WÖYH! aloittaa uuden levyn kiertueen ennen loppiaista Kuopiosta

Kirjoittanut Niko Kuusela - 4.1.2023

Progekokoonpano Wöyh! julkaisee perjantaina uuden albumin ”Tähti” ja aloittaa sitä ennen levyn kiertueen huomenna Kuopiosta. Klubikiertue jatkuu kuun loppuun saakka eri puolilla Suomea.

Wöyh!in tunnettu tarinallinen linja jatkuu viidennellä albumilla, kuten myös yhtyeen progressiivinen musiikkityyli tällä kertaa astetta terävöityneenä. Albumin julkaisee Kaskelotti Records, ja se julkaistaan digitaalisesti, cd-levynä sekä helmikuussa vinyylilevynä.

Antti ja Jussi Hyyrysen kirjoittamat biisit perustuvat Antin riffipainotteisiin sävellyksiin, joiden tarinat kertovat Wöyh!iin oleellisesti liittyvästä avaruustematiikasta. Wöyh!in maailmaa eivät sido perinteiset luonnonlait eivätkä olemisen konventiot, ja Wöyh!-hahmot kohtaavatkin matkoillaan yllätyksiä – onhan levyn kertoma matkakin pitkä. Matka alkaa avaruudesta, josta siirrytään sujuvasti seikkailemaan Telluksen kaltaiselle Wöyh!-planeetalle, mikä kuuluu biiseissäkin: aiemmasta on menty hurjempaan suuntaan, mutta vastapainona mukana on myös akustisia suvantokohtia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jussi Hyyrynen kertoo levyn tarinallisesta maailmasta seuraavaa: “Usein niissä esiintyvät erikoiset hahmot kantavat mukanaan ratkaistavaa ristiriitaa tai vastoinkäymistä. Mitä kummallisempi hahmo ja ongelma, sen parempi. Se oli lähtökohtana kullekin levyn kappaleelle, ja se toimii yhdistävänä tekijänä yhdeksälle keskenään sinänsä kovinkin erilaiselle laululle. Matka on usein tärkeämpi kuin määränpää. ’Suoapinan jälkeläiset’ -kappalessa sitkeä joukkio tarpoo loputtomasti eteenpäin jäästä, tuulesta ja hirviöahmoista välittämättä. Biisin progerocksoundia värittää Marzi Nymanin loistelias orkesterisovitus. ’Painovoimaton’-kappale puolestaan edustaa levyn toista äärilaitaa. Anssi Nykäsen millintarkka komppi pitää kasassa kaoottisen poukkoilevaa zappahärömelodiaa”.

Albumin biisimaailma on aiempaa progressiivisempi: kappaleet ovat entistä pidempiä ja koukeroisempia, tahtilajit vaihtuvat tiheästi, ja yleissoundi on säröisempää ja aiempaa aggressiivisempi. Antti Hyyrysen sävellykset ovat partituurimaisen tarkasti sovitettuja, ja ne sisältävät poikkeuksellisen mutkikkaita sävelkulkuja ja harmonioita. Sanat on kirjoittanut puolestaan Jussi Hyyrynen. Albumikokonaisuus on suunniteltu siten, että jokaisella kappaleella on siinä oma harkittu paikkansa.

Biisilista:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
  1. Zeniitti
  2. Suoapinan jälkeläiset
  3. Muuntopää
  4. Shangri-La
  5. Painovoimaton
  6. Taurus
  7. Diskoskorpioni
  8. Valaiden laulu
  9. Huterajalka

W5-klubikeikat:

to 5.1. Sawohouse Underground, Kuopio
pe 6.1. 45 Special, Oulu
la 7.1. Lutakko, Jyväskylä
pe 13.1. House Of Rock, Kouvola
la 14.1. Kulttuuritila Nuijamies, Lappeenranta
pe 20.1. Tavastia, Helsinki
la 21.1. Apollo, Turku
pe 27.1. Möysän Musaklubi, Lahti
la 28.1. Olympia, Tampere