Wolf

Kirjoittanut Samuli Jalonen - 9.8.2014

Wolf 2014 (3)Ruotsalainen heavy metal -yhtye Wolf julkaisee järjestyksessään jo seitsemännen albuminsa nimeltä ”Devil Seed” 25. elokuuta Century Media Recordsin kautta. Kaaoszine tavoitti kotoaan yhtyeen laulajana toimivan Niklas Stålvindin, joka valotti meille hieman taustaa yhtyeen tulevaan albumiin sekä tulevaisuuden suunnitelmiin liittyen. Lue lisää nähdäksesi Kaaoszinen haastattelu kokonaisuudessaan.

Hei Niklas. Miten vuosi 2014 on tähän mennessä sujunut sinun ja bändin osalta ja mistä vastailet kysymyksiini?

Niklas: Vuosi 2014 on ollut paras vuoteni tähän mennessä, olen tällä hetkellä kotonani Ruotsissa, kun täällä kerrankin on erittäin kuuma.

Teiltä on ilmestymässä elokuussa uusi albumi nimeltä ”Devil Seed”. Voisitko näin aluksi hieman kertoa meille itse albumin teosta?

Wolf - Devil SeedNiklas: Me vain päätimme, että on aika alkaa tehdä uutta levyä, joten ryhdyimme sitä tekemään. Keskityimme levyn tekemiseen koko vuoden 2013 ajan. Me kaikki aloimme saada ideoita levyä varten, ja yleensä jos keksin hyvän idean tai riffin päässäni, nauhoitan karkean luonnoksen siitä muille kuultavaksi. Kun meistä tuntuu, että biisin ”luuranko” on kasassa, ryhdymme työstämään biisiä ja kaikki jäsenet antavat oman työpanoksensa biisiin, kunnes se nauhoitetaan ja masteroidaan. Emme voi työstää biisejä kovin usein, koska asumme kaukana toisistamme, joten silloin kun työstämme niitä, meillä on paljon hyviä ideoita joita työstää emmekä haaskaa minuuttiakaan.

Nauhoittaminen tapahtui useissa studioissa. Simon Johannsson nauhoitti kitarat ja bassot Mike Weadin kanssa omalla SolnaSound Studiollaan. Minulla on oma Viper Studioni, jossa nauhoitin omat kitarani ja taustalauluja. Rummut taas nauhoitimme Fascination Street Studiosissa, jossa on erinomainen akustiikka. Lead-laulut ja miksaus tehtiin Jens Bogrenin miksausstudiossa, joka on myös yksi Fascination Streetin studioista. Joten tämän albumin nauhoittaminen oli pitkä ja miellyttävä prosessi.

Albumin tuottajana toimi Jens Bogren, joka tuntuisi olevan melkoisen ”kuuma” tuottaja tällä hetkellä. Miten nauhoittaminen sujui hänen kanssaan, ja toiko hän esille tuoreita ideoita, kun nauhoititte albumia?

Niklas: Jo ennen kuin ryhdyimme nauhoittamaan, annoimme hänen työstää biisejä. Hänellä on erinomainen korva biiseille; palaute, jota hän antoi, todella napsahti kohdalleen. On aina hyvä idea saada tuore korvapari, joka voi antaa palautetta ennen äänitystä. Meillä kaikilla on käsitys siitä, miltä Wolfin pitää kuulostaa, mutta emme myöskään pelkää ajatella laatikon ulkopuolelta, ja Jens on siinä suhteessa samanlainen.

Millainen on tyypillinen biisinkirjoitusprosessi? Antavatko kaikki osansa sanoituksiin ja sävellyksiin, vai onko kyseessä yhden miehen show?

Wolf 2014 (1)Niklas: Kaikki tekevät osansa, mutta minä olen yleensä se tyyppi, joka yhdistää ideat biisiksi. Kirjoitan itse kaikki lyriikat ja melodiakulut, mutta Anders Modd on myös ollut mukana näissä, kun olemme työskennelleet yhdessä studiollani. Joidenkin biisien kohdalla tuntuu, että minun on kirjoitettava ne itse. Tai pikemminkin tuntuu, kuin koko biisi saapuisi luokseni. Sitten minä yritän pysyä uskollisena biisille ja toivon, että muut tyypit pitävät siitä. Simon and Andy lähettivät myös minulle joitain demoja, ja minä työskentelin lauluosuuksien kanssa ja muutin tarvittaessa joitain kohtia. Mutta tietysti koko bändin on annettava maaginen ”Wolf-kosketus” biiseille, kun niitä työstetään. Tämä ei ole yhden miehen show – ei ole sitä koskaan ollut.

Wolf on julkaissut albumeita melko tasaista tahtia vuodesta 2000 lähtien, jolloin ensimmäinen levy ilmestyi. Onko albumien kirjoittaminen jatkuva prosessi vai meneekö levyn julkaisemisen jälkeen jonkin aikaa, että mieli alkaa jälleen työskennellä uuden materiaalin parissa?

Niklas: Minä kerään ideoita kaiken aikaa. Simon kirjoitti tänäänkin kaksi riffiä. Joten emme käytännössä koskaan lakkaa kirjoittamasta, mutta kun päätämme tehdä albumin, hommasta tulee intensiivisempää, keskittyneempää ja hyvin tavoitehakuista, ja silloin miljoonat pikku ideat kokataan Wolf-sopaksi.

Levyltä on jo julkaistu biisi ”My Demon”.  Oletteko olleet tyytyväisiä biisistä tähän mennessä saamaanne palautteeseen? Entä kuinka päädyitte julkaisemaan tämän biisin ensimmäisenä sinkkuna?

Niklas: Biisi sai nopeasti paljon katsomisia Youtubessa, mikä tuntuu hienolta. Se on yksi levyn suosikkibiisejäni. Levy-yhtiö sanoi meille biisin olevan hitti, mutta me olimme ajatelleet eri biisiä levyn varsinaiseksi videobiisiksi, joten ajattelimme ”My Demonin” olevan loistava biisi lyriikkavideota varten.

Mitä voisit kertoa albumin lyriikoista? Mitä aiheita käsittelet levyllä tällä kertaa?

Niklas: ”Skeleton Woman” sai innoituksensa uutisista. Joku nainen keräsi ihmisen luita asuntoonsa ”tieteellisiin tarkoituksiin”, kuten hän ymmärtääkseni väitti. Joka tapauksessa ”Skeleton Woman” oli otsikoissa Ruotsissa jonkin aikaa ja ajattelin siinä olevan hieno biisin nimi.

”I Am Pain” ja ”Back From the Grave” ovat minulle kaksi hyvin henkilökohtaista biisiä. Olen käynyt paljon asioita läpi parina viime vuonna ja tuntuu, että olen käsittelyn jälkeen kuin uusi mies.

”Killing Floor” ja ”Surgeons of Lobotomy” käsittelevät ihmiskunnan tyhmyyttä ja sen planeettaamme ja omaa lajiamme tuhoavaa vaikusta.

Pyrin olemaan analysoimatta biisejä liikaa. Jos biisi tuntuu hyvältä ja kuulostaa oikealta, se on hyvä. Joka sanalla on tarkka merkitys minulle, mutta ne voivat tarkoittaa jollekin muulle jotain aivan muuta.

Päädyitte julkaisemaan ”My Demon” –biisin pelkkänä lyriikkavideoina. Onko suunnitelmissa tehdä musiikkivideo jostain biisistä? Ja miten yleensä suhtaudut musiikkivideoihin, ovatko ne nykyään tekemisen arvoisia?

Niklas: Kyllä, olemme julkaisseet videon levyn avausraidasta ”Shark Attack”, joka on hyvin eteenpäin rullaava ja simppeli biisi, hittibiisi joka lyö suoraan kasvoihin. Ei juonellista videota, vain tiukkaa metallirunttausta!

Pidän videoiden tekemisestä: silloin voi todella elää omaa biisiään eikä tarvitse huolehtia, soittaako oikeita sointuja vai ei, hah hah! Uskoisin, että musiikkivideot ovat jälleen nousemassa arvoonsa, kun ne leviävät ympäri internetiä Youtuben ja muiden palveluiden kautta.

Ruotsi tunnetaan parhaiten ympäri maailmaa sen Göteborg-tyylisestä melodisesta death metallista, yllättyvätkö ihmiset toisinaan kuullessaan, että olette ruotsalainen bändi, sillä ruotsalaisia perinteisiä heavy metal -bändejä ei ole kovinkaan paljon?

Wolf 2014 (2)Niklas: Siitä lähtien kun Wolf perustettiin 15 vuotta sitten, on ollut olemassa uusi sukupolvi nuorempia metallibändejä samassa heavy metal genressä. Joten ei, emme enää nykyään yllätä ketään nyt, kun oma musiikkityylimme on jälleen suosittu ja useat bändit ovat seuranneet perässä. Mutta kun julkaisimme debyyttialbumimme vuonna 2000, me yllätimme kaikki, koska olimme niin erilaisia verrattuna mihinkään muuhun siihen aikaan metalliskenessä pyörineeseen bändiin.

Mitä löytyy tähtäimestä levyn julkaisun jälkeen kiertuerintamalla? Onko suunnitelmissa tulla vetämään lähitulevaisuudessa keikka Suomessa?

Niklas: Tällä hetkellä meillä on buukattuna brittikiertue, festivaali Saksassa, pari festivaalia Ruotsissa ja pari keikkaa. Lisää on tulossa nyt, kun managerit järjestävät lisää kiertueita ”Devil Seed” -albumia varten. Ja kyllä, työskentelemme Suomeen palaamisen eteen, mutta en oikein voi sanoa tässä vaiheessa siitä enempää.

Kesäisin järjestetään useita eri festareita . Mikä on ollut oma suosikkifestarimuistosi, bändin kanssa liikkuessa tai vain vieraana ollessasi?

Niklas: Kun näin Heaven and Hellin Saksassa muutama vuosi sitten. Se oli maaginen hetki: Dio oli parhaimmillaan. Tuo oli yksi parhaista keikoista ikinä. Hyvin mielessä on myös se, kun olimme pääesiintyjinä isolla festivaalilla Intiassa. Se oli hyvin siistiä. Intian metalliskene alkaa pikkuhiljaa avautua muillekin ja se on jännittävää! Hetki, jota en koskaan unohda, on se, kun soitimme ”Electric Ragan” sitarin soittajan kanssa!

Kiitoksia ajastanne ja onnea tulevaisuuteen. Haluatteko vielä tähän loppuun sanoa jotain suomalaisille faneille, jotka lukevat tätä haastattelua?

Niklas: Hankkikaa ”Devil Seed” ja kuunnelkaa se pari kertaa. Uskon sen olevan levy, joka paranee joka kuuntelukerralla, toivottavasti näemme pian keikoilla!

Haastattelu: Samuli Jalonen