You Can’t Keep Me Down/Third Man Down – Split 7”

Nyt jyrisää ja kovaa, kun kaksi nuorta kotimaista hardcore-jyrää lyövät split-seiskansa tiskiin. A-puolella myllyttää You Can’t Keep Me Down Lohjalta ja B-puolella homman hoitaa Helsinkiläinen Third Man Down, jonka rivistöstä löytyy yhteyksiä mm. Hammertimen, Ratfacen ja Last Laughin suuntiin.

On kulunut jo toista vuotta siitä, kun kuulin ensimmäisen kerran YCKMD:n demoa ”Brenkkua & Kostoa”. Heti kättelyssä täytyy todeta, että kehitystä on tapahtunut vähintäänkin 150% ja meno on kärjistynyt puoli-räkäisestä bilemeiningistä aivan uudelle tasolle. Myöskään Third Man Down ei ole enää samalla linjalla kuin debyytillään ”Rude Awakening”; biisien kirjoitus on monipuolisempaa ja meininki ”punkimpaa”, mutta lähtökohdat ovat kuitenkin pysyneet samoina.

Lähdetään luonnollisesti liikkeelle a-puolelta, jossa You Can’t Keep Me Down laittaa hienosti myllyn pyörimään jo yhdeksän sekunnin kohdalla mini-raidalla ”2010”, joka antaa esimakua tulevasta. Perään pyörähtää samaan hengenvetoon ”Over The Top” ja homman nimi on selvillä: raskasta, metallista beatdown hardcorea ja pakkohan tätä on rakastaa jo ensimmäisellä pyöräytyksellä. Puoliskolta löytyy lisäksi Dr. Dre:n suuntaan kumarteleva ”Bitches Ain’t Shit” ja Third Man Downin Maxin avustuksella rankaiseva ”Succubus”. Soundit ja sovitukset ovat kohdillaan, taustavokaalit tuovat mukavaa lisämaustetta menoon eikä juuri pahaa sanottavaa löydy.

Hienoa tässä bändissä on se, että he eivät ota tätä hommaa liian tosissaan ja osaavat pistää bileet pystyyn missä vaan. Muistan vielä kun näin YCKMD:n ensimmäistä kertaa Torvessa ja keikan jälkeen seurasi pieni viuhahdus lavan edustalla Cutdownin pistellessä iltaa pakettiin. Hienoja muistoja, itsellä ei ollut tarpeeksi promilleja pohjalla, että olisin voinut tempaukseen osallistua.

B-puolelle siirryttäessä on Third Man Downin vuoro. Debyytistä on jo kulunut reippaasti aikaa ja tämä split tulikin erittäin hyvään saumaan, ettei pääse bändi kokonaan unohtumaan. Third Man Downista ei ole aivan samanlaisia live-kokemuksia, mutta muutaman näkemän perusteella meininki on lavallakin energistä ja varsin intensiivistä.

Nyt itse asiaan, 15 sekunnin kitara-intron jälkeen tietää jo mitä tuleman pitää: tälläkin puolella on tarjolla kiukkuista ja raskasta metallista hardcorea kujamyllyjen kera. Setin aloittava ”Had My Problems” on hyvin pitkälle sitä tuttua TMD:tä mitä myöskin debyytiltä löytyy. ”Feel A Little Hope” taas tarjoaa jo annoksen uusia elementtejä, alussa kaahataan kovempaan tahtiin ja loppua kohden fiilistellään. Tästä tuli mieleen jopa aiemmin mainittu Last Laugh. ”Worst Time Of My Life” iskee kehiin hieman hilpeämpää tunnelmaa tuovia riffejä, mutta lyriikat eivät kuitenkaan pyöri ihan yhtä lepposissa meiningeissä. Viimeisenä pyörähtävä ”Wrong Turn” on taas perinteisempää TMD:tä ja odotin loppuun vielä massiivista beatdownia, mutta se jäi uupumaan. Eipä se kuitenkaan haittaa, olen tästäkin puoliskosta erittäin hyvillä mielillä.

Split on rajoitettu 300 kopioon ja se on toteutettu täysin D.I.Y.-periaatteella joten jakelijoina toimii bändit itse. Hankkikaa se käsiinne ennen kuin on liian myöhäistä, uutta painosta tuskin on tulossa.

8/10

Kappalelista:

A: You Can’t Keep Me Down
01. 2010
02. Over The Top
03. Bitches Ain’t Shit
04. Succubus Feat. Max (Third Man Down)

B: Third Man Down
01. Had My Problems
02. Feel A Little Hope
03. Worst Time Of My Life
04. Wrong Turn

www.myspace.com/youcantkeepmedownhc
www.myspace.com/tmdhc

Kirjoittanut: Tommi Hämäläinen

Kommentoi julkaisua