We Butter the Bread with Butter – Wieder Geil!

Kirjoittanut Sebastian Laitila - 22.5.2015

On niitä yhtyeitä ja levyjä, jotka vaativat arvostelijaltaan erityisen paljon avointa mieltä ja suvaitsevaisuutta. We Butter the Bread with Butterin saksankielinen huumori-nintendocore on aika lailla joka vinkkelistä katsottuna paha. En ymmärrä sanoista mitään, joten pureudutaan musiikkiin. On olemassa asioita, joissa on sana core, mutta ne eivät ole emoa. Esimerkiksi hardcore ja high score. Ja jossain määrin myös Corel Draw. Hardcoreksi voidaan tietenkin kutsua myös muutakin kuin musiikkia, mutta eipä siitä enempää. En ole aivan varma, onko tämä levy emoa, mutta voin siitä huolimatta aika hyvällä omallatunnolla sanoa, että on. Silloin kun ei tiedä, onko jokin asia lintu vai kala, on vain valittava toinen ja mentävä sillä.

Vaikka WBTBWB ottaakin suurimman osan vaikutteistaan Yhdysvaltojen uuden aallon metallista sen sivuhaaroineen, voidaan tyylissä kuulla kielen lisäksi muutakin saksalaista. Muun muassa neljäs kappale, videobiisi ”Berlin, Berlin!” muistuttaa paikka paikoin tyylillisesti jopa neue deutsche härteä, jonka pioneereja ovat esimerkiksi Oomph! ja Rammstein. Vieraannuttavimmat vaikutteet lienevät crunkcoressa ja twerk trapissa, joita yhtye onnistuu kuitenkin haasteellisuudestaan huolimatta käyttämään melko taitavasti. Se, onko tämä kovinkaan miellyttävää, ei liene kovinkaan mielekäs kysymys, koska kyllä siitäkin joku varmasti tykkää.

Mielekäs ja ainoa kysymys on se, onko tämä hyvää. Mittarina lienee tyylilajin kannalta se, että kappaleissa on rikkonaisuudesta huolimatta jonkinlainen yhtenäisyys ja jopa hämmentävimmät valinnat tuntuvat istuvan suureen kuvaan. Jopa karvoja väärällä tavalla pystyyn nostavat kohdat tuntuvat olevan siellä, minne ne kuuluvat. Sikäli voi sanoa WBTBWB:n onnistuneen ja sen musiikin olevan parhaimmillaan ihan kelpo tavaraa. Silti mistään mestariteoksesta tai uranuurtajasta ei voida puhua. Vaikka kikkailu ja tyylillisten viittausten pudottelu olisikin onnistunutta, tarvitaan pohjalle vahva musiikki.

6/10

Kappalelista:

1. Ich mach was mit Medien
2. Exorzist
3. Anarchy
4. Berlin Berlin
5. Bang Bang Bang
6. Gib mir mehr
7. Rockstar
KaaosZine levyt8. Thug Life
9. Warum lieben wir nicht mehr
10. Zombiebitch

We Butter the Bread with Butter Facebookissa

Kirjoittanut: Sebastian Laitila