Yhtä musiikin juhlaa, vaikka toivomisenkin varaa jää – arviossa Soilworkin ”Övergivenheten”

Kirjoittanut Jani Lahti - 18.8.2022

Kolme ja puoli vuotta on pitkä aika odottaa. Etenkin fanille, joka löysi Soilworkin uudelleen alkuvuodesta 2019 julkaistun ”Verkligheten”-albumin johdosta. Välityönä yhtye julkaisi singleinä ripotellun ”A Whisp Of Atlantic” -EP:n vuoden 2020 lopulla. EP ei ollut huono muttei aivan silti tyydyttänyt edellisen albumin hypeä, mikä ainakin näin yksilön ja musiikin kuluttajan kohdalla kesti melkoisen pitkään ottaen huomioon, miten tasapaksuja albumeja yhtyeet nykymaailmassa pääasiassa julkaisevat. Odotukset eivät ole toisin sanoen siis mitenkään matalalla, kun hyppysissä on tuoretta Soilwork-musiikkia sisältävä uusi albumi.

Varmasti monelle ulkomaalaiselle vaikeasti lausuttava ”Övergivenheten” jatkaa pitkälti samaa melodista ja aavistuksen vähemmän aggressiivista linjaa verrattuna sitä edeltävään materiaaliin. Ylikompressoidut ja täysillä naamalle tykittävät rumpusoundit ovat vähissä, mikä haittasi jonkin verran kuuntelunautintoa myös vuonna 2015 julkaistun “The Ride Majestic” -albumin kohdalla. Tilalle on tullut sileämpi ja hieman kuuntelijaystävällisempi lähestymistapa jo toisella albumilla peräkkäin. Myös kitarariffit ovat yhä enemmän joko todella melodisia tai jopa hard rockahtavia nykyisen Soilworkin maailmassa kaikkia melodisen death metalin vaikutteita unohtamatta. Eli sitä vanhaa taattua ”Soikkaria” on myös tuoreella albumilla.

Vaan onhan albumilla myös tosiaan niin kutsuttua tykitystä. Parin kevyemmän ja selvästi melodisemman avausraidan ”Övergivenheten” ja ”Nous Sommes La Guerre” jälkeen tulee turbo-boostattua rumputulta ”Electric Again” -kappaleen muodossa. Tykittely on tulisuudestaan huolimatta soundillisesti hyvin miellyttävää, vaikka poljetaankin lähes 300 lasissa. Albumin saatekirjeen mukaan yhtye on pyrkinyt lähestymään uuden albumin soundimaailmaa siten, että sen soinnista saataisiin mahdollisimman orgaaninen. Melodisuus ei myöskään edelleenkään unohdu, sillä mikäli se ei tule kitaroista, tulee se vokalisti Björn “Speed” Stridin suusta vahvana ja jykevänä. Albumin ensimmäisten kappaleiden eri osioiden perusteella Soilworkin taival on entistäkin kokeilevampi ja tavoitteet täyttävän kuuloisia ”Övergivenheten”-albumilla.

Pitkällä, 14 kappaletta sisältävällä albumilla on materiaalia, jota sulatella. Pari kappaletta on toki lyhyempiä minuutin johdatuksia, jotka on selvästi tarkoitettu jakamaan albumia eri osiin. Niistä ”Morgongåva / Stormfågel” on varsinainen kummajainen Soilwork-levylle, sillä kappaleen melodiat ja pianosäestys tuovat enemmän mieleen The Beatlesin, ZZ Topin tai Elton Johnin kuin ruotsalaisen raskaan musiikin. Melkeinpä vastakohtana albumilla on sen puolivälissä “Vultures” ja “Death, I Hear You Calling”, jotka ovat sitä menevintä ja omanlaisinta Soilworkia muhkeine riffeineen ja mukana laulettavine kertosäkeistöineen. Yksi albumin parhaista kappaleista on myös “This Godless Universe”, joka synkistelee ja kokeilee varsin sinfonisilla ja samaan aikaan asenteikkailla elementeillä hieman kuin levy-yhtiö Nuclear Blastin kollega Dimmu Borgir rohkeimmillaan.

Jos lähdetään siitä, että edellinen “Verkligheten”-pitkäsoitto oli Soilworkia parhaimmilllaan, ja fiilis joka siitä jäi oli, ettei yhtye tule kyseisen albumin hegemoniaa ylittämään, pääsee “Övergivenheten” kuitenkin lähelle. Bändi tekee edelleen monia asioita oikein, mutta onko sittenkin niin, että vokalisti “Speed” yhtyeineen on nyt lähtenyt yrittämään liikaa edellisen albumin toisintoa? Se käy ilmi etenkin välillä hieman ärsyttävänkin yksinkertaisissa ja letkeissä kertosäkeistöissä, jotka eivät aina yllä “Verklighetenin” uniikkiin tunnetilaan, sekä kertosäkeistöissä, jotka ovat paikoitellen myös metallimusiikille epätyypillisen keveitä. Onneksi poikkeuksiakin ilmenee, sillä esimerkiksi albumin päättävä eeppinen ”On The Wings Of A Goddess / Through Flaming Sheets Of Rain” kumoaa väittämää löysäilystä tai tunnelmattomuudesta. Kappale kuulostaa myös siltä, että yhtye on tältä erää laittanut tarkoituksella kaikki viimeiset luovuuden ja osaamisen rippeet peliin aivan kuin viimeisenä silauksena albumille.

On tietenkin mahdotonta onnistua joka kerta aivan täydellisesti. Etenkään, jos takana on yli 25 vuoden ura ja jo 13. albumi julkaistavana. Yhtä kaikki: Soilworkin “Övergivenheten”-albumille kannattaa antaa mahdollisuus, sillä se lunastaa paikkaansa fanien sydämissä joka kuuntelulla, vähän kerrallaan. Uusiakin faneja se kosiskelee lähes varmasti, eikä yhtyeen tarvitse vieläkään hävetä tekemisiään. Kyseessä on mukavan kokeilunhaluinen paketti.

Kappalelista:

 1. Övergivenheten
 2. Nous Sommes La Guerre
 3. Electric Again
 4. Valleys Of Gloam
 5. Is It In Your Darkness
 6. Vultures
 7. Morgongåva / Stormfågel
 8. Death,I Hear You Calling
 9. This Godless Universe
 10. Dreams Of Nowhere
 11. The Everlasting Flame
 12. Golgata
 13. Harvest Spine
 14. On The Wings Of A Goddess / Through Flaming Sheets Of Rain