Warning pukee surun musiikiksi – klassikkoarvostelussa ”Watching from a Distance” (2006)

Kirjoittanut Jyri Kinnari - 9.9.2017

Suru on mahdollista esittää musiikkina ja ”Watching from a Distance” on sen tunteen kipeimmässä ytimessä. Tämä Warning-yhtyeen (toistaiseksi) viimeinen albumi on julkaistu vuonna 2006 ja yhtye on sen jälkeen ehtinyt olemaan tauollakin pitkään, kunnes palasi keikkalavoille viime vuonna. ”Watching from a Distance” on reilun kymmenen vuoden aikana saanut arvostusta sitä mukaa, kun sydänveriään vuodattavat ihmiset ovat hakeneet siitä lohtua. Tähän päivään mennessä levy on toiminut niin monen särkyneen sydämen palasia yhdessä pitävänä liimana, että sillä on aivan oman lukunsa doom metalin kirjossa ja sen modernina klassikkona.

Doom metalille tyypillisesti myös Warningin musiikissa raskaat riffit ovat musiikin perusta. Kohtalokkaasti kaikuvat soinnut ja pienimuotoiset melodiat soivat haikeina ja kylmän kauniina ilottoman tarinan tunnelmissa, viiltäen jatkuvasti syvemmälle. Doomiksi ”Watching from a Distancen” tunnelma on poikkeuksellisen vahvasti pinnalla. Se lähes hyökkää kimppuun ja säikäyttääkin hieman. Veret seisahtuvat ja henkiset suojamuurit murtuvat. Tällä albumilla kuuluu epätoivosta ja surusta löytynyt kauneus.

Kappalekokonaisuudet ovat samaan aikaan valtavan suuria ja kuitenkin tyylillisesti melko minimalistisia. Kun vähä on riittänyt paljoon, jokainen nuotti ja sana on käytetty harkiten ja niillä jokaisella on tarkoituksensa pysäyttävän hienon kokonaisuuden muodostamisessa. Kliseisesti sanoen kokonaisuus on osiensa summaa enemmän, vaikka se ei olisi ollenkaan sama, jos joku osista muutettaisiin erilaiseksi.

”Watching from a Distancen” sanat ovat taidetta jo sellaisenaankin. Vinyylin kansista luettuna ne avautuvat kunnolla ja niitä on helppo jäädä pohtimaan pidemmäksikin aikaa. Jokaisessa säkeistössä ja yksittäisessä säkeessäkin on jotain, joka kouraisee syvältä. Mieli lähtee helposti jylläämään pitkäksikin aikaa. Lopulta kaiken sisäisen myllerryksen jälkeen on selkeää, että nämä sanat eivät ole mitä tahansa sanahelinää, vaan runoutta, joka on täynnä viisaita ajatuksia ja hauraita tuntemuksia. Pohjaton suru, pettymys ja toivottomuus tukahduttavat kaiken muun lähes kokonaan.

Laulaja-kitaristi Patrick Walker tulkitsee sanat kärsien ja vertaan vuodattaen. Ainakin hänen kärsivän surullinen äänensä kuulosta juuri siltä, että kaikki maailman paino lepää hajoamispisteeseen väsyneillä harteilla. Laulua ja sanoja voisi kuvailla Warningin sieluksi, joka toimii vastavuoroisessa suhteessa sitä ympäröivän musiikin kanssa. Ne tukevat ja vahvistavat toinen toistaan ja luovat yhdessä ”Watching from a Distancen” raastavan ilmapiirin, joka on täysin yksilöllinen ja jäljittelemätön. Sitä ei ole toistettu missään kenenkään toimesta tämän albumin jälkeen. Suru herää henkiin ja tuijottaa 50 minuutin ajan suoraan silmiin.

Harva albumi jää kummittelemaan samoin kuin ”Watching from a Distance”. Kappaleet itsessään ovat lähes täydellisiä melodisen doom metalin mestariteoksia ja niiden kertoma tarina herättää niin vahvoja tunteita, että kyyneleet ovat herkässä. Juuri siksi sillä on voima parantaa haavoja, tai ainakin hieman lieventää kipua. Joku muu on kokenut samoja tunteita ja osaa kenties ilmaista ne musiikin ja sanojen kautta paremmin kuin itse ikinä kykenisi. ”Watching from a Distance” voi auttaa pitämään särkyneen sydämen sirpaleita yhdessä ainakin hetken, kunnes ne pahimmillaan hajoavat täysin tai parhaimmillaan saavat toisen ihmisen kädet ympärilleen.

Kappalelista:
1. Watching from a Distance
2. Footprints
3. Bridges
4. Faces
5. Echoes

Warning soittaa ”Watching from a Distance” -albumin kokonaisuudessaan Blowup Vol. 3 -tapahtumassa Helsingin Korjaamolla 13.10.2017.

Warning Facebookissa