Wayward Dawnin toinen levy ”Haven of Lies” kokee väliinputoajan kohtalon

Kirjoittanut Antti Mikkolainen - 9.4.2020

Uudehko tanskalainen death metal -pumppu Wayward Dawn lähestyy toimitusta toisen, ”Haven of Lies” -nimisen albuminsa tiimoilta. Bändin debyytti ”Soil Organic Matter” sai ilmestyessään vuonna 2018 paljon kiitosta kriitikoilta. Paljon on kahden albumin välillä heitetty keikkoja, ja jääkin nähtäväksi, kuinka tämä näkyy uudella lätyllä. Bändi jatkaa edellisellä levyllä laulaneen vokalistin, Niklas Lykken, poistuttua riveistä nelihenkisenä. Lauluosuudet jakautuvat nyt kitaristi Rasmus Johansenin ja basisti Kasper Szupienko Petersenin kesken. ”Haven of Lies” ilmestyy huhtikuun 10. päivä Mighty Musicin kautta.

Bändin death metal on hyvin perinteistä vanhan liiton lajia, jossa ei turhilla krumeluureilla tai kikkailuilla juhlita. Tempo pysyy läpi levyn maltillisena, eikä nopeaa grindausta ole luvassa. Pyörää ei ole lähdetty keksimään uudestaan, ja miksi olisi pitänytkään. ”Haven of Liesia” vaivaa kuitenkin melkoinen mitäänsanomattomuus; tuntuu kuin levy hakisi jatkuvasti suuntaa, mutta mihinkään ei kuitenkaan oltaisi menossa. Keskitempoinen kuolonkangistelu alkaa levyn maltillisesta kestosta huolimatta jossain vaiheessa puuduttaa. Wayward Dawn ei ole bändinä millään muotoa huono, ei edes keskinkertainen, mutta ”Haven of Lies” on materiaalinsa valossa tuomittu jäämään parempiensa varjoon.

”Haven of Lies” on perusdödistä niin hyvässä kuin pahassa. Erityisen paljoa ei jää käteen levyn loppuessa, mutta liekö lopulta sitten tarvettakaan. Levystä ei ole mitään erityisen pahaa sanottavaa, mutta parempien julkaisujen varjoon jääminen voi olla ongelma. Plussaa kuitenkin massasta erottuvasta kansitaiteesta! Death metal -fanaatikot saavat kuitenkin levystä varmasti muita enemmän irti.

6½/10

Kappalelista:

1. Misery
2. Upheaval of Earth
3. Sophomania
4. Rotten Sphere
5. Bliss
6. Abhorrent Ignorance
7. Ridicule
8. Apathy
9. Slaves of the Self

Wayward Dawn Facebookissa