Smash Into Piecesin keikka oli visuaalisesti upea ja viihdyttävä, vaikka yhtyeen vokalisti Chris Adam loistikin poissaolollaan

Smash Into Pieces, kuva Katju Parkkonen

Ruotsalainen elektronista rockia soittava Smash Into Pieces päätti hemmotella suomalaisia fanejaan tulemalla syksyn kunniaksi kolmelle klubikeikalle Suomeen. Yhtye esiintyi torstaina Helsingissä Elmun baarissa ja perjantaina Kuopion Henry’s Pubissa. Lauantaina yhtye kävi vielä Tampereella Jack The Roosterissa ennen kotimaahansa paluuta. Kävin todistamassa Smash Into Piecesin ja suomalaisen Awake Againin keikkoja Kuopion kulttimaineen saavuttaneessa ”Henkassa”.

En ollut aiemmin käynyt Henry’s Pubissa, joten en tiennyt, mitä tuleman pitää. Kuvittelin Henkan olevan Joensuun Kerubin kaltainen ison tanssisalin omaava klubi, mutta kyseessä olikin maan alle menevä hämyisä rockluola. Klubi ei kuitenkaan ollut pettymys. Henry’s Pub on vanhan liiton henkinen rock-luola, jossa yleisö ja yhtye pääsevät liki toisiaan, ja näin ollen keikkakokemuksesta voi saada aikaan hyvinkin intiimin.

Lämmittelijäyhtye Awake Again aloitti keikkansa yhdentoista kieppeillä. Nelihenkinen yhtye aloitti esiintymisensä voimakkaalla metalcore-paahdolla, joka kuitenkin keveni asteittain keikan aikana. Aluksi ihmettelin, minkä takia tällainen yhtye on otettu lämmittelemään SIP:iä, kun suomalaisyhtye soitti selvästi raskaammin, ja heidän tyylinsä muistutti enemmän metalcorea kuin elektronista rockia. Asia selvisi siinä vaiheessa, kun yhtye oli soittanut noin puolet setistään: sen jälkeen kappaleissa alkoi esiintyä elektronisia efektejä, melodisuutta ja puhtaita lauluosuuksia. En yleensä kommentoi yhtyeen jäsenten pukeutumista mutta Awake Againin kohdalla on pakko! Orkesterin parrakas solisti Matti Österman oli pukeutunut värikkäisiin sukkahousuihin ja valkoisiin shortseihin – kokonaisuuden kruunasi upea valkoinen kissa-t-paita, jossa taisi olla sateenkaarikin. Österman viihdytti yleisöä muutamaan otteeseen vierailemalla ihmisten seassa ja heiluttamalla vaaleanpunaista pehmolelupossua kädessään. Awake Again esiintyi täydellisessä innostuksen vallassa ja jätti monille hymyn huulille.

Awake Again, kuva Aleksi Parkkonen

Smash Into Pieces astui lauteille puolenyön tienoilla. Keikka aloitettiin täydellisessä pimeydessä ”Rise And Shine” -kappaleen alkuintron soidessa. Ensimmäisenä lavalle kömpi mustaan kaapuun ja led-valomaskiin sonnustautunut rumpali Apocalypse DJ. Tuomiopäivän DJ:n violetin värinen maski loisti pimeydessä kuin taskulamppu, ja rumpali viittoili käsillään kapellimestarin tavoin. Hyvin pian loputkin yhtyeen jäsenistä tulivat lavalle pimeyden turvin. Kun kaikki oli valmista, polkaistiin keikka näyttävästi käyntiin. Seuraava kappale soitettiin heti ensimmäisen kappaleen perään, minkä jälkeen yhtyeen kitaristi Per Bergquist tervehti yleisöä suomeksi ja ilmoitti, ettei yhtyeen vakituinen vokalisti Chris Adam olisi tänä iltana paikalla. Tämä tuskin tuli yllätyksenä monelle – ainakaan heille, jotka ovat seuranneet yhtyettä sosiaalisessa mediassa. No, onhan ihan kohteliasta kertoa paikalle tulleille, miksi vokalisti puuttuu, ja kuka häntä paikkaa. Smash Into Pieces oli pestannut korvaavan laulajan Philip Strandin Normandie-yhtyeestä. Strand astui isoihin saappaisiin, sillä Adamin ääniala on laaja ja hyvin persoonallinen. Onneksi bändi oli miettinyt valintansa hyvin tarkoin, sillä Strandin ääni istui todella hyvin SIP:in soundiin. Vaikka Strand ei tietenkään kuulostanut Adamiltä, ei hänen laulusuorituksensa jättänyt toivomisen varaa.

Smash Into Pieces, kuva Aleksi Parkkonen

Smash Into Pieces ei juuri säästellyt itseään: koko yhtye soitti antaumuksella ja savu- ja valotykit oli synkronoitu keskenään antamaan lisäboostia esitykseen. Rumpusetin edessä ollut iso heijastintaulu pyöritti myös kappaleisiin sopivia videopätkiä, kuten videoita simpansseista ”Animalsin” ja pätkiä nyrkkeilijöistä ”Strongerin” aikana. Oman pienen lisänsä toi myös mystisen Apocalypse DJ:n olemus ja led-valonaamio, joka heilui ahkerasti rumpusetin takana. Valitettavasti energistä ja visuaalisesti upeaa keikkaa ei ollut tullut todistamaan kovinkaan moni. Osa oli varmasti päättänyt jättää tulematta paikalle, kun Chris Adam oli ilmoittanut peruvansa osallistumisensa. Korvaava vokalisti ihmetteli illan aikana useampaan otteeseen yleisön passiivisuutta: olihan nyt perjantai-ilta, ja hän luuli ihmisten haluavan bilettää.

Smash Into Pieces, kuva Aleksi Parkkonen

Ruotsalaisyhtyeen esitys päättyi yllättävän nopeasti, jo 40 minuutin jälkeen. Aluksi kaikki tietenkin olettivat,  että yhtye tekee encoren, mutta eipä tehnytkään. Vaikka asia alkuun harmittikin, paljastui syy yhtyeen saapuessa saliin nimmareita jakamaan: Strand oli liittynyt mukaan yhtyeen kiertueelle kahden viikon varoitusajalla, jonka aikana hän oli taukoamatta kuunnellut ”Rise And Shine” -albumia. Kahden viikon treenauksen tuloksena yhtye sai aikaan kymmenen kappaleen setin, joka koostui pitkälti uusimman albumin tuotannosta. Vanhaa tuotantoa edustivat ”My Cocaine” (kappale kuultiin keikalla luonnollisesti ilman Amaranthen Elize Rydin feattausta) ja ”Disaster Highway”. Huolimatta siitä, että keikka jäi lyhyeksi, oli se tuon tiedon varjolla täysin ymmärrettävää. Korvaava vokalisti Strand oli todella saanut tehdä töitä sen eteen, että oli oppinut ulkoa kymmenen, itselleen täysin vierasta kappaletta. Se on ehdottomasti hatun noston arvoinen teko. Eikä keikka ollut pettymys, vaikkei se täysin vastannutkaan odotuksia pituutensa suhteen. Strand lauloi kappaleet paremmin kuin olin uskaltanut toivoa, ja ”Rise And Shine” -albumin kappaleet kuulostivat livenä paljon rokkaavammille kuin levyllä. Tässä on jo itsessään hyvä syy mennä Smash Into Piecesin keikalle uudestaan, kun tilaisuus sattuu kohdalle. Ja onhan yhtye koettava vielä Chris Adaminkin kanssa!

Awake Againin ja Smash Into Piecesin ilta oli enemmän kuin kahdeksan euron hintaisen lipun väärti. Mikäli yleisöä olisi ollut enemmän, olisi tunnelma toki päässyt paremmin oikeuksiinsa. Näin oli kuitenkin tällä kertaa, mutta ainakin paikalle tulleet saivat nauttia kahden tunnin ajan tinkimättömästi soitetusta livemusiikista. Kuopion Henry’s Pubissa oli lämmin tunnelma, eikä vierailuni kyseissä paikassa jäänyt takuulla viimeiseksi.

Smash Into Pieces, kuva Aleksi Parkkonen

Smash Into Pieces Facebookissa

Raportti: Aleksi Parkkonen

Kommentit