Year Gone

Kotimainen rockia soittava Year Gone julkaisi debyyttialbuminsa nimeltä ”Secrets For Sale” toukokuun 2. päivä 12 Months Recordsin kautta. Albumi on saanut todella hyvää palautetta, ja yhtyeen musiikkia on päätynyt soimaan mm. Radio Rockin soittolistalle. Kaaoszine otti sähköpostitse yhteyttä yhtyeen laulaja-kitaristiin Lari Poutaseen ja kyseli häneltä hieman mietteitä sekä yhtyeen uudesta albumista että tulevaisuuden suunnitelmista. Lue lisää lukeaksesi haastattelu kokonaisuudessaan.

Morjensta. Mitäs Year Gonen leiriin tällä hetkellä kuuluu?

Lari: Moikka! Kiitos, oikein hyvää kuuluu, kevättä rinnoissa ja ollaan innoissaan, kun levy on vihdoin ulkona!

Debyyttialbuminne nimeltä ”Secrets for Sale” julkaistiin 2. päivä toukokuuta, ja se on tähän mennessä saanut varsin hyviä arvosanoja arvosteluissa. Oletteko itse olleet tyytyväisiä levyn saamaan palautteeseen?

Lari: Erittäin tyytyväisiä! Viiden tähden startista ei voi valittaa! Totta kai ensilevyn kohdalla on jännittävää nähdä, miten se otetaan vastaan. Itse olemme todella tyytyväisiä tuotokseen, ja sen myötä tulee tietysti jotain odotuksia, mutta eihän sitä voi varma muiden puolesta olla. Ja tähtiä tai ei, tärkeää on, että levy huomataan ja toivon mukaan löytää tiensä rock n’rollin ystävien korviin.

Teitä on verrattu arvosteluissa varsin nimekkäisiin yhtyeisiin, esimerkiksi The Hellacoptersiin, Michael Monroeen, Backyard Babiesiin sekä Flaming Sideburnsiin. Miltä tuntuu tulla verratuksi näinkin nimekkäisiin ja legendaarisiin yhtyeisiin?

Lari: Mainitut ovat kaikki yhtyeitä ja artisteja, joiden tekemistä ja musiikkia pidämme esikuvinamme. Tavallaan teemme omaa juttuamme heidän viitoittamall tiellä. Musiikkityylinen yhteys on olemassa, joten vertaus tuntuu hyvältä ja oikealta, vaikkei tietysti vielä ihan samoissa sarjoissa painita.. Jossain määrin yllätyksenä ovat tulleet vertaukset 70-luvun suuriin rock-nimiin (esim Cheap Trick), joista ehkä meidän esikuvamme ovat aikanaan saaneet vaikutteita. Pidän vertailua ihan luonnollisena ja hyvänä asiana, ja ko. nimille on helppo nyökytellä.

Miten itse kuvailisit yhtyeen musiikkia sellaiselle, joka ei teistä vielä ole kuullut?

Lari: Suoraviivaista, energistä, perinteistä ammentavaa Rock n’ Rollia. Uudelle kuulijalle orientoitumista helpottaa poiminta vaikkapa yllämainituista yhtyeistä.

Levyn julkaisee 12 Months Records, joka on ainakin itselleni varsin tuntematon levy-yhtiö. Onko levy-yhtiö teidän itsenne vetämä vai miten päädyitte kyseiselle levy-yhtiölle?

Lari: 12 Months on oma yhtiömme, joka on perustettu bändin taustalle ja toimi meillä myös julkaisu-labelina. Levyn jakelun hoitaa Playground Music. Lopulta itse tekeminen tuli aika luontevasti, vaikkakin on vaatinut paljon ulkomusiikillista työtä. Koimme kuitenkin, että emme jää odottamaan mahdollista yhteistyötä isomman labelin kanssa tässä vaiheessa, kun tärkeintä on saada homma käyntiin ja levy valmiiksi. Se, että Petri Majuri lähti tuottajaksi, oli aivan korvaamaton juttu meille. Hänen ja laulutuottajana toimineen Hannu Leidénin kokemus ja näkemys auttoivat olennaisesti levyn lopputulemaan, sekä sisällöllisesti että julkaisun taustatyössä.

Teidän uranne on lähtenyt kotimaassa varsin hyvin käyntiin, mutta millaisia suunnitelmia yhtyeellä on ulkomaiden suhteen? Onko tarkoituksena yrittää saada musiikkia julkaistuksi myös muualla kuin Suomessa?

Lari: Ilman muuta haluamme levittää rockin ilosanomaa myös Suomen rajojen ulkopuolella. Tällä hetkellä jakelumme kattaa Skandinavian ja Baltian maat, mutta tietoisuutta ja kysyntää on luotava, ennen kuin sinne yhtään levyä menee. Internetin myötä kaikenlainen saatavuus on nykyään vain parin klikkauksen päässä, mutta se ei sentään korvaa vielä läsnäoloa, kuten bändin tärkeintä viestivälinettä: keikkoja. Tässä mielessä työsarkaa riittää kovasti kotimaassakin, joten on aikaista alkaa puhua ulkomaan reissuista. Jäätä on koputeltu kuitenkin pariin suuntaan, ja työ jatkuu.

Teiltä ilmestyi video kappaleesta ”Everything For Me”. Kertoisitko meille hieman kyseisen videon teosta sekä itse kappaleesta?

Lari: Itse kappale on levyn energisimmästä päästä, myös yksi oma suosikkini. Biisissä on ”ahneella on paskainen loppu” –henkinen tarina, jossa päähenkilö on itsekkään elämäntapansa aiheuttaneet tuhot jo ymmärtänyt. Kuten usean albumiraidan kohdalla, viisun aihio on syntynyt ”kotistudiossani” ja hiottu nelistään lopulliseen muotoon. Sanat tähän biisiin ovat rumpalimme Jussi Väänäsen kynästä.

Videon kuvaukset tehtiin kahtena maaliskuisena perjantaina, joista ensimmäisenä oltiin Helsingin Casinolla kuvaamassa alku ja loppu. Toinen kuvauspäivä oli huomattavasti pidempi. Koko bändin soitto-osuudet kuvattiin Aleksanterin teatterin lavalla ja omat laulu-osuuteni studiossa Lauttasaaressa. Kuvaukset sujuivat ongelmitta, tunnelma oli loistava ja huumori kukki. Ohjaaja Sami Jämsén teki hienoa jälkeä. Suuret kiitokset kaikille osallisille!

Millaisia odotuksia teillä itsellänne on tulevaisuuden suhteen?

Lari: Niin, ensilevy on nyt julkaistu; talven taittuminen kevääksi tuntui lähes piinallisen pitkältä, kun julkaisupäivää odotettiin. Nyt kun albumi on saatavilla, vedämme syvään henkeä, käärimme hihat ja alamme hommiin. Loppuvuoden kuvioita ovat keikat ja promotyö tietoisuuden levittämiseksi. Suunnitteilla on myös yhden tai kahden uuden videon teko. Isommassa kuvassa bändi on toivon mukaan vasta elinkaarensa alkumetreillä, ja kaikki tähän asti on ollut sen verran hienoa, että ei ole mitään syytä pysähtyä. Uutta musiikkiakin syntyy hiljalleen, ja vaikka ”Secrets For Salen” kanssa ollaan vasta pääsemässä vauhtiin, voisi sanoa, että ”pilkkeenä silmäkulmassa” siintää ajatus seuraavastakin askeleesta. Mutta kuten todettua, tekemistä riittää ja keskittyminen pidetään päivän agendassa.

Missä teitä voi nähdä kesällä keikalla? Onko suunnitelmia erilaisten festareiden suhteen?

Lari: Ensimmäinen mahdollisuus on lauantaina 12.5. Helsingin Bar Bäkkärin Green Roomissa, kun täräytämme levynjulkkarikeikan ja bileet päälle. Kaikki ovat tervetulleita. Tämän kesän festareita ajatellen levymme julkaistiin vähän myöhään, suurin osa järjestäjistä on rosterinsa jo täyttänyt. Klubikeikkojen suhteen katseet ovat loppukesässä ja syksyssä, ja sitä mukaa kun päivät varmistuvat, laitamme infoa bändin nettisivuille (www.yeargone.fi) sekä tietysti yhtyeen Facebook-profiiliin, (www.facebook.com/YearGone), johon tulee kaiken aikaa muutakin hauskaa!

Suomessa järjestetään joka vuosi paljon eri festareita. Mitkä ovat omia suosikkejanne? Miksi?

Lari: Suomen lyhyt kesä on tosiaan täynnä kaikenlaisia tapahtumia, jotka saavat musadiggarit sankoinkin joukoin liikenteeseen. Itse olen melko kokematon festarikävijä, ennemmin on tullut käytyä yksittäisillä ulkoilmakeikoilla, kuten Foo Fighters Kalasatamassa viime kesänä ja Faith No More muutama vuosi sitten Kaisaniemessä. Lämppäreineen isojen bändien kesäkeikoista on muodostunut lähestulkoon minifestareita, nähtiinhän Kalasatamassakin Von Hertzenit, Michael Monroe ja Biffy Clyro. Oikein mukava kesäillan kattaus. Toivon, että tulevaisuudessa festarit tulevat tutuiksi ja päästään Year Gonen kanssa mukaan! Fanina tänä vuonna kiinnostaa esim. Tuska, jolla on tapahtumana hyvä maine ja jonka artistikattaus on mitä mainiointa metallimäiskettä.

Kiitos paljon ajastanne ja onnea uuden albumin tiimoilta. Haluatko vielä lopuksi sanoa jotain Kaaoszinen lukijoille?

Lari: Kiitos itsellenne! Toivotan sekä sinne toimitukseen että lukijoille kuumaa rock n’ roll-kesää 2012, toivottavasti nähdään keikoilla!

Kommentoi julkaisua