Wisdom – Marching For Liberty

Unkarista kotoisin oleva power metal -kokoonpano Wisdom julkaisee 27.9.2013 kolmannen albuminsa ”Marching For Liberty” NoiseArt Recordsin kautta. Yhtye saavutti näkyvyyttä vuonna 2004 julkaisemalla unkarilaisen Metal Hammerin numerossa bändin nimellä kulkevan ensimmäisen EP:nsä. Tämä herätti paikallisen Nail Recordsin kiinnostuksen, joka julkaisikin yhtyeen ensimmäisen täyspitkän ”Words Of Wisdom” pari vuotta myöhemmin. Levy masteroitiin yllättävästi Finnvoxilla.

Kuten monet muut genrensä yhtyeet, myös Wisdom herätti kiinnostuksen Aasian markkinoilla, ja bändin ensimmäinen albumi lisensoitiinkin pian Japaniin Soundholic Recordsin toimesta. Julkaisu oli ensimmäinen Japanissa julkaistu Unkarilainen ”rock” -levy.

Uusi albumi alkaa lyhyellä introlla, jossa oopperamainen kuoro julistaa yhteen marssia vapauteen. Tästä polkaistaankin mylly käyntiin rivakalla tuplabasarikompilla ensimmäiseen varsinaiseen kappaleeseen ”Dust Of The Sun”. Introsta tuttu kuoro pohjustaa tarvittaessa vokalisti Gabór Nagyn varsin asiallista hoilottelua. Pakollisen akustinen balladin paikan saa kahdeksas raita ”Wake up My Life”. Tuotanto on hyvä, soundit selkeät ja miksaus toimii – kaikin puolin ammattimaisen kuuloinen äänimaailma, niin soitannollisesti, kuin tuotannollisestikin. Materiaali on monipuolista, sen kulkiessa ns. tyypillisestä duuripohjaisten riffien ja stemmakitaroiden tahdittamasta mäiskeestä hieman vakavamman kuuloiseen ja tummempaan ilmaisuun.

Lyyrinen puoli kertoo Viisaan Miehen (engl. Wiseman) tarinaa, tästä ollen muodostunut bändin maskotti, paljolti samalla tavoin kuin Iron Maidenin Eddie tai Megadethin Vic. Tarina jatkuu siitä mihin se edellisellä levyllä jäi ja jatkunee seuraavalla levyllä.

Kokoonpanon vaihtuvuus on ollut ilmeisen vilkasta, ja uudella levyllä soittaakin vain kaksi yhtyeen alkuperäisjäsentä, muiden jäädessä taka-alalle milloin terveysongelmien, ja milloin keskinäisten erimielisyyksien takia. Bändi on kuitenkin lähdössä kiertueelle Powerfolfin, Majestyn ja Battle Beastin kanssa julkaisunsa tueksi.

”Marching For Liberty” on toimivaa ja dynaamista power metallia, joka toimittaa kuulijalle juuri sen mitä siltä odotetaankin. Vaikka tämä onkin bändin vahvuus, se on samalla sen kompastuskivi. Levy ei varsinaisesti tarjoile mitään omaperäistä tai uraauurtavaa ja onkin vaikea sanoa pyöriikö soittimessa Helloween vai sen unkarilainen virkaveli.

7/10

Kappalelista:
01. World Of The Free
02. Dust Of The Sun
03. War Of Angels
04. Failure Of Nature
05. The Martyr
06. God Rest Your Soul
07. Take Me To Neverland
08. Wake Up My Life
09. My Fairytale
10. Have No Fear
11. Live Like A Beast
12. Marching For Liberty

Kirjoittanut: Tuukka Franck

Kommentit