Whispered
Samuraiestetiikkaa, kabuki-teatteria ja japanilaisia vaikutteita melodiseen death metaliin sekoitteleva tamperelainen Whispered julkaisee uuden ”Shogunate Macabre” nimeä kantavan albuminsa helmikuun 7. päivä. Miten yhtye, joka pitää majaansa Tampereella on päätynyt musiikissaan yhdistelemään itämaisia elementtejä melodiseen death metalliin? Kaaoszine päätti ottaa asiasta selvää ja lähestyi kysymyksillä yhtyeen huudoista sekä kitaroinnista vastaavaa Jouni Valjakkaa. Lue lisää nähdäksesi Kaaoszinen tekemä haastattelu kokonaisuudessaan.
Morjensta. Kuinkas vuosi 2014 on lähtenyt käyntiin Whisperedin leirissä?
Jouni Valjakka: No morojens! Erittäin hyvin kiitos! Uusi lätty on vihdoin tulossa pihalle, ja ennakkohehkutus näyttää lupaavalta. Talvikin tuli lopulta, ja pihalla on ihan oikeeta lunta.
Palataan vielä hieman takaisin viime vuoteen. Te soititte marraskuussa keikan Tokiossa ”Loud & Metal Mania” –tapahtumassa. Miten tuo kyseinen keikka sujui ja teidät otettiin vastaan Japanissa?
Jouni Valjakka: Keikka sujui todella hyvin, pienistä teknisistä ongelmista huolimatta. Yleisö oli törkeällä draivilla messissä koko keikan ajan. Jo ennen Japaniin lähtöä oli orkesteria mietityttänyt, että mitenköhän tämmöinen länkkärijapanihevi otetaan vastaan tuolla konseptin lähdemaassa. Paikan päällä oleva meininki osoitti kuitenkin kaikki epäilyt turhaksi. Japanilaiset fanit ovat tosi siistiä porukkaa. Keikalla oli muutama kaveri bändin naamamaalit yllä, vaikkei Whispered ole edes vielä julkaissut musiikkia Japanissa.
Onko tarkoituksena tulevaisuudessa saada yhä enemmän ja enemmän jalansijaa myös ulkomailla?
Jouni Valjakka: Ehdottomasti. Jo pitkään meille on ollut selvää, että 98% bändin faneista tulee ulkomailta. Faneilta tulee keikkapyyntöjä ihan ympäri koko palloa. Tuohon kysyntään pitäisi vaan pystyä nyt vastaamaan heti, kun on mahdollista.
Teillä tosiaan on musiikissanne tapana yhdistellä itämaisia soundeja melodiseen death metalliin, joka ainakin Suomessa on perin harvinaista. Mistä saitte alunperin idean moiseen?
Jouni Valjakka: Ideahan tällaisesta musasta on ollut mulla jo pitkään. Skidinä kaikki japanilaisuus kiehtoi. Jossain vaiheessa hevimeteliä soitettaessa tuli sitten idea, että miksihän Japanista ei ole täysvaltaisesti ammennettu hevibändille konseptia. Kokeilin sitten siinä demotellessani tietokoneella japanilaisia instrumentteja muutaman riffin kanssa, ja totesin että ”Voi Musashi! Täähän toimii!” Visio idean suhteen kehittyi siitä sitten pikkuhiljaa, ja nyt ollaan tässä pisteessä. Koko jutusta on Whisperedillä vielä kosolti uutta tarjottavaa, ja se kuullaan varmasti bändin kehittyessä. Maailmassa on pari bändiä, jotka duunaa hiukan samankaltaista kamaa, muttei kuitenkaan mitenkään sen kummemmin. Meillä on tarkoitus viedä tämä idea niin pitkälle kuin mahdollista.
Teidän tuleva albuminne ”Shogunate Macabre” on järjestyksessään toinen. Voisitko näin aluksi hieman kertoa meille itse albumin teosta sekä sen nauhoituksista? Mistä yleensä ammennat ideoita albumin kappaleisiin?
Jouni Valjakka: Albumiahan lähdettiin äänittämään meidän levy-yhtiömme studiolle Kauniaisiin, ja siellä sitten vietettiin puolitoista kuukautta materiaalia narulle vieden. Osa biiseistä ei edes ollut vielä täysin valmiita, kun marssimme studioon. Studiolla ajateltiin kuitenkin, että hyvä näin. Joskus parhaat ideat syntyvät stressin ja paineen alla, ja tässä tapauksessa kävi juuri niin. Verrattuna ensimmäiseen levyyn, äänitykset sujuivat huomattavasti leppoisammin. Tilaa jäi mukavasti myös ylimääräiselle luovuudelle, kun käytössämme olivat levy-yhtiömme tilat eivätkä perinteiset ”Kello käy! Rahaa palaa! Soita nopeemmin!” -ratkaisut. Tuosta tulikin mieleeni, etten ylimääräisellä luovuudella pelkästään tarkoita paria promillentäytteistä coveria, jotka päätyivät meiltä youtubeen äänitysaikana. (Backstreet Boys – ”Larger Than Life” & Kristal – ”Rahaa Palaa”).
Ideat biiseihin saattavat syntyä mistä vain. Inspiraatioina toimivat usein vaikkapa elokuvat, lukutuokiot japanilaisten legendojen / myyttien parissa tai lenkkeily. Sanoitukset pyörivät aika pitkälti samuraiestetiikan, mytologian, sotien ja muinaisjapanilaisten soturien arvomaailman ympärillä.
Jos vertaat tätä uutta albumia musiikillisesti ”Thousand Swords”-albumiin, niin mitkä näet näiden albumien suurimpina eroina? Onko tällä uudella ”Shogunate Macabre”-albumilla asioita, joita halusitte tehdä toisin edelliseen albumiin verraten?
Jouni Valjakka: No debyyttihän yleensä raavitaan kasaan olemassa olevista biiseistä ja se on siinä. ”Thousand Swordsin” kohdalla tilannehan ei toki täysin ollut niin, vaan vanhat kappaleet otettiin vinkkeliin uudesta näkökulmasta, ja niistä pyrittiin tuomaan kaikki parhaat puolet esiin. ”Shogunate Macabrella” on toki mukana myös aikoja sitten kirjoitettuja juttuja. Suurin osa on kuitenkin tuoretta materiaalia, mikä totta kai antaa myös aivan erilaisen meiningin albumin tekemiseen. ”Thousand Swordsilta” jäi ehkä puuttumaan sellaiset autenttiset pallit, mitä hevilevyä tehdessä on oltava (keskittyminen etnisiin instrumentteihin & orkesterisovituksiin vei erittäin paljon aikaa). Tällä levyllä on pidetty huolta, että fiilistelyn ohessa potkitaan myös munille ja kovaa.
Suomessa tuntuu tällä hetkellä olevan trendi, että monilta eri yhtyeiltä tulee omia tuotteita. Esimerkiksi 69 Eyesilta tuli oma viini ja Nightwishilta omat reinot. Jos te saisitte lanseerata jonkin tuotteen Whispered–nimen alle, mikä se olisi ja miksi?
Jouni Valjakka: Pakkohan sen on olla jotain konseptin mukaista. Varmaan jotkut kohtuuttoman makeet syömäpuikot, tai Whispered-Sake! Riisiviina ei kyllä välttämättä istu kotimaiseen makuun ja Nightwishillä on toi suomalaisuus tuossa otettu hyvin huomioon, niin kai meidänkin pitäisi… Whispered mämmi!
Kahta teidän kappalettanne on käytetty ”World Of Tanks” –pelissä. Mitä mieltä itse olet musiikin päätymisestä peleihin? Oletko itse huomannut sillä olleen vaikutusta teidän fanikantaanne?
Jouni Valjakka: Siis sehän oli mielettömän siisti juttu! Wargaming otti meihin yhteyttä, että saadaanko käyttää teiltä paria biisiä meidän trailerissamme. Olimme hyvin otettuja koko hommasta. Me Mikon kanssa olemme bändissä kovia pelaamaan, ja mitä enemmän raskaampaa musiikkia peleihin saadaan, niin totta kai sitä parempi. Nykyään on helppo seurata melko konkreettisesti fanien meininkiä internetin kautta. Kyllähän tuo Wargamingin tekemä traileri meidän musiikillamme höystettynä toi ihan mukavasti lisää kuulijakuntaa.
Suomessa järjestetään kesäisin paljon erilaisia festareita. Jos te saisitte itse järjestää kolmen päivän festarit ja valita sinne pääesiintyjät, niin kenet te sinne ottaisitte ja miksi?
Jouni Valjakka: Festareilla pitäisi kääriä fyffea, mutta jossakin suhteessa pitäisi myös olla hyvää musaa. Varmaan valitsisimme Lady Gagan, Justin Timberlaken, Cannibal Corpsen ja Necrophagistin. Mikä voisi mennä vikaan?
Kiitoksia paljon ajastanne ja onnea tulevaisuuteen. Haluatteko te vielä lopuksi sanoa jotain Kaaoszinen lukijoille?
Jouni Valjakka: Nauttikaa tulevasta vuodesta! Ennakkotilatkaa vuoden kovin levy ”Shogunate Macabre” jo tänään!