Ylösnousemuksen päivä on koittanut – arviossa saksalaisen Ragen uusin pitkäsoitto ”Resurrection Day”

Kirjoittanut Sami Elamaa - 20.9.2021

 

Saksalaisen heavy/speed/power metal -yhtyeen Ragen leirissä on saatu nopeita muutoksia aikaiseksi. Ensinnäkin edellisestä kokopitkästä ”Wings of Rage” on vierähtänyt vuosi, mutta tälle vuodelle pukkaa uutta tuotosta. ”Resurrection Day” nimekseen saanut uutukainen on näytillä. Samalla albumin teon aikana rivistönvaihdoksia on tehty: viisi vuotta bändissä työskennellyt kitaristi Marcos Rodriguez on siirtynyt sivuun, ja tilalle on palkattu ei yksi, vaan kaksi kitaristia, Jean Bormann ja Stefan Weber. Näin ollen triona pitkään toiminut Rage on päivittynyt nelihenkiseksi poppooksi. Tästä on hyvä katsoa läpi, kuinka lupaavalta kuulostaa bändin uusin julkaisu.

Levy alkaa vahvasti Lingua Mortisin tapaisella ”Memento Vitae (Overture)” -introlla, josta siirrytään ”Resurrection Day” –veisuun. Teos on osittain menevän kuuloinen, mutta jonkin verran turhan kunnianhimoinen, sillä bändin pääpirun Peavy Wagnerin korkealle menevät lauluosuudet kuulostavat väkinäisiltä. Ikää miehellä on mittarissa kevyet 56 vuotta; eipä siinä valitettavasti enää herra pääse niin korkealta ja lujaa.

Varsinaiset kohokohdat osuvat “Virginity”, ”Arrogance and Ignorance”, ”Man in Chains”, ”The Age of Reason” ja “Monetary Gods” –kappaleiden aikoina. Näistä teoksista löytyy puolia, joita Rage ei ole hetkeen tuonut esille, kuten raskaampaa ja/tai teknisempää soittoa. Vaikka tällaiset osuudet ovat vaihtelevuuden kannalta mieluisaa tarjontaa, ne eivät tee kaikista näistä mainituista kappaleista hyviä. Suurimmat ongelmat piilevät hieman väsyneen kuuloisissa kertosäkeissä.

Ylipäätänsä ”Resurrection Day” -julkaisun heikkoudet osuvat keskinkertaisten kuuloisten kertosäkeiden aikoina, mutta sekaan on mahtunut joitakin tusinakappaleita, kuten ”A New Land” ja ”Mind Control”. Toisaalta, kun Rage on uransa aikana julkaissut yli kaksikymmentä studiojulkaisua, niin on suorastaan melkoinen ihme, että sävelarkistosta löytyy vielä jotain todella tajunnanräjäyttävää. Harmiksi ”Resurrection Day” ei tarjoa sellaisia elämyksiä.

Vaihtelevista plussista ja miinuksista huolimatta nelihenkiseksi muodostunut Rage selviytyy uudella levyllä kunnialla kotiin. Todelliset fanit pitänevät tästä levystä, mutta itselleni ”Resurrection Day” on korkeintaan ok-tasoinen vedos. Ennemmin palaan niiden vanhojen klassikkojulkaisujen pariin, mikäli tekee mieli kuunnella Ragea.

7/10

Kappalelista:

1. Memento Vitae (Overture)
2. Resurrection Day
3. Virginity
4. A New Land
5. Arrogance and Ignorance
6. Man in Chains
7. The Age of Reason
8. Monetary Gods
9. Mind Control
10. Traveling Through Time
11. Black Room
12. Extinction Overkill

Rage Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa