Wintersun 24.8. Pakkahuoneella

Wintersunin Jari Mäenpää yhteistyöhön Olkiluoto 3 -ydinvoimalan kanssa: “Time II:n miksaaminen vaatii kvanttitietokonetta”

Kirjoittanut Konsta Hietaniemi - 1.4.2023

Kotimainen eeppistä metallia soittava Wintersun kommentoi kauan kaivatun ”Time II” -albuminsa tämänhetkistä tilannetta. Yhtyeen nokkamies Jari Mäenpää julkaisi tänä aamuna pitkän kaksiosaisen päivityksen, jonka yhteydessä hän totesi albumin miksaamisen olevan mahdollista ainoastaan kvanttitietokoneella. Kvanttitietokone on kvanttiteknologiaa hyödyntävä, toistaiseksi vasta prototyypin tasolla oleva tietokone, jonka laskentateho on monituhatkertainen maailman nopeimpiin supertietokoneisiin verrattuna.

Päivityksen toisessa osassa Mäenpää tarjosi kuitenkin valoa tunnelin päähän kaikille kuumeisesti uutta musiikkia odottaville faneille julkistamalla kunnianhimoisen yhteistyön albumin maaliin saattamiseksi: Wintersun on nimittäin lyöttäytynyt yhteen Olkiluoto 3 -ydinvoimalan sekä Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa. Suunnitelmana on rakentaa voimalan yhteyteen maailman tehokkain kvanttitietokone, jonka prosessointitehon pitäisi Mäenpään laskelmien mukaan riittää albumin tuhansien raitojen miksaamiseen.

“Tajusin vuonna 2014, ettei ’Time II’:n miksaamisesta tule tämän sukupolven teknologialla yhtään mitään, joten suuntasin katseeni tulevaisuuden ratkaisuihin. Uutisia seurattuani laitoin merkille, että Olkiluoto 3:n valmistuminen resonoi oman luovan prosessini kanssa hyvin vahvasti, enkä tarkalleen osaa sanoa miksi. Aloin samaan aikaan tutustua myös kvanttitietokoneisiin, mutta koska Applen valikoimasta ei sellaista toistaiseksi vielä löytynyt, otin yhteyttä VTT:hen. He olivat ’Time II’:n mahdollisesta julkaisusta niin innoissaan, että lähtivät projektiin mukaan hetkeäkään epäröimättä. Pian valmistuva tietokone on niin tehokas, että se vaatii virtalähteekseen oman ydinvoimalan, mutta onneksi myös Olkiluodosta löytyi uskollisia Wintersun-faneja, joille ’Time II’:n valmistuminen oli kansallista sähköntuotantoa tärkeämpää.” – Jari Mäenpää

Rahat projektiin kerättiin joukkorahoituksella ja tuotemyynnillä. Varsinkin bändissä vielä jäljellä olevien jäsenten signeeraamat uraanisauvat sekä ’Time II’ -stressipallot menivät kuin kuumille kiuaskiville. Pitkä rakennusprojekti alkaa viimeinkin lähestyä loppuaan ja pitkin talvea suoritetut koekäynnistykset ovat olleet lupaavia. Extreme Majestic Technical Epic Quantum Computeriksi ristitty kvanttitietokone on onnistunut pyörittämään lähes koko raitamäärää kaatumatta, mutta työtä on vielä tehtävä, jotta kaatumisten aiheuttamat voimalan käyttökatkot saataisiin kokonaan loppumaan. Mäenpää arvioi tietokone/voimalakokonaisuuden olevan noin 90-prosenttisesti valmis.

“Yhteistyöstä inspiroituneena lisäilin albumille hiukan uusia raitoja. Tietokonetta pitää kehittää vielä hiukan lisää, jotta ne pyörisivät vaivatta, mutta parannus edelliseen on selkeästi nähtävissä. Uskon, että tämä valtava projekti on mahdollista viimeinkin saattaa loppuun. Minun täytyy tosin vielä löytää levylle täydellinen tuulikellosoundi, sillä tässä vaiheessa en yksinkertaisesti enää pysty pilata täydellisesti miksattua levyä keskinkertaisilla sampleilla. Mutta älkää huoliko, olen jo buukannut lennon Japaniin perehtyäkseni aiheeseen perinpohjaisesti. Lupaan että odotus tulee olemaan sen arvoinen!”

Time II:n julkaisu alkaa siis lopultakin olla lähellä, mutta Mäenpään mukaan se on vasta alkua.

“Time-albumeiden jälkeen tulevat levykokonaisuudet ovat paljon massiivisempia ja monikerroksisempia. Niiden osalta katseeni on käännetty kohti fuusioenergian tuomia mahdollisuuksia. Olen myös alkanut itseopiskella kvanttitietokoneen rakentamista, jotta saisin käyttööni mahdollisimman hyvin juuri omaan työskentelyyni sopivan koneen. Minun on vaikea nähdä, että pystyisin toteuttaa tulevaisuuden visioitani täydellisesti kolmansien osapuolten kvanttitietokoneilla.”

Olkiluoto 3:n sähköntuotanto on tällä hetkellä katkolla, mutta voimala on määrä käynnistää ensi kuussa, kunhan huoltotyöt on saatu tehtyä. Time II -albumin julkaisupäivä ei ole vielä(kään) tiedossa.

Luetuimmat

Uusimmat