Within Temptation perui esiintymisensä libanonilaisella festivaalilla tukeakseen paikallista bändiä, jonka uskonnolliset protestoijat savustivat ulos festareilta

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 5.8.2019
Within Temptation – Rockfest 2019.

Metalliyhtyeet, metallifestivaalit ja metallikonsertit saavat osakseen toisinaan protestointia ja painostusta erilaisilta uskonnollisilta yhteisöiltä. Libanonilaisella Byblos-festivaalilla peruttiin paikallisen rockyhtye Mashrou’ Leilan esiintyminen juuri protestien seurauksena. Festivaalien järjestäjät vetosivat päätöksessään yleiseen turvallisuuteen, ”välttääkseen verenvuodatuksen”, kun paikalliset uskonnolliset yhteisöt vaativat yhtyeen esiintymisen perumista väkivallan uhalla. Mashrou’ Leilassa laulaa avoimesti homoseksuaali laulaja, ja bändin sanoituksissa käsitellään homofobiaa sekä tasa-arvoa.

Myös alankomaalaisen Within Temptationin oli määrä esiintyä festivaaleilla, mutta yhtye ilmoittikin peruvansa oman esiintymisensä. Syynä tälle ei suinkaan ollut vastaavanlainen painostus, vaan bändi kertoo tehneensä vaikean päätöksen tukeakseen Mashrou’ Leilaa. Yhtye kertoo tiedotteessaan:

”Kuten varmasti tiedätte, meidän oli määrä esiintyä Libanonissa Byblos-festivaaleilla elokuun 7. päivä. Tietoomme on kuitenkin tullut, että bändi nimeltä Mashrou’ Leila on otettu pois festivaaleilta turvallisuussyistä uskonnollisten fanaatikkojen vaatimusten ja väkivaltauhkausten seurauksena. Riippumatta siitä, että paikalliset viranomaiset eivät tällä hetkellä kykene tarjoamaan esiintyjille turvallisuutta ja mahdollisuutta esiintyä rauhassa, olemme päättäneet perua esiintymisemme osoittaaksemme tukea Mashrou’ Leilalle, suvaitsevaisuudelle sekä sananvapaudelle.”

Yhtye pahoittelee perumistaan libanonilaisille faneilleen vakuuttaen, että he tulevat vielä esiintymään maassa.