistettiin toden teolla käyntiin avauskappaleella ”Echolocate Your Love”. Suomen kamaralla helposti hieman vaitonaisemman vaikutelman antanut Valo oli silminnähden onnellinen keikan ensitahdeista alkaen, mikä heijastui vahvassa vuorovaikutuksessa yleisöön. ”Rip Out The Wings Of A Butterfly” tempaisi kuin aikakoneella takaisin ”Dark Light” -aikoihin suurten VV-logojen viipyillessä Tavastian seinillä. Hatunnosto valoteknikoille.

VV:n livevedot tarjoilevat lähes häkellyttävän cocktailin uutta ja vanhaa, ja niin tapahtui myös vuoden vaihtuessa. Settilista kimpoili pingispallon lailla uuden ”Neon Noir” -albumin kappaleiden ja tarttuvan HIM-hittikimaran välillä. Katsojan tempasi mukaansa niin ryhdikäs rytmi-iloittelu ”The Foreverlost” kuin vuosituhannen vaihteen megahitti ”Join Me In Death”. Kimpoilu uuden ja vanhan välillä oli toteutettu häkellyttävän saumattomasti suurella ammattitaidolla.

Settilistaan oli Helldone-kiertueella otettu mukaan myös muutama uusi tulokas. Tai kappaleethan siivittävät HIM-aikoihin vuosien taa, mutta ”Neon Noir” -kiertueella kappaleita ei olla ennen Helldonea kuultu. Yksi keikan häkellyttävimmistä yhteislauluhetkistä koettiin, kun settilistaan oli otettu mukaan sydämen vereslihalle repivä slovari ”Gone With The Sin”. Yleisön yhteislaulu Valon kanssa loi maagisen hetken, joka sai allekirjoittaneen silmäkulman kostumaan ja leuan väpättämään lähellä lattian rajaa. Myöhemmin uutuuden viehätystä tarjoili aikoinaan jenkkifanien sydämet vienyt ”Killing Loneliness”.

Harvakseltaan kuultu ”Baby Lacrimarium” kuultiin kuin kuultiinkin Helldonessa, ja viimeisellä Helldone-iltana kokonaan. Valo keskeytti kappaleen edellisenä iltana ja toimi kaikkien janoisten sankarina, kun yleisöstä kantautui huonovointisuutta, mikä ilmeisesti eskaloitui keikkavieraan akuuttiin nestetasapainon horjuntaan. Hienoa huomaavaisuutta ja huolehtimista kokeneelta esiintyjältä.

Keikka oli kääntymässä kohti lopun alkua ja juuri, kun encore oli saateltu loppuun ”When Love And Deathin” säestämänä, tapahtui jotain ennenkuulumatonta… Keikka jatkui! Sellaista ei ole minun 37 kahlatun HIM-keikan aikana tapahtunut koskaan, joten piti ihan hieraista silmiään, kun Valo ja kumppanit astelivat uudestaan lavalle. Valo kiitti keikkayleisöä mukanaolosta ja siitä, että oli saanut nostaa Helldone-festivaalin haudanlevosta HIM:in kuoppaamisen jälkeen. Keikka päättyi ”Vertigo Eyes” -kappaleen hypnoottiseen vangitsevuuteen.

Ville Valon kokoama yhtye ”Neon Noir” -kiertueelle ei ollut vuoden vaihteessa enää taustaorkesteri vaan yhteiset soitto- ja matkustuskilometrit näkyivät yhtyeen yhteenhitsautumisena. Soittaminen näytti vapautuneelta, ja etenkin vanhoihin HIM-hitteihin oli tullut uudenlaista tulkintaa, mikä toi kappaleet tähän hetkeen. Valon soittaessa kaikki soittimet albumille itse oli ilahduttavaa nähdä, miten yhtye tuki Valon tulkintaa livetilanteessa – ja toisin päin.

Uudenvuodenaattona Tavastia-klubilla näki, miten musiikki tuo yhteen sukupolvia. Helldonen vessajonossa saattoi törmätä vanhaan tuttuun, jonka seurassa oli viettänyt iltaa aikoina, jolloin HIM-fanien virtuaaliyhteisö HIMa ei ollut vielä sinkoutunut tomuksi bittiavaruuteen. Toisaalta keikkayleisössä oli nähtävissä nuorempaa sukupolvea, joka oli saavuttanut Helldone-täysikäisyyden HIM:in kuoppaamisen jälkeen. Sukupolvia yhdisti kuitenkin puhdas rakkaus siihen musiikkiin, jonka seurassa hyvästelimme vuoden 2023 ja toivotimme vuoden 2024 tervetulleeksi.

Settilista:

 1. Echolocate Your Love
 2. Rip Out The Wings Of a Butterfly
 3. The Foreverlost
 4. Join Me In Death
 5. Neon Noir
 6. The Kiss Of Dawn
 7. Salute The Sanguine
 8. Funeral Of Hearts
 9. Heartful Of Ghosts
 10. Gone With The Sin
 11. Run Away From The Sun
 12. Killing Loneliness
 13. Loveletting
 14. Buried Alive by Love
 15. Saturnine Saturnalia

Encore 1:

 1. In Trenodia
 2. Right Here In My Arms
 3. Baby Lacrimarium
 4. When Love and Death Embrace

Encore 2:

 1. Poison Girl
 2. Vertigo Eyes

Luetuimmat

Uusimmat