Winter on kuollut, Göden elää – arviossa yhtyeen ”Beyond Darkness”

on hartaasti odotettu, death/doom pioneeri ja kulttibändi Winterin henkinen jatkumo, johon bändin päähahmo ja kitaristi Stephen Flam on vuodattanut luovuutensa aineksia pitkältä aikaväliltä. Monelta osin Göden jatkaa siitä, mihin aikoinaan 1990-luvun lopulla jäi. Julkaisijana toimii nimekäs ja kotimainen , joka Gödenin pitkäsoiton yhteydessä julkaisi myös Winterin tuotantoa uudelleen komealla tuplalevyllä. Bändi koostuu Flamin lisäksi Vas Kallaksesta, joka hoitaa vokaalipuolen, sekä Winter-veteraani Tony Pinnisistä, jolle jäävät kiipparit. Rummut hoituvat sessiopohjalta usean muusikon voimin.

”Beyond Darkness” on varsinainen death/doom-järkäle, joka kellottaa varttia vajaat puolitoista tuntia. Luvassa on eksistentiaalinen reissu menneisyyteen ja tulevaisuuteen; konseptialbumi, jota kuljetetaan eteenpäin kertojaäänen ja välisoittoina toimivien ”manifestien” saattalemana. Jokaiselle muusikolle on annettu tarinankerrontaa tukevat roolit: Pinnisi on The Prophet of Goden, Kallas on NXYTA (Goddess of Night) ja Flam kertojaääni eli Spacewinds. Tiedä sitten, mitä tästä tulisi ajatella?

Ammattimaisesti tuotettu levy jyrisee mahtavasti ja mukavan rapsakasti. Mainio tuotanto ei kuitenkaan poista sitä seikkaa, että vaikka kuinka päin asiaa katsoisi, niin ”Beyond Darkness” kärsii mammuttitaudista. Kun tähän yhtälöön heitetään se, että varsinaiset kappaleet eivät oikein tunnu etenevän mihinkään, ei lopputulosta voi suurista odotuksista huolimatta kehua liiaksi. Tasaisena massana soljuvan jyrinän keskeltä on vaikea poimia huippukohtia, joihin haluaisi myöhemmin palata. Vaikka – yllättävää kyllä – kertojaääni on onnistunut, ei varsinaisesta laulusta voi sanoa samaa. Vas Kallaksen vokalisointi on ehkä jännää, kuin kuiskauksen ja örinän ristisiitosta, mutta siihen puutuu melko nopeasti.

Lopulta ei ole muuta kuin toteaminen, että Göden ei vedä vertoja Winterille, vaikka voissa paistaisi. Levy on ammattimaisesti tehty, mutta sävellyspuolelle kaivattaisiin kipeästi edes jotain koukkuja. Death/doom maistuu kyllä yleisesti ottaen allekirjoittaneelle, mutta ”Beyond Darkness” on turhankin kalvakka ja hengetön.

6½/10

Kappalelista:

1. Glowing Red Sun
2. Manifestation I – Tolling Death Bells
3. Twilight
4. Manifestation II – A New Order
5. Cosmic Blood
6. Manifestation II – The Spawn of Malevolence
7. Komm Susser Tod
8. Genesis Rise
9. Manifestation IV – The Progeny of Goden
10. Dark Nebula
11. Manifestation V – The Epoch of Goden
12. I Am Immortal
13. Manifestation VI – The Beginning and the End
14. Ego Eimie Gy
15. Manifestation VII – Gaia Rejuvenated
16. Night
17. Manifestation VIII – A New Age
18. Thundering Silence
19. Winter

Göden Facebookissa

Kommentoi julkaisua