”Yleisö on ollut mahtavasti mukana” – Turmion Kätilöt Mikkelissä klubikiertueen päätösviikonloppuna

Kirjoittanut Viivi Sänkiniemi - 3.6.2022

Toukokuun viimeisenä viikonloppuna Mikkelin Wilhelmissä kokoonnuttiin todistamaan diskometallijyrä Turmion Kätilöiden loppuunmyytyä keikkaa. Suomen yhdeksi raskaan musiikin ykkösnimeksi noussut bändi on kiertänyt kevään ajan kotimaata, ja Mikkelin keikka oli rundin toiseksi viimeinen bilerupeama. Ehdimme ennen keikkaa vaihtaa laulajakaksikko MC Raaka Peen ja Shag-U:n kanssa muutaman sanan keikkailusta ja fiiliksestä suuren festarikesän alla. Bändin keikkakunnosta kysyttäessä vastaus oli yksiselitteinen:

– Mahtavahan se keikkakunto on. En tiedä, miten sitä pystyisi enää parantamaankaan, toteaa MC Raaka Pee.

– Päinvastoin, vähän yllättikin, miten iskussa oltiin saman tien. Pienen tauon jälkeen Vaasassa päästiin rykimään ensimmäisen kerran, ja se lähti hyvin käyntiin. Meillä oli aika paljon uutta livetuotantoa, ja kyllä se siitä vaan lähti rullaamaan. Yleisö on ollut mahtavasti mukana, kertoo Shag-U.

Mikkelissä venuen tarjoili Wilhelm, joka oli myyty ääriään myöten täyteen. Showtime oli kohtuullisesti klo 22.00, mutta ensimmäisten fanien saattoi todistaa valuvan pelipaikoille jo reilusti ennen h-hetkeä. Wilhelmin tunnelma oli melko kirjaimellisesti lämmin, mutta matalassa tilassa hieman jopa vastoin odotuksia musiikki kuulosti todella hyvältä. Soundit kantoivat yleisön yli – jopa synat oli erotettavissa, vaikkei eturivissä seissytkään.  

Homma polkaistiin käyntiin bändin tuoreimmalta levyltä tutulla ”Naitu”-biisillä, eikä yleisön lämmittely vaatinut juuri alkutahteja enempää. ”Global Warningilta” kuultiin muun muassa sen hitaampaa kastia edustava ”Viha ja rakkaus”, joka ei sinänsä tunnelmaa hiljentänyt vaan raikasi yleisössä komeana yhteislaulantana. Aiemmilta levyiltä oli valikoitu mukaan monipuolinen tarjonta kappaleita.  Oman kokemukseni mukaan usein keikoilla mukana kuultaviin, joka kerta yhtä hyvin toimiviin biiseihin, kuuluivat muun muassa ”Jalopiina”, ”Dance Panique”, ”Pirun Nyrkki” ja ”Pyhä Maa”. Toisaalta ihan yhtä hyvin vastaanotettiin esimerkiksi ”Grand Ball”, ”Usch” ja ”Suolainen kapteenikin”.

Lyhyen haastattelumme aikana kysyin laulajilta, mikä on se biisi, joka tällä hetkellä herättää yleisössä vahvimmat reaktiot. Yleisöstä katsottuna kaikki tuntuvat olevat hittejä, joten olin kiinnostunut kuulemaan, kuinka bändi sen kokee.

– Hyvä kysymys, koska silloin kun aloitin, niin alkupään tuotannossa oli ne muutamat hitit, jotka päräytti. Sekin on minun aikana muuttunut paljon, pohtii Shag-U.

– Se on hyvin paikkakuntakohtaista. Jossain on ”Tänne sitä jallua”, Kuopiossa taas ”Hengitä”. Jossain taas lyödäänkin ”Vihko”, niin koko talo on kyynelissä. Paska, kun kaikki biisit toimii, niin on vaikea sanoa. Ei ole yhtä eikä kahta ylitse muiden, analysoi MC Raaka Pee.

Kokemukseni hittiputkesta ei ole siis täysin tuulesta temmattu. Koko reilun tunnin setti tampattiin kollektiivisesti läpi. Encoressa ei tuhlattu aikaa lavalta poistumiseen, mikä ei Wilhelmin fasiliteeteilla olisi ehkä järkevää ollutkaan. Ilta päätettiin menevästi viime vuonna julkaistulla ”Hengitä”-singlellä, ”Universal Satan” -albumilta tutulla, keikoilla hyvin suosiota saavuttaneella ”Sikiöllä” sekä ”Syntisten laululla”, joka laittoi yhteislaulun myötä yleisön viimeisetkin äänenrippeet koetukselle.

Keikasta nautittiin selkeästi niin yleisössä kuin lavallakin. Välispiikkien kautta selvisi myös, että paikalla oli runsaasti ensikertalaisia. Tekemisen ilo on ollut keikoilla pitkin kevättä huomattavissa, joten kyselin MC Raaka Peeltä ja Shag-Ul:ta, miten koronan jälkeinen aika vaikuttaa. Huomaako omassa tekemisessä tai yleisössä eroja parin vuoden takaiseen aikaan verrattuna.

– Ehkä sitä alkuun teki sellaista turhaa itsetutkiskelua ja mietti kaikkia tyhmiä kysymyksiä ja epävarmuuksia. Mutta nyt jos miettii niin päinvastoin. Kaikki rullaa ehkä paremmin kuin koskaan ja ei tästä voi kuin nauttia, hehkuttaa Shag-U.

– Ennen keikkoja pelotti aivan saatanasti oman kunnon puolesta, kun ei ollut tehnyt hommaa hetkeen. Joka kerta, kun tuli taas se tauko, niin iski epävarmuus. Mutta sitten, kun meni lavalle, niin jokin semmoinen hullu aalto pyyhkäisi, ja sieltä se sitten lähti lihasmuistista. Tuntuu ihan saatanan hyvältä, kertoo MC Raaka Pee. 

Klubikeikkakiertueen lopuksi, festarikesän alla, kysyin myös vaatimattoman kysymyksen keikkailusta. Miten iso osa artistina olemista livemusiikki on?

Vastaus tuli yhteen ääneen: – Kaikki.

– Vähättelemättä kaikkea sitä muuta mitä tehdään ja mitä koko tiimi tekee, niin sanotaanko, että kyllä se kulminoituu siihen, toteaa lopuksi vielä Shag-U.

Kappalelista:

 1. Naitu
 2. Kyntövuohi
 3. Suolainen kapteeni
 4. Jalopiina
 5. Pirun nyrkki
 6. Teurastaja
 7. Usch
 8. Sinä saatana
 9. Hades
 10. Grand Ball
 11. Pyhä maa
 12. Viha ja rakkaus
 13. Dance Panique
 14. Sano kun riittää
 15. Hengitä
 16. Sikiö
 17. Syntisten laulu

Keikat:
10.6. Rock in the City, Vantaa
11.6. Rock in the City, Kuopio
25.6. Nummirock, Nummijärvi
1.7. Lankafest, Puolanka
2.7. Rock in the City, Kouvola
7.7. Sauna Open Air, Tampere
8.7. Rock in the City, Oulu
9.7. Hotelli Kainuu, Kuhmo
15.7. Rock in the City, Rovaniemi
15.-16.7. Metallivuori, Eura
23.7. John Smith Rock Festival, Laukaa
29.7. Rock in the city, Kerava
5.8. Saarihelvetti, Tampere
12.8. North of Hell, Oulu
19.8. Rock in the City, Pori