”Yö, kuuhulluus, jonkinlaisten maailmojen kohtaaminen sekä unen ja todellisuuden välinen raja” – Haastattelussa Jupiterin basisti ja biisintekijä Mikko Toukola

Kirjoittanut Mikko Nissinen - 9.8.2019

 

Jupiter on paitsi Aurinkokunnan viides planeetta Auringosta päin lukien, on se myös kirkkonummelainen psykedeelistä stoner rockia möyhyyttävä, ahkerasti keikkaileva trio-yhtye. Yhtye julkaisi keväällä kolmannen omakustannepitkäsoittonsa. Kokonaisuus koostuu neljästä lähemmäs 10 minuutin mittaan kasvavasta kappaleesta ja kantaa nimeä ”Iosomnia”. Saimme Kaaoszinen haastatteluun yhtyeen basistin ja viime aikoina yhtyeen pääasiallisena biisintekijänä kunnostautuneen Mikko Toukolan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Tervetuloa Kaaoszinen haastikseen, Jupiterin basisti Mikko Toukola. Mitä painovoimattomaan ulkoavaruuteen kuuluu?

Mikko: Kiitosta. Hyvää kuuluu, kesä ja sen tuomat huvit sekä keikkakiireet lähenevät vääjäämättä. Niitä odotellessa uusien biisien askartelua. Keväällä ilmestynyt levymmekin on otettu mukavasti vastaan, niin mikäs tässä!

Olette nousseet muutamassa vuodessa yhdeksi maan kuiskituimmista undergroundissa operoivista psyke rock -yhtyeistä. Mitkä osatekijät ovat mielestäsi vaikuttaneet maineenne kiirimiseen?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Mikko: Tällainen maine tulee itselleni hieman yllätyksenä mutta täytyy sanoa, että meillä on ollut todella hyvä onni keikkojen suhteen – niitä on ollut melkoisen runsaasti, ja yleisöä on yleensä riittänyt. Ainakin itse saattaa fiilistellä vaikutuksen tehnyttä bändiä päivätolkulla ja altistaa sitten kaikki kanssaeläjät sille… Ehkä jokunen hymyissä suin keikalta himaan lähtenyt on tehnyt samaa! Somekin auttaa signaamatonta bändiä, jolla ei oikeastaan ole muita tehokkaita väyliä kanavoida infoa.

Biisinne tuntuvat perustuvan musiikillisen julkiasunsa puolesta pitkälti jamittelulle ja improvisoinnille, tai ainakin niiden myötä syntyneiltä ne vahvasti kuulostavat. Mikä on totuus, kuinka paljon kappalemateriaalista on improvisoitua, ja kuinka paljon valmiiksi sävellettyä materiaalia?

Mikko: Jäljillä ollaan. Paljon jammaillaan kotona syntyneitä ideoita, testaillaan, miten niitä olisi kiva lähestyä. Idikset paisuvat ja muuntuilevat kunnes ovat biisejä, joskus se käy nopsaan, joskus kuluu pieni ikuisuus. Joskus idea päätyy pöytälaatikkoon ja muutama vuosi myöhemmin huomataan, että sillehän olisikin nyt paikka. Osassa biisejä viljellään enemmän improa, toisissa vähemmän – biisien vakiintunut runko pysyy yleensä suhteellisen samana, mutta aina on tilaa fiilistelyllekin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuinka tasapainoinen yksikkö Jupiter on? Onko planeetan hallintomalli demokratia vai diktatuuri vai siltä väliltä, ja missä määrin?

Mikko: Mielestäni se on demokraattista menoa mutta viime aikoina suurin osa aihioista, joita ollaan lähdetty työstämään, on tullut minulta. – Bassojen ja biisien alustavien suuntaviivojen osalta siis. Jokainen hallinnoi tonttiaan koko lailla itsenäisesti, biisien tunnelmat ja sovitukset aiheuttavat eniten keskusteluja. Entistä vapautuneempaa tekemistä kohti vaikutettaisiin olevan menossa.

Kolmannen albumin kohdalla haukkasitte aika haastavan palan. Nyt pihalla on moniosaisen albumin ensimmäinen osa. Mistä ”Iosomnia”-sarja sai ideana alkunsa? Mistä albumikokonaisuus kertoo lyyrisesti, ja kuinka sen eri osat eroavat toisistaan ja aiemmasta tuotannosta?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Mikko: Päätimme julkaista levyn useammassa osassa, jotta kokonaisuuksia voisi olla helpompi hallita. Biisien tekeminen on tosiaan ottanut oman aikansa ja näin saimme nopeammin päivitettyä jo useamman vuoden julkaisutauon jälkeen maailmalle, miltä Jupiter tänä päivänä kuulostaa. Mielestäni oli jo korkea aikakin. Sattumoisin löytyi myös sarja kansikuvaksi päätyviä maalauksia korostamaan albumin ’teemaa’. Lyriikoita ei tekisi kummemmin mieli avata, jokainen tulkitkoon niitä omalla tavallaan. Mielikuvia ruokkimaan voisi kuitenkin heittää ilmoille avainasioita kuten yö, kuuhulluus, jonkinlaisten maailmojen kohtaaminen ja kysymyksen siitä, missä kulkee unen ja todellisuuden raja, ja kumpi ylipäänsä on kumpi.

Kuinka, ja millä osa-alueilla, Jupiter on mielestäsi edistynyt triona alkupäivistään, ja onko toiminnan luonne muuttunut joiltain osin vuosien saatossa?

Mikko: Yhteissoitto on tiukentunut matkan varrella, eikä treeniksellä enää tarvitse hinkata juttuja ihan niin paljon kuin joskus aiemmin. Ollaan myös parempia roudareita nykyään! Rennompi meininki, kun keikkailuun liittyvät jutut ovat tuttuja. Kaipa ilmaisemme itseämme myös paremmin, noin musiikillisesti.

Mitkä ovat mielestäsi Jupiterin vahvuudet ja kehittymisosa-alueet vuonna 2019?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Mikko: Kehittymisosa-alueena voisi pitää aikapulaa, joka vaivaa treenikselle pääsemisen kanssa. Olisi kiva soittaa enemmän kuin mitä nyt ehtii. Vahvuutena voisi ajatella, että ollaan innoissaan, kun syksyn ja alkutalven kestänyt keikkatauko päättyi. Se ehkä näkyy, mutta ainakin kuuluu.

Olette tahkonneet vajaassa vuosikymmenessä kiitettävän määrän keikkoja ja soittaneet laajalti sekä klubi- että pienfestarikeikkoja. Onko keikkarintamalla albumikokonaisuuden myötä luvassa jotain entuudestaan poikkeavaa?

Mikko: Ei ole mitään poikkeavaa näillä näkymin tiedossa. Kesä ollaan keikkailtu ahkerasti ja toivomme niitä lisää jatkossakin! Tosin jaettiinhan me keväämmällä lava muun muassa All Them Witchesin ja Stoned Jesusin kanssa. Luulen, että ilman uutta julkaisua olisivat nämä illat saattaneet jäädä haaveeksi.

Bänditoiminnan parhaat ja nurjimmat puolet Jupiterin kohdalla…

Mikko: Ovathan bändihommat kauttaaltaan superpalkitsevaa touhua mutta myös aikaa vievää kaiken kaikkiaan. Kun aikaa ei oikein ole ja musiikkijutut keikkuvat prioriteettilistan yläpäässä, niin muut jutut saattavat sitten jäädä vähän paitsioon näitä puuhaillessa.

Miten DIY-pohjainen levyjulkaisutoiminta, levyjakelu ja keikkamyynti on toiminut kohdallanne? Onko se eniten uhka, rasite vai mahdollisuus?

Mikko: DIY-meininki on keikkojen suhteen toiminut tähän asti hyvin – levyjä tosin pyörii nurkissa yhä ihan hyvät läjät. Julkaisu menee omin päin muitta mutkitta, mutta levityksessä jeesi ei varmaan olisi pahitteeksi. Kai sitä voisi itsekin olla aktiivisempi myyntitykki. Ollaan kuitenkin tykätty tehdä näitä hommia omilla ehdoilla ja aikatauluilla, paineetta. Siinä mielessä on ollut kiva, että kaikki langat on omissa käsissä, ja että saa vähän jubailla niiden tyyppien kanssa, jotka haluavat buukata meitä keikoille ja tykkäävät meidän soundeista. Miltei kaikki (keikkabuukkaukset) hankitaan tosiaan suoraan meiltä.

Milloin Jupiter nähdään, tai toivoisit nähtävän, ulkomaan rundilla?

Mikko: 10-vuotiasta Jupiteria olisi hienoa juhlia jollakin tuollaisella! Oikeastihan olisi ihan parasta lähteä vaikka heti, mutta sellaista ei ole nyt viritteillä.

Olette julkaisseet albuminne järjestään paitsi digitaalisina myös fyysisinä omakustanteina. Millaista albumiformaattia arvostat itse eniten, miksi?

Mikko: Itse kulutan eniten vinyyliä netin ohella, C-kassuistakin olen innoissani varsinkin siivotessa. CD:t ovat autossa myös fiilishommia. Vinyylissä kuitenkin kulminoituu pienimuotoinen rituaalisuus musiikin kuuntelun suhteen; useimmiten miellyttävimmät soundit ja kansitaiteetkin esitetään mielekkäässä kokoluokassa. Jupiterin julkaisut ovat kuitenkin vähän kulloistenkin olosuhteiden mukaan toteutettu…

Millaisia toistaiseksi toteen käymättömiä musiikillisia ambitioita Jupiter-yksiköllä on vielä jäljellä?

Mikko: Varmaan pitäisi onnistua tekemään taas vaihteeksi jokunen vähän maltillisemman mittainen biisi! Voi kai sanoa, ettei haluaisi myöskään jymähtää paikoilleen ja voisihan sitä pulahtaa kenties entistäkin syvemmille möhnä-keitaille.

Mistä biisistä tai kokonaisuudesta suosittelet Jupiteriin vasta tutustuvaa henkilöä aloittamaan yhtyeeseen tutustumisen, miksi?

Mikko: Uusimmasta albumista, mitään muuta materiaalia tuskin kuulee keikoillakaan ihan vähään aikaan.

Terveisesi Jupiter-diggareille ja fanaatikoille…

Mikko: Ootte best, ja sori, ku ei oo merch-pöydäs ikinä sopivaa vaihtorahaa mukana!

Kiitos Mikko haastattelusta, ja onnea Jupiterille tulevaisuuden kosmisiin koitoksiin koko Kaaoszinen puolesta!

Jupiter livenä seuraavan kerran Vantaan Koisorockissa lauantaina 17. päivä elokuuta.

https://jupiterhobo.bandcamp.com/album/iosomnia