Zrock 2020 – kevään avauksesta tulikin kesän päätösfestivaali! Osa 2/2

Kirjoittanut Sini Sulkakoski - 10.9.2020

Groupie High School aloitti saunapäivän vieton menevästi. Paikalle päivän aloitukseen ei ollut vielä tullut kovin paljoa porukkaa, mutta eturiviin oli kuuleman mukaan rynnätty juoksujalkaa. Groupie High School liikuskelee perinteisen kasari- ja ysärirockin maastossa isolla energialla. Keikan alkuun toisella kitaristilla Sami Perttusella oli vähän tekniikkamurheita kitaran kanssa, mutta niistä selvittiin kitaran vaihdolla. Biiseissä mentiin myös hiukan joltain yksittäiseltä kappaleelta blues-vivahteisiin ja toiselta punkimpaan materiaaliin. Bändi tarjoili myös covereina Off Springia ja Nirvanaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kotiapäin pitää aina vähän vetää ja Oulusta muutamien muiden lisäksi oli tullut myös S-tool. S-tool julkaisi niin ikään keväällä uuden albumin, joka kantaa nimeä ”Exitus”. Levy on täyttä tykitystä lyhyehkössä, n. 35 minuutin paketissa. Tämän kertainen keikka kuvaili myös hyvin edellistä levyä, laulaja kitaristi Ville Laihialan sanoja mukaillen ”ei oo tultu tänne jauhamaan paskaa”. Biisiä tulee tiheällä tahdilla ja tikkauksella. Toinen kitaristi Sami Leppikangas oli eläväinen ja liikkuvainen, kuten aina, eikä kyllä kukaan muukaan jäsenistä ollut jäissä.

Yleisö ei vielä ehkä ollut ottanut uutta levyä täysin haltuun, sillä esimerkiksi ”There Lies Life” ja ”Shovel Man” keräsivät yleisöä enempi yhteen bändin kanssa, kuin uudet kappaleet. Tarjolla oli kuitenkin vikkelää ja vihaista S-toolia uusien kappaleiden kera!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Myöskin Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus liittyi keväällä uuden albumin julkaisseiden joukkoon. Levyn julkkarikeikka piti olla puoli vuotta sitten, mutta julkkareita vietettiinkin nyt edellisenä päivänä Lutakossa, sattuneesta syystä.

Keikan alkua oli odottelemassa tiivis porukka jo etualalla. Intro oli yksinkertaisen tyylikäs tik-tak kelloääni, johon oli yhdistettynä muutama valo, jotka pyörivät ja sykkivät kelloäänen mukaan. Keikka alkoikin räväkästi uudella ”Tie Uuteen Kotiin” kappaleella, josta löytyykin aasinsilta introon. Yleisöä lipui paikalle nopeasti lisää. Soundit oli saatu heti lähdöstä alkaen jo kohdilleen! Hieno ja varma keikka, jossa kuultiin sopivasti uutta, unohtamatta myöskään perinteisiä, ”Lumessakahlaajat” ja ”Surupuku”  -kappaleita, jotka halutaan aina kuulla!

Beast in Black pääsi kehiin viime hetkillä Lordin peruutuksen takia. Bändi oli kyllä erinomaisessa vireessä, vaikka keikkoja ei myöskään heillä ole montaa ollut viime aikoina. Myöskään savuja, pyroja ja kipinöitä ei säästelty keikan aikana. Keikka oli myöskin melko pitkä, sillä biisejä kertyi esitettäväksi peräti 18 kappaleen verran!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaikka Beast on tunnettu lavaperformanssista ja energisyydestä, ehkä etenkin keikan alku oli vielä astetta räväkämpi, kuin yleensä! Soittamisen ilo oli käsinkosketeltavissa! Homma toimi kuin se kuuluisa junan vessa, helvetin viihdyttävä show kerta toisensa jälkeenkin!

Päivän ja koko viikonlopun nivoi yhteen Turmion Kätilöt, joka nähtiin myöskin viime vuonna samoilla lauteilla. Bändille sopii erinomaisesti myöhäinen soittoaika, jotta yleisö on ehtinyt nesteyttää riittävästi. Yleisö oli selkeästi odottanut tätä illan päätöstä ja festarikansa on pysynyt hyvin pitkälti loppuun asti. Kätilöt liittyy niin ikään myös tänä vuonna uuden albumin julkaisseiden joukkoon, sillä heiltä tuli huhtikuussa uusi levy ”Global Warning”.

Bändin jäsenet olivat omia itsejään: mukana oli pientä härskiä huumoria ja Kätilömäisiä kysymyksiä heitettiin yleisölle. Rintojakin pyydettiin nähtäväksi ja reaktiosta päätellen niitä saattoi näkyäkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Zrock oli kokonaisuudessaan jälleen viihdyttävä ja toimiva paketti, joka on lunastanut joka vuosi lupaamansa. Seuraavan kerran toivon mukaan pääsemme palaamaan Zrockiin jo seitsemän kuukauden kuluttua, eli 9.-10.4.2021! Viides juhlavuosi tulee kuuleman mukaan olemaan entistä isompi!

Teksti: Tanu Jänkä

Kuvat: Sini Sulkakoski