WÖYH!in kiertueella suursuosio – ”Tähti”-albumista luvassa vinyyliversio

Kirjoittanut Niko Kuusela - 3.2.2023

Progressivisen rockin kokoonpano Wöyh! päätti lauantaina 28.1. ”Tähti” -albuminsa kiertueen loppuunmyytyyn keikkaan Tampereen Olympiassa. Kiertueen nimi W5 viittaa yhtyeen uuden studiolevyn ”Tähti” järjestysnumeroon. Uutuuslevy julkaistiin tammikuun alussa ja se nousi ilmestymisensä jälkeen fyysisen albumilistan sijalle 2. Levyn vinyyliversio julkaistaan 17.2.2023.

Yhtyeen tammikuinen klubikiertue oli menestys. Wöyh! esiintyi kaikkiaan yhdeksällä paikkakunnalla, joista keikat Oulun 45 Specialissa, Lappeenrannan Nuijamiehessä, Tampereen Olympiassa sekä legendaarisella Tavastialla Helsingissä olivat loppuunmyytyjä.

Yhtyeen nokkamies ja kitaristi Jussi Hyyrynen, kuten koko yhtye, on kiertueesta ja levyn suosiosta enemmän kuin iloinen ja kiitollinen:

”Olemme äärettömän kiitollisia positiivisesta palautteesta levyn ja keikkojen suhteen. Kiertueen yhdeksästä keikasta neljä oli loppuunmyytyjä, oli huippua esiintyä ympäri Suomea. Ja aivan mahtavaa, että kesäfestareilla mennään uudelleen wöyhötyksen ytimeen eli nähdään siellä!”

Wöyh!in tunnettu tarinallinen linja jatkuu viidennellä albumilla, kuten myös yhtyeen progressiivinen musiikkityyli, mutta tällä kertaa astetta terävöityneenä. Albumin julkaisee Kaskelotti Records ja se julkaistaan digitaalisesti, cd-levynä sekä vinyylinä.

Antti ja Jussi Hyyrysen kirjoittamat biisit perustuvat Antin riffipainotteisiin sävellyksiin, joiden tarinat kertovat Wöyh!iin oleellisesti liittyvästä avaruustematiikasta. Wöyh!in maailmaa eivät sido perinteiset luonnonlait eivätkä olemisen konventiot ja Wöyh!-hahmot kohtaavatkin matkoillaan yllätyksiä: onhan levyn kertoma matkakin pitkä. Matka alkaa avaruudesta, josta siirrytään sujuvasti Telluksen kaltaiselle Wöyh!-planeetalle seikkailemaan. Tämä kuuluu biiseissäkin: hurjempaan suuntaan on aiemmasta menty, mutta vastapainona mukana on myös akustisia suvantokohtia.

Biisimaailma on aiempaa progressivisempi: kappaleet ovat entistä pidempiä ja koukeroisempia, tahtilajit vaihtuvat tiheästi ja yleissoundi on säröisempää ja aiempaa aggressiivisempi. Antti Hyyrysen sävellykset ovat partituurimaisen tarkasti sovitettuja ja ne sisältävät poikkeuksellisen mutkikkaita sävelkulkuja ja harmonioita. Sanat on kirjoittanut puolestaan Jussi Hyyrynen. Albumikokonaisuus on suunniteltu niin, että kaikilla kymmenellä kappaleella on siinä oma harkittu paikkansa. Orkesteriosuudet soittaa Budapest Art Orchestra ja ne on sovittanut Marzi Nyman.

Antti ja Jussi Hyyrysen vuonna 2011 perustama progressiivisen rockin kokoonpano on saavuttanut vankan fanikunnan rockyleisön keskuudessa yli genrerajojen. Korkean teknisen ja taiteellisen tason lisäksi perimmäinen suosion syy on wöyhömäisessä asenteessa, mikä liittyy oleellisesti energisiin lavaesiintymisiin.

Wöyh!issä soittavat Jussi Hyyrysen (laulu, kitara) ja Antti Hyyrysen (basso, laulu) lisäksi Anssi Nykänen (rummut) ja Antti Pitkäjärvi (koskettimet). Nykänen ja Pitkäjärvi ovat arvostettuja sessiomuusikoita, Antti Hyyrynen on Stam1nan laulaja-kitaristi ja Jussi Hyyrynen muistetaan YUPin kitaristina. Nykyään hän työskentelee päivystyslääkärinä.