Yli 40 vuotta rockin huipulla: haastattelussa juuri Rockfestissa konsertoinut ja uuden ”Backstage Pass” -kirjan julkaissut Kiss-legenda Paul Stanley

Parhaillaan ”End Of The Road” -jäähyväiskiertueella oleva yhdysvaltalainen teatraalisen rockin suuruus Kiss on villinnyt rockin faneja jo yli 45 vuoden ajan. Tänä päivänä bändin perustajista ovat yhä mukana rockin ikonien asemaan nousseet pitkästä kielestään tunnettu basisti-laulaja Gene Simmons ja kitaristi-laulaja Paul Stanley. Siinä, missä Gene Simmons on pysytellyt pitkälti musiikin parissa, on parivaljakon toinen osapuoli Paul Stanley kunnostautunut muusikon uran ohella muun muassa taidemaalarina ja kirjailijana.

Stanleyn omasta elämästä kertova, vuonna 2014 ilmestynyt kirja ”Face the Music: A Life Exposed” oli jättimenestys. ”Starchildina” tunnettu Kissin kantava voima kirjoitti saamastaan positiivisesta palautteesta innostuneena myös kirjan nimeltä ”Backstage Pass”, joka ilmestyi huhtikuun 30. päivä HarperCollinsin kautta.

Kaaoszine sai Suomen ainoana mediana kunnian tavata Paul Stanleyn Hyvinkään Lentokentällä järjestetyn Rockfest-festivaalin yhteydessä ja keskustella tuoreesta kirjasta, Kissin meneillään olevasta ”End Of The Road” -jäähyväiskiertueesta sekä Stanleyn tulevaisuuden suunnitelmista kiertueen loppumisen jälkeen.

Terve Paul! Olette pitkästä aikaa jälleen keikalla Suomessa. Millaiset ovat omat fiilikset tällä hetkellä?

KISS – Rockfest 2019.

Paul Stanley: Itse asiassa todella hyvät. Kun ajoimme tänne, muistelin menneitä ja katselin, miten upea paikka Helsinki on. Huomenna ajattelin mennä ulos kävelylle, kun meillä on vapaapäivä keikkailusta.

Olette Kissin kanssa parhaillaan ”End Of The Road” -jäähyväiskiertueella. Millaisia ajatuksia se nostattaa päällimmäisenä mieleesi, kun soitatte kuitenkin joissain paikoissa viimeistä kertaa?

Paul Stanley: En oikeastaan ole surullinen tai nostalginen. Rakastan kaikkea sitä, mitä olen tehnyt mutta rakastan myös kaikkea sitä, mitä teen parhaillaan. En ikävöi mennyttä millään tapaa. Kun tulen esimerkiksi Helsinkiin, haluan ajatella, että miksen tulisi tänne takaisin? En tarvitse siihen 150 hengen ryhmää vaan voin tulla tänne myös yksikseni. Kiertue on, totta kai, upea, koska saamme viettää illan fanien kanssa; fanien, jotka ovat saattaneet seurata meitä vuosikymmenten ajan. Näen tämän kiertueen enemmänkin kunniakierroksena, juhlimassa kädet ja nyrkit ilmassa sitä upeaa saavutusta, jonka olemme fanien kanssa saavuttaneet.

Olet aina ollut varsin kiireinen muusikon uran ohella ja tullut tunnetuksi muun muassa maalarina ja kirjailijana. Mistä ura kirjailijana sai oikein alkunsa, kuinka päädyit julkaisemaan huhtikuun 30. päivä HarperCollinsin kautta ilmestyneen ”Backstage Pass” -kirjan?

Paul Stanley: Ensimmäinen kirjani ”Face The Music: A Life Exposed” sai todella hyvän vastaanoton, ja se myös myi hyvin. Toki myös se, että kirja löytyy kaiken kaikkiaan kuudella eri kielellä, on upea asia.

En ollut oikeastaan vuosikymmeniin kiinnostunut kirjojen kirjoittamisesta, koska en löytänyt sopivaa aihetta, enkä halunnut kirjoittaa kirjaa siitä, kenen kanssa makasin tai kenen kanssa seurustelin. Se on päivän päätteeksi vain kehuskelua, enkä itse anna sellaiselle mitään arvoa. Kiinnostuin kirjoittamisesta oikeastaan vasta siinä vaiheessa, kun tajusin voivani kirjoittaa jotain, jonka lapseni voivat lukea ja oppia sitä kautta tuntemaan isäänsä paremmin; ja siitä, miten isä päätyi sellaiseksi kuin päätyi. Minulla on nuoria lapsia, joille kirjani ei tietenkään sovellu mutta ensimmäinen, joka luki ”Face The Music: A Life Exposed” -kirjani, oli vanhin poikani Evan. Hän hymyili kirjan luettuaan, ja se oli minulle iso asia. Huomasin myös, että monet ihmiset saivat inspiraatiota kirjastani.

Oliko se siis suurin syy siihen, että aloit kirjoittaa ”Backstage Pass” -kirjaa?

KISS – Rockfest 2019.

Paul Stanley: Kyllä. En ollut edes ajatellut kirjoittaa toista kirjaa ennen ensimmäisestä kirjastani saamaani palautetta. Filosofiani on, etten halua pitää salaisuuksia. Kun sinulla on salaisuuksia, leikkaat itsesi pois ihmisten luota. Et anna itsellesi mahdollisuutta huomata, että olet paljon enemmän heidän kaltaisensa kuin kuvitteletkaan. Yritän kirjassani kertoa, kuka olen ja mitä olen elämäni aikana käynyt läpi. Sitä kautta toivon ihmisten huomaavan, että me kaikki käymme läpi samankaltaisia asioita.

Koen ”Backstage Pass” -kirjan aika helposti samaistuttavaksi ja pidän tavasta, jolla olet kirjoittanut kirjan varsin maanläheisesti.

Paul Stanley: En tietenkään voi neuvoa ihmisiä, miten elämää pitäisi elää tai auttaa ketään elämään oikein mutta voin kertoa, mitä olen itse tehnyt, ja voit ehkä saada siitä inspiraatiota tai uusia ideoita. Yritän selittää kirjassani tilanteita, joissa olen ollut, ja kuinka olen niistä selvinnyt.

En ole koskaan ymmärtänyt niitä ihmisiä, jotka yrittävät neuvoa toisia ihmisiä tekemään oikein, kun he eivät ole eläneet sen toisen ihmisen elämää. Kenelläkään muulla ei ole niin hyvää käsitystä sinun elämästäsi kuin sinulla itselläsi on. Voin kirjassa kertoa, mitä olen itse tehnyt mutta en voi neuvoa, miten sinun pitäisi toimia.

Annat kirjassa kuitenkin esimerkkejä erilaisista tilanteista ja rutiineistasi.

Paul Stanley: Totta kai. Parempi antaa esimerkkejä siitä, miten on itse toiminut, kuin neuvoa muita toimimaan jonkun tietyn mallin tai kaavan mukaan.

Kaikki varmasti tietävät, että olet yksi rock´n´rollin kiireisimmistä muusikoista. Oliko ajan löytäminen kirjan kirjoittamiseen suuri haaste?

Paul Stanley: Aikaa on aina paljon. Joillekin se saattaa olla haaste mutta olen aina elänyt elämääni näin. Tapaan ajaa lapseni aamuisin kouluun ja sen jälkeen menen maalaamaan. Saatan maalata jopa viitenä päivänä viikossa. Kirjan kirjoittamiseen menee aikaa noin kahdeksasta kuukaudesta vuoteen. Täytyi vain löytää kalenterista aikaa sen kirjoittamiseen. Aika, joka sinulla kuluu siihen, että sanot, ettei ole aikaa, on hukattua aikaa (hymyilyä).

Kiss on yhtye, joka on tullut tunnetuksi teatraalisista ja todella energisistä livekeikoistaan. Jaat kirjassasi myös kuntoiluun liittyviä neuvoja. Ihmettelevätkö fanit, miten pystytte soittamaan noin vaativia keikkoja vielä yli 60 vuoden iässä?

Paul Stanley: Kyllä sitä kuulee paljon, että kuinka he pystyvät tuohon. Jos istuisin vain TV:n ääressä ja söisin jälkiruokia päivät pitkät, en varmaan pystyisikään. Pystyäkseen soittamaan noin vaativia keikkoja täytyy kuntoilla säännöllisesti. En ole mikään kuntoilufriikki, enkä seuraa mitään tiettyä dieettiä pysyäkseni kunnossa. Jos pidät jostain ruuasta, sinun pitäisi pystyä syömään sitä. Kysymys onkin, että kuinka paljon ja koska.

Tiedän, etten voisi soittaa Kissin kanssa keikkoja, jollen olisi kunnossa, joten minun täytyy pysyä kunnossa. Ja kun olet kunnossa, on helpompaa myös pysyä kunnossa lopun elämääsi. Se on vaikea saavuttaa, mutta kun olet kunnossa, niin ylläpidät vain sitä.

Millaisena näet oman tulevaisuutesi? Millaisia suunnitelmia sinulla on Kissin kiertueen jälkeen?

KISS – Rockfest 2019.

Paul Stanley: Uskon, että vietän aikaa kirjojen, maalaamisen sekä Soul Stationin parissa. Varmasti tulee myös uusia mahdollisuuksia, ja se tekee elämästä upeaa. Kun luet kirjaa tai katsot tv-sarjaa, et tiedä, mitä seuraavassa jaksossa tulee tapahtumaan. Koen oman elämäni juuri niin. Kuvittelinko 20 vuotta sitten maalaavani tauluja? En. Kuvittelinko 25 vuotta sitten olevani mukana The Phantom Of The Operassa? En. Kuvittelinko 10 vuotta sitten kirjoittavani kirjan? En. Tilaisuuksia tulee ja sitten vain teet päätöksen, haluatko tarttua niihin vai et.

Meillä kaikilla on erilaisia mahdollisuuksia mutta useat ajattelevat, ettei aika riitä, tai että olemme liian kiireisiä. Täytyy aina tarttua itseä kiinnostaviin mielenkiintoisiin asioihin. Kyllä sitä aikaa aina löytyy.

Monet nykypäivän yhtyeistä eivät kestä edes kolmea vuotta saati 45 vuotta, minkä Kiss on nyt ollut toiminnassa. Minkä näet suurimpana syynä bändin pitkään ikään, sillä tuohon aikaan on varmasti mahtunut niin ylä- kuin alamäkiäkin?

KISS – Rockfest 2019.

Paul Stanley: Sanoisin suurimman salaisuuden olevan intohimo siihen, mitä teemme. Rakastan sitä, mitä teen, enkä voisi kuvitella päivääkään niin, etten tekisi sitä. Uskon, että uramme on kestänyt näin kauan siksi, että rakastan tehdä tätä. Olen aina ajatellut, että Kiss on minun bändini. Monet ajattelevat, että Kiss on heidän bändinsä, eikä siinäkään ole mitään väärää.

Kiss on asia, jota olet tehnyt suurimman osan omasta elämästäsi.

Paul Stanley: Kyllähän se totta on. Kiss on ollut itselleni portti lukuisiin eri asioihin, joihin en olisi muuten koskaan päässyt. Se on avannut minulle useita eri ovia tutkia elämää eri näkökulmista.

Viime aikoina useat eri yhtyeet ovat julkaisseet omat elokuvansa: Mötley Crüelta tuli ”The Dirt”, ja Queen julkaisi ”Bohemian Rhapsodyn”. Näetkö, että Kiss julkaisee joskus elokuvan vaiherikkaasta urastaan?

Paul Stanley: En ole noita elokuvia valitettavasti nähnyt, mutta meille on useiden vuosien ajan tarjottu mahdollisuutta tehdä elokuva bändin historiasta. Filosofiani on kuitenkin, että saat yhden mahdollisuuden tehdä asian kunnolla ja hyvin. Ennen kuin olen täysin varma, että elokuvasta tulee loistava ja tarkka kuvaus bändin historiasta, minä odotan. Se ei ole ainakaan vielä tuntunut oikealta.

Kiitoksia todella paljon, Paul, ajastasi ja onnea tulevaisuuteen. Haluatko vielä lopuksi sanoa viimeisiä sanoja suomalaisille faneillenne?

Paul Stanley: En olisi yllättynyt, jos tulisin tänne vielä joskus takaisin. Olen täällä, koska tykkään olla täällä. Tulen takaisin, koska rakastan olla täällä.

Kiitoksia paljon ajastasi.

Paul Stanley: Kiitos.

Haastattelun voit kuunnella kokonaisuudessaan tästä:

Paul Stanleyn omaelämäkerta ”Backstage-passi” ilmestyy suomeksi 30.9.2019.

https://www.kissonline.com/

Haastattelu: Arto Mäenpää
Audio: Antti-Juhani Johansson

Kommentoi julkaisua