Yhtäläisyyksiltä Within Temptationin suuntaan ei voi välttyä mutta se ei haittaa – arviossa Lunarianin debyyttialbumi ”Burn The Beauty”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 10.10.2022

Siitä ei pääse yli eikä ympäri että äärimmäisen pätevää vokalistia on mukava kuunnella. Näin on esimerkiksi Lunarianin kohdalla, jonka lauluosuuksista vastaa upeaääninen Ailyn Giménez (ex-Sirenia, Trail Of Tears). Kyseisellä espanjalaissolistilla on vaikuttava ja persoonallinen ääni, joka pääsee erityisen hyvin oikeuksiinsa ”Burn The Beauty” -albumilla. Giménezin ääni on hyvin samantyylinen kuin Sharon den Adelilla, ja kun yhtyeen ulosanti on kallellaan sinfoniseen metaliin, ei vertailulta Within Temptationin suuntaan voi välttyä. Toisaalta tämä ei välttämättä ole Lunarianin kannalta huono asia, sillä ”Burn The Beauty” -pitkäsoiton perusteella yhtyettä uskaltaa varauksetta suositella Within Temptationin kuuntelijoille.

Niille, joille Giménezin ääni on entuudestaan tuttu tuskin tulee yllätyksenä, kuinka vaikuttava ääni espanjalaissolistilla oikein on. Luulen silti, että Giménezin lauluosuudet esimerkiksi ”Bleeding Out”, ”Burn The Beauty” ja ”Invincible” -kappaleilla saavat vannoutuneenkin fanin haukkomaan henkeä. Kahdella ensimmäisellä Giménezin ääni kaartuu mykistävän korkealle, ja vastaavasti ”Invincible”-kappaleella kuullaan poikkeuksellisen vaikeroivaa tulkintaa. Espanjalaissolistin ääni on vahva ja pysyy puhtaana ja vakaankuuloisena korkealle nousevissa lauluosuuksissa, mikä tekee Giménezistä hyvin vakuuttavan kuuloisen.

”Burn The Beauty” -pitkäsoittoa kuunnellessa ei voi kiistää, etteikö niin debyyttialbumin kuin yhtyeen viehätys rakentuisi pitkälti vokalistin äänen varaan. Vaikka albumin kappaleet ovat äänimaisemiensa suhteen mahtipontisia ja jylhiä ja sisältävät polkevia riffejä, eivät sävellykset erotu keskenään merkittävästi. Hienoinen itsensä toistavuus äänimaisemien suhteen ei kuitenkaan latista kuunteluintoa merkittävästi, sillä itse kokonaisuus soljuu eteenpäin ja Giménezin upea ääni kompensoi paljon. Ja kun yhtälöön lisätään muutama todellinen täysosuma, kuten ”Embrace” ja nimikkokappale, on lopputuloksena houkutteleva albumi, jonka äärelle tekee mieli palata uudelleen ja uudelleen.

Kappalelista:

Pääset tästä yhtyeen vokalisti Ailyn Giménezin Facebook-sivulle: https://www.facebook.com/ailyngimenezgarcia

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen