Yhteiskunnan Mutantit nousee esiin

Kirjoittanut Niko Kuusela - 22.9.2022

Yhteiskunnan Mutantit luo nimensä mukaisesti normeista poikkeavaa, juuri oikealla tavalla nyrjähtänyttä punkista ja metallista siivilöivää rokkiaan ”Tää ei oo koti” -kappaleen muodossa. Biisi käsittelee tämän päivän ilmiöitä, joissa kirkkaan ja kiiltävän pinnan alta paljastuu asioita, jotka eivät kestä päivänvaloa. Kyse voi olla niin yritysten viherpesusta, ihmisten sosiaalisen median julkisivusta kuin koko kulutuskulttuurin nopeasti etenevästä tuhosta.

“Todellinen kotimme on pinnassa lilluvia valheita niin paljon lähempänä. Se on syvällä ytimessämme, ja kaiken siitä välistä on kuoltava. On astuttava rohkeasti tuleen ja uskallettava luottaa valheellisten tarinoiden kuolinprosessin aikana koettavan tuskan keskellä siihen, että ainoa asia, joka ei pala tulessa, on totuus”, alleviivaa Tero Autero sanoituksen merkitystä.

Biisissä yhdistyy sama vimmaisuus, joka on aistittavissa alkuaikojen Sielun Veljien tuotannossa. Auteron laulu tuo mieleen Tuomari Nurmion mutta vihaisempana kuin Tuomari on koskaan ollut.

“Tämä biisi avaa pelin, jonka maaliviivan takana häämöttää henkisestä kasvusta ja siihen johtavasta kipeästäkin matkasta kertova teemalevy. Katsotaan, miten yleisö uskaltaa lähteä tälle matkalle mukaan”, veistelee kitaristi Markus Vähäaho.