Wöyh – Dwzyrek

Omaperäisyys ja luonnollinen omituisuus kuulostavat hyvältä. Sen todistaa kaksi vuotta sitten debyyttinsä julkaissut, omintakeista polveilevaa rockia soittava Wöyh!, joka palaa uudella levyllä aikaan ennen ”Ikkillykin” tapahtumia. ”Dwzyrekillä” meri- ja eläinaiheisia kappaleita, joissa seikkailee tuttuja hahmoja aina kaskelotista Afroditeen, on siis luvassa.

Ensimmäinen levy oli vaikutteiltaan äärimmäisen vähän mitään muuta kuin YUP:tä, vaikka sävellykset olivatkin nuoremman veljen kynästä. Tällä levyllä kuullaankin sitten jo Don Huonoja, Twisted Sisteriä ja jopa Blaze Bayleyn aikaista Iron Maidenia. Samaan aikaan tämä ei kuitenkaan kuulosta miltään muulta kuin Wöyh!:ltä.

Albumin nimiraita avaa pelin, kuten edelliselläkin levyllä. ”Dwzyrek” on kasvava instrumentaalipyrähdys, joka sisältää musiikillisesti oleellisimman Wöyh!:stä. Mystinen, mahtipontinen, osin jopa synkkä tausta yhdistyy pirteään kitaraleikkiin, ja kuullaanpa välissä edelliseltä levyltä tuttuja torviääniäkin. Kaikki tämä on tehty saumattomasti ja vaivattoman luonnollisen kuuloisesti.

”Afroditen Saarella” kertosäkeen limittäiset laulustemmat toimivat todella hienosti. Niin hienosti, että kestää aikansa tajuta sellaisten esiintyvän tämän bändin kappaleessa nyt ensimmäistä kertaa. Tätä on jatkettu myös toisessa singleirrotuksessa ”Aarteenryöstäjä”.

”Kivi Sakset Paperi” on veljesbändin ensimmäinen kappale, josta edes etäisesti tulee mieleen Stam1na. Tässäkin tapauksessa hyvin etäisesti, lähinnä hetkellisen puheosuuden sekä hetken päästä tulevan rankemmilla kitaroilla varustetun osan takia.

Levyn vauhtihurvittelua edustavat singlet ”Aarteenryöstäjä” ja ”Kamppailu Merellä”, joista jälkimmäinen on varmasti lähimpänä edellisen levyn tunnelmia Ultra Bra -henkisine taistolaislaulumeininkeineen sekä hämärine väliosineen. Se onkin juuri siksi oiva valinta ensimmäiseksi singleksi. Näin omituisesta kappaleesta ei vain voi olla pitämättä.

Edellisen levyn tapaan levyn rauhallisin osuus on jätetty viimeiseksi. ”Epilogi” kuitenkin alkaa mariachi-tyylisellä torvisoitannalla, joka yhdistettynä wöyhörock-tahteihin ja -taustoihin tuo mieleen Biffy Clyron ”Spanish radion”. Intron jälkeen rauhoittuva kappale on herkkyydessään vähintäänkin samaa luokkaa ”Ikkillykin” lopetusraidan, ”Siipirattaan”, kanssa.

Vanhempi Hyyrynen selkeästi muistaa puoskariaikojen päätöksen tehdä yksi levy vain kerran. Levy on sataprosenttista Wöyh!:ä, vaikka kappaleet ovatkin tuoreita ja melkolailla erilaisia kuin debyyttialbumilla. Näinä kertakäyttöhittien ja samplekokoelmien aikoina äärimmäisen suuri uudelleenkuunteluarvo on yksi tämän yhtyeen ehdottomia valttikortteja. Edeltäjänsä tavoin tämä levy tulee pyörimään levylautasella keskeytyksettä seuraavat kymmenkunta viikkoa. Wöyh!

10/10

Kappalelista:
01. Dwzyrek
02. Seitsemän solmua
03. Afroditen saarella
04. Kivi sakset paperi
05. Unisäikeet
06. Aarteenryöstäjä
07. Kamppailu merellä
08. Kotiinpaluu
09. 3
10. Epilogi

http://www.woyh.fi
http://www.facebook.com/WOYHWOYH

Kirjoittanut: Riku Kelvola

Kommentoi julkaisua