ZZ Top palaa uransa alkuaikoihin uudella albumillaan

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 25.3.2022

ZZ Top on palannut uransa alkuaikoihin 22. heinäkuuta julkaistavan ”Raw”-albumin ensimmäisellä singlellä. ”Brown Sugar” on yksi legendaarisen bluesrockbändin tammikuussa 1971 julkaistun esikoisalbumin avainbiisejä. Billy F Gibbonsin kirjoittamaa ZZ TopinBrown Sugar” -biisiä ei pidä sekoittaa samannimiseen Rolling Stonesin kappaleeseen, joka julkaistiin kolme kuukautta ZZ Topin ensimmäisen levyn jälkeen.

”Raw” (Shelter Records) on syntynyt Grammy-ehdokkuuden saaneen Netflix-dokumentti That Little Ol’ Band From Texas (2019) kuvausten yhteydessä intiimissä ympäristössä Teksasin Gruene Hallissa. Vuonna 1878 rakennetun legendaarisen Gruene Hallin sanotaan olevan Teksasin vanhin jatkuvasti käytössä ollut tanssisali. Katso Gruene Hallissa kuvattu ”Brown Sugar” –video tästä:

Yhtyeen kitaristi-laulaja Billy Gibbons kertoo kappaleesta seuraavaa:

”Brown Sugar on makeuttanut keikkojamme jo vuosikymmeniä, joten se tuntui oikealta valinnalta RAW-albumin avauskappaleeksi. Gruene Hallin sessio oli miellyttävä paluu juurillemme hyvin ainutlaatuisessa ympäristössä, joten on ihanaa päästä jakamaan lopputulos matkassamme vuosikausia kulkeneiden ystävien ja fanien kanssa.”

Gruene Hallin äänityksissä Billy Gibbons, Frank Beard ja viime vuonna menehtynyt Dusty Hill soittivat samassa tilassa, missä heillä oli näköyhteys toisiinsa. Tämä teki äänitystilanteesta intiimin ja orgaanisen. Osa albumin nauhoituksista on nähtävissä myös valmiissa musiikkidokumentissa. Levyn kappaleet ovat pitkälti ZZ Topin alkuaikojen albumeilta poimittuja, tuoreimmat biisit on poimittu vuoden 1983 Eliminator-albumilta. Levyn on tuottanut Billy F Gibbons. Yhtyeen mukaan albumi julkaistaan Dusty Hillin ”vanhurskaaksi muistoksi”.

”Raw”:n julkaisun yhteyteen ZZ Top on julkistanut toukokuussa alkavan yli 50 keikkaa käsittävän RAW WHISKEY TOUR -nimellä kulkevan Pohjois-Amerikan kiertueen. Nimi juontaa juurensa sekä ”RAW”-albumista että yhtyeen uudesta ZZ Top Tres Hombres-viskistä. Katso lisätiedot täältä.

ZZ Top – RAW biisilista (vinyyli)

Side 1
Brown Sugar
Just Got Paid
Heard It On The X
La Grange
Tush
Thunderbird

Side 2
I’m Bad, I’m Nationwide
Legs
Gimme All Your Lovin
Blue Jean Blues
Certified Blues
Tube Snake Boogie (el loco)

Luetuimmat

Uusimmat