Yhdysvaltalaisfestivaali Music Midtown peruttiin: perusteluna se, ettei yleisön aseenkanto-oikeutta voida rajoittaa

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 4.8.2022

Suuri Yhdysvaltalaisfestivaali, Atlantassa järjestettävä Music Midtown, on päätetty peruuttaa tältä vuodelta. Syy elokuussa suunniteltavaksi järjestetyn festivaalin peruutukselle on varsin amerikkalainen. Syynä on median raporttien mukaan nimittäin Georgian osavaltion tiukat aselait.

Yleensä, jos aseen omistaja haluaa tuoda aseensa julkiseen puistoon tai muuhun julkiseen paikkaan, valtion laki suojaa henkilön oikeutta tehdä niin, kertoo Georgia State Universityn oikeustieteen professori Timothy Lytton. Yksityiset kiinteistöt, kuten yksityinen yliopisto tai yritys, saavat tietyissä olosuhteissa estää henkilöä tuomasta ampuma-asetta.

”Ja nyt meillä on epäselvä tapaus: Mitä tapahtuu, jos konsertti järjestetään yksityisesti, mutta hyvin julkisessa paikassa, kuten kaupungin puistossa? Onko se yksityinen tapahtuma? Vai onko se julkinen paikka? Vastaus tähän on jokseenkin epäselvä”, Lytton kertoo NPR:lle.

Georgian osavaltiossa säädettiin vuonna 2019 laki, jonka mukaan kansalaisten aseenkanto-oikeutta ei saisi rajoittaa julkisissa tiloissa. Festivaalit haluavat kuitenkin luonnollisesti tehdä päätöksen siitä, että massatapahtumiin ei saa tuoda aseita. Koska päätöksen kuitenkin katsottaisiin rikkovan Georgian lakia, ei sitä voitu tehdä, ja sen sijaan koko festivaali nähtiin järkeväksi peruuttaa.

Yhdysvalloissa on jälleen kuhissut kova keskustelu aselain uudistamisesta, sillä joukkoampumiset piinaavat maata.

Music Midtownissa oli tänä vuonna tarkoituksena esiintyä esimerkiksi My Chemical Romance, Jack White ja Fall Out Boy.