Wovenwar

Wovenwar 2014Kun yhdysvaltalaisen metalcorea soittaneen As I Lay Dyingin vokalisti Tim Lambesis joutui syytteeseen vaimonsa palkkamurhan suunnittelusta, joutuivat yhtyeen neljä muuta jäsentä väistämättä tekemään ison päätöksen: Jatkaako yhtyettä vanhalla nimellä vai luoda jotain uutta ja perustaa uusi yhtye? As I Lay Dyingin jäsenet päättivät ottaa yhteyttä Oh, Sleeperistä tuttuun vokalisti Shane Blayhin, jonka kanssa he pistivät pystyyn uuden yhtyeen nimeltä Wovenwar. Kyseisen yhtyeen omaa nimeä kantava debyyttialbumi ilmestyi viikko sitten Metal Blade Recordsin kautta, ja Kaaoszine tavoittikin julkaisun tiimoilla Skypen kautta yhtyeen vokalisti-basisti Josh Gilbertin, joka kertoi meille hieman uuden yhtyeen perustamisesta, debyyttialbumista sekä yhtyeen tulevaisuuden näkymistä. Lue lisää nähdäksesi Kaaoszinen haastattelu kokonaisuudessaan.

Kuinkas vuosi 2014 on sinulla ja Wovenwarilla tähän mennessä sujunut?

Josh Gilbert: Tämä vuosi on ollut melkoista vuoristorataa meille. Saimme helmikuussa valmiiksi uuden albumimme ja siitä lähtien olemme promotoineet sitä ja valmistelleet uusia kappaleita live-soittoa varten. Ja toki olemme saaneet järjestellä asioita taas niin, että pystymme olemaan pitkiäkin aikoja kiertueilla.

Perustitte yhtyeen noin vuosi sitten, kun edellisen yhtyeenne As I Lay Dyingin vokalisti Tim Lambesis joutui vankilaan. Voisitko kertoa meille omin sanoin, mitä tuolloin oikein tapahtui ja mistä idea uuteen yhtyeeseen alunperin tuli?

Josh Gilbert: Saimme tietää Timin tapauksesta silloin, kun satuimme juuri olemaan kaikki eripuolilla USA:ta. Itse olin vaimoni kanssa Atlantassa asiasta kuullessani, ja se kyllä yllätti meidät kaikki täysin. Pidimme kaksi viikkoa täysin taukoa ja päätimme sen jälkeen tavata ja keskustella As I Lay Dyingin tulevaisuudesta tai juuri lähinnä siitä, onko yhtyeellä ylipäätänsä tulevaisuutta.

Olimme kaikki neljä samaa mieltä, että sillä nimellä ei ollut järkeä tätä hommaa jatkaa, mutta olimme myöskaikki sitä mieltä, että halusimme yhä soittaa samassa yhtyeessä neljästään, joten aloimme miettiä vaihtoehtoja uudeksi vokalistiksi sekä yhtyeen uudeksi nimeksi.

Miten sitten päädyitte ottamaan yhtyeen vokalistiksi Oh, Sleeperistä tutun Shane Blayn?

Josh Gilbert: Shane on tuntenut Nick Hipan (kitaristi) lapsesta asti, ja he ovat viettäneet teininä paljon aikaa yhdessä. Heillä oli myös jonkin aikaa yhdessä yhtye Evelyn, jonka faneja me kaikki muut olimme. Tunsimme hänet siis jo aika pitkältä ajalta niin muista yhtyeistä kuin Oh, Sleeperistäkin. Kuulimme, että Shanen yhtye Oh, Sleeper olisi hidastamassa tahtia keikkojen suhteen ja hänellä oli jo meneillään elektronista rockia soittava sivuprojekti Nick Hipan kanssa, joten niin päädyimme sitten kysymään häntä mukaan yhtyeeseen. Hän oli oikeastaan ainoita järkeviä vaihtoehtoja, joita edes mietimme, ja olimme todella innoissamme saadessamme hänet mukaan projektiin. Ensimmäinen kappale, jolle pyysimme hänet laulamaan, oli ”All Rise”, josta on siis myös tulossa musiikkivideo.

Oliko Shanen saaminen yhtyeeseen helppoa,vaikka hänellä tosiaan on jo yhtye Oh, Sleeper, jolla ilmeisesti ainakin siellä Yhdysvalloissa on hyvinkin keikkoja kokoajan?

Josh Gilbert: Kuten sanoin,tuo bändi on hieman hidastamassa tahtia,mikä tavallaan mahdollisti Shanen liittymisen Wovenwariin. Oh, Sleeperin jäseniä on menossa naimisiin ja heillä on muita asioita tällä hetkellä, joten yhtye aikoo keikkailla tulevaisuudessa hieman vähemmän.

Uuden albumin tekeminen Shanen kanssa sujui kaiken kaikkiaan todella helposti, eikä meillä ollut missään vaiheessa ongelmia albumin teon suhteen, niinkuin esimerkiksi oli edellisen As I Lay Dyingin albumin teossa. Tämän albumin tekeminen oli jotenkin vain niin luonnollista, että kappaleita syntyi kuin itsestään.

Mistä nimi oikein tulee yhtyeelle? Onko nimellä jokin tarina?

Josh Gilbert: Albumillamme on intro, jonka nimi on ”Forward”. Se tavallaan kertoo lyriikoiden osalta hieman nimen synnystä. Bändin nimi tulee siitä, että emme synny viha tai ennakkoluulot sisällämme vaan ne johtuvat ennemminkin ulkopuolisista asioista. Me tavallaan itse päätämme, mihin uskomme ja mitä valintoja teemme elämässämme. On jokaisen ihmisen oma valinta,haluaako nuo negatiiviset asiat elämäänsä vai ei.

Kertoisitko meille hieman albumin nauhoituksista. Oliko prosessi täysin erilainen, koska teillä oli eri vokalisti tällä kertaa studiossa?

Wovenwar - WovenwarJosh Gilbert: Teimme albumin Bill Stevensonin kanssa, joka teki meidän kanssamme myös edellisen As I Lay Dyingin albumin, joten tunsimme hänet hyvin. Menimme hänen luokseen jälleen kerran oikeastaan valmis albumi käsissämme, joten kappaleiden rakenteista varmaan 95% on samoja kuin ennen albumin äänityksiä.  Billin tapa tehdä albumeita on keskittyä kokonaisuuteen, kun me taas yritämme keskittyä jokaiseen pieneen yksityiskohtaan kappaleissa. Tämän takia Bill haluaakin muuttaa aina kappaleita johonkin tiettyyn suuntaan pienillä asioilla sen sijaan, että puuttuisi kauheasti siihen, millaisia riffejä olemme kirjoittaneet.

Panostimme tällä kertaa myös todella paljon lauluihin ja nauhoitimmekin joitakin kohtia varmaan 100 kertaa uudestaan studiossa, koska halusimme laulujen harmonioista tulevan täydellisiä. Meillä oli 17 päivää aikaa nauhoittaa laulut albumin kappaleisiin, joten saimme kyllä tehdä täysiä päiviä, että saimme kaiken irti levylle asti.

Luin haastattelun, jonka entinen vokalistinne Tim Lambesis antoi Alternative Pressille. Kyseisessä haastattelussa Tim sanoi As I Lay Dyingin kristillisen imagon olleen vain myyntikikka, jonka avulla saatiin myytyä enemmän albumeita sekä helpommin keikkoja. Miten luulet noiden kommenttien vaikuttavan teihin muihin yhtyeen jäseniin sekä tähän uuteen yhtyeeseenne?

Josh Gilbert: Monet ovat tuosta asiasta meiltä kyselleet, ja laitoimmekin verkkoon oman vastineemme kyseiseen haastatteluun ja syytöksiin. Luulen, että Tim antoi tuon haastattelun vapauduttuaan hetkeksi vankilasta, jotta hän vain herättäisi paljon huomiota. Suurin osa noista syytöksistä on täysin valhetta. Hän halusi satuttaa meitä tuolla haastattelulla ja sanomisillaan.

Kun As I Lay Dying perustettiin vuoden 2000 alussa, yhtye oli kristillinen yhtye, jolla oli myös kristillinen sanoma kappaleissaan. Kun bändi kehittyi,myös kappaleiden sanoitukset muuttuivat. Emme itse pitäneet itseämme kristillisenä bändinä, koska emme yrittäneet voittaa sieluja jeesukselle tai vastaavaa vaan halusimme vain soittaa metallia. Me kärsimme tuon leiman kanssa ja tiedän, että tuosta on helppoa tehdä tuollainen syytös meitä kohtaan, mutta emme koskaan ole käyneet keskustelua esimerkiksi siitä, kenelle musiikkimme olisi kohdistettu. Se ei ole ollut koskaan tarkoituksena.

Oletteko olleet entiseen vokalistiinne ollenkaan yhteydessä vai ovatko välit lopullisesti poikki?

Josh Gilbert: Haluaisin jutella hänen kanssaan joskus ja kysyä häneltä, mitä hän oikein ajatteli, kun julkaisi tuollaisen haastattelun. Toivon, että saamme juteltua tästä, kun hän on itse hieman miettinyt asioita ja antanut itselleen asian anteeksi.

Olette tavallaan nyt yhdistäneet kaksi eri bändiä, kun runko on As I Lay Dyingista ja vokalisti Oh, Sleeperistä. Mitä fanit voivat tältä projektilta odottaa?

Josh Gilbert: Kyllähän musiikista selkeästi kuulee, että riffit tulevat samoilta muusikoilta, jotka tekivät riffejä myös As I Lay Dyingissa. Wovenwarissa on se ero entiseen, että koko paketti on hieman dynaamisempi kuin aikaisemmin. Meillä ei ollut tavallaan mitään rajoitteita, kun kirjoitimme kappaleita,kun taas As I Lay Dyingissa ihmiset odottivat meiltä musiikillisesti tiettyjä asioita. Lisäksi se, että vokalistimme As I Lay Dyingissa ei laulanut, vaikutti toki myös hieman rajoitti kappaleiden tekemistä.

Millaisia asioita uusi albumi käsittelee?

Josh Gilbert: Albumin kappaleet käsittelevät oikeastaan monia erilaisia asioita. ”All Rise” muun muassa käsittelee musiikkiteollisuuden pahuutta. Yleisesti ottaen albumin idea on se, että voit ottaa paljon negatiivisia asioita sisällesi mutta sinulla on itsellä mahdollisuus valita, kaadutko niiden mukana vai nousetko aina uudestaan siitä ylös.

Olette tulossa In Flamesin kanssa myös ensimmäistä kertaa Suomeen tällä yhtyeellä. Millaisia muistoja itselläsi on Suomesta ja mitä odotat kiertueelta In Flamesin kanssa?

Josh Gilbert: Meillä on ollut siellä aina todella hauskaa. Menemme yleensä aina keikan jälkeen johonkin paikalliseen baariin juhlimaan ja tapaamme siellä aina paljon fanejamme. Yksi muisto on itselleni jäänyt, kun kiersimme siellä Suicide Silencen kanssa. Silloin oli todella kylmä ja muistan aina, kuinka meillä oli todella hauskaa. Mitch Luckerin kanssa saman bussin jakaminen oli erityisen mukavaa.

Olemme todella hyviä kavereita In Flamesin kanssa, joten kiertueesta luulisi tulevan todella hauskan. Oli suuri kunnia päästä soittamaan heidän kanssaan heti As I Lay Dyingin uran alussa ja oli suuri kunnia,että he ottivat meidät heti tällä uudella bändillä mukaan kiertueelle.

Kiitoksia haastattelusta ja onnea tulevaisuuteen. Haluatko vielä lopuksi sanoa jotain Kaaoszinen lukijoille?

Josh Gilbert: Kiitoksia haastattelusta. Tsekatkaahan meidän yhtyeemme ja tulkaa katsomaan meitä livenä In Flamesin kanssa. Kippis teille suomalaisille. Kohta tavataan!

Haastattelu: Arto Mäenpää

Kommentoi julkaisua