2000-luvun alun metallisoundin peruspilarit ja piratismin ensipuraisut: nämä albumit täyttävät tänä vuonna 20 vuotta

Kirjoittanut Tia Salmela - 7.1.2022

2000-luvun alkupuolella grungen suosio oli siirtymässä räppiä ja metallia yhdistävälle nu metallille, ja digitaalisen musiikin tarjoamat mahdollisuudet ja uhat horjuttivat levymyyntejä. Listasimme jo aikaisemmin 10 vuotta täyttäviä albumeita, ja nyt seuraavana on vuorossa 20-vuotispäiviään juhlivat albumit:

1. Sentenced – ”The Cold White Light”:

Kalenterikuva 2023
Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2023 →

Yksi parikymppisiään juhlivista albumeista on Sentencedin kaunista, melankolista ja synkkää metallia sisältävä ”The Cold White Light”. Tämä yhtyeen seitsemäs albumi iski väistämättä julkaisunsa jälkeen kaikkien metallimusiikin ystävien sydämiin.

2. The 69 Eyes – ”Paris Kills”:

Helsingin vampyyrit iskivät kovilla panoksilla ja julkaisivat yhden parhaimmista albumeistaan – ”Paris Killsin”. Vaikka sen tekoprosessi olikin kovin tuskaisa, lopputulos on parempi kuin loistava. Tältä albumilta jäi elämään Betty Blue”, ”Dance d’Amour” ja ”Crashing High”.

3. Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus – ”Rajaportti”:

Kun ajatellaan 2000-luvun alun kotimaista metallikenttää, ei voi olla unohtamatta Timo Rautiaisen & Trio Niskalaukauksen ”Surupukua” tai ”Lumessakahlaajia”. ”Rajaportti” oli ehdottomasti Timo Rautiaisen & Trio Niskalaukauksen lopullinen läpimurtoalbumi.

4. System of a Down – ”Steal This Album!”:

Edellisen albumin ”Toxicityn” äänityksistä jäi nippu ylimääräisiä kappaleita, jotka päätyivät väärin käsiin ja lopulta fanien kuultavaksi. SOADin herrasmiehet päättivät kuitenkin kääntää tämän oudon tilanteen edukseen ja tallensivat nämä ”Toxicity II” -nimen alla levinneet kappaleet sekä muutaman uuden kappaleen, joista muodostui ”Steal This Album!” -kokonaisuus.

5. Queens of the Stone Age – ”Songs for the Deaf”:

”Songs for the Deaf” on menestynein Queens of the Stone Agesin albumi. Verrattuna aikaisempiin pitkäsoittoihin ”Songs for the Deaf” sisältää varsin kevyttä, osittain jopa poppimaista materiaalia. Tämä albumi on myös ensimmäinen, jolla rumpalin paikkaa pitää Nirvanasta ja Foo Fightersista tuttu Dave Grohl.

6. Disturbed – ”Believe”:

Disturbedin ”Sickness”-debyyttialbumin julkaisun jälkeen odotukset myös toisen ”Believe”-albumin kohdalla olivat varsin kovat. Kun ”Sickness” keskittyi aikalailla uuteen nu metalliin, ”Believe” tarjosi enemmän melodiakoukeroita.

7. Red Hot Chili Peppers – ”By the Way”:

”By the Way” sisälsi Red Hot Chili Peppersin vähemmän funkahtavaa rockia kuin edellisillä albumeilla on totuttu kuulemaan. Albumin nimikkokapppale, The Zephyr Song” ja ”Can´t Stop” ovat ”By the Wayn” tunnetuimmat raidat.

8. Bloodbath – ”Resurrection Through Carnage”:

”Resurrection Through Carnage” on mm. Opethista ja Katatoniasta tuttujen herrojen muodostaman death metal -yhtye Bloodbathin debyytti pitkäsoitto. Kaksi vuotta aikaisemmin saimme esimakua yhtyeestä ”Breeding Death” -EP:n muodossa.

9. Opeth – ”Deliverance”:

Progressiivisen metallin kuninkaan Opethin piti alunperin julkaista tupla-albumi, jossa ensin olisi raskaampaa mättöä ja sitten hieman akustista hempeilyä. Levy-yhtiö päätti kuitenkin toisin ja nämä samoissa äänityssessioissa äänitetyt kokonaisuudet julkaistiinkin omina albumeinaan: ensin todella raskas ”Deliverance” ja seuraavana vuonna akustinen ”Damnation”.

10. Hanoi Rocks – ”Twelve Shots on the Rocks”:

Lähes 17 vuotta tätä odotettiin, ja vihdoin se saapui: Hanoi Rocksin comeback-albumi! Klassikkokokoonpanosta ei tällä albumilla ollut enää jäljellä kuin itse Andy McCoy ja Michael Monroe, ja lopputulos kuulostikin ihan Hanoilta – modernilla aikuismaisella twistillä.

11. Nightwish – ”Century Child”:

”Century Child” on ensimmäinen albumi, jolla Marko Hietala on mukana. Samalla se on myös ensimmäinen Nightwishin albumi, jolla kuullaan Tarja Turusen kauniin äänen lisäksi myös ammattimaista miespuolista laulua.

12. Lordi – ”Get Heavy”:

”Get Heavy” on kotimaisen monsteriryhmän debyytti, joka ”Would You Love A Monsterman?” -kappaleen avulla toi kaikkien tietoisuuteen mystisten mörköjen vetämän hard rockin.

13. Foo Fighters – ”One By One”:

Dave Grohlilla riitti hommia, kun Queens of the Stone Age julkaisi ”Songs for the Deaf” -albumin ja Foo Fighters julkaisi neljännen ”One By One”-albuminsa. Tältä albumilta on jäänyt elämään ”All My Life” ja ”Times Likes These”.

14. Audioslave – ”Audioslave”

Audioslaven ura ei montaa pitkäsoittoa pidä sisällään, mutta yhtyeen nimeä kantava debyytti on niistä heittämällä paras! Rage Against the Machinen rivissä taitonsa näyttäneen Tom Morellon riffit jykevöittävät kappaleita, ja Soundgardenista tutun Chris Cornellin ääni tuo grungemaista soundia tekemättä Audioslavea kuitenkaan täysin grungeen taipuvaa musiikkia.

15. Stone Sour – ”Stone Sour”:

Slipknotista tuttu Corey Taylor kasasi takaisin yhteen vuonna 1992 perustetun Stone Sourin, joka julkaisi debyytin nimeltään ”Stone Sour”. Tämä albumi toi esiin Corey Taylorin toisen puolen, jota ei oltu vielä nähty Slipknotin riveissä.

16. Insomnium – ”In the Halls of Awaiting”:

Insomniumin debyytti ”In the Halls of Awaiting” sisältää kaunista melodista death metalia. Jonkin verran on yhtyeen soundi ajan saatossa muuttunut, mutta jo tältä albumilta kuulee selkeästi Insomniumille tutun melankolisen soundin.

17. Kalmah – ”They Will Return”:

”They Will Return” on Kalmahin toinen albumi, josta voi jo tunnistaa Kalmahille tyypillisiä elementtejä. Loppuhuipennuksena tällä albumilla on myös cover-versio Megadethin ”Skin O´My Teethistä”.

18. Immortal – ”Sons of Northern Darkness”:

Abbathin luotsaaman Immortalin seitsemäs albumi ”Sons of Northern Darkness” edustaa Immortalia parhaimmillaan: nopeat riffit, vielä nopeammat blast beatit ja Abbathille tyypilliset mörinät tarjovat varsin lumoavan kuunteluelämyksen.

19. Papa Roach – ”Lovehatetragedy”:

”Lovehatetragedy” on Papa Roachin toinen albumi, joka jatkoi debyyttialbumin viitoittamalla punk rock tiellä. Tältä albumilta julkaistiin kaksi singlebiisiä: ”Time and Time Again” ja ”She Loves Me Not”, joista jälkimmäinen on myös NHL 2003 -pelissä.

20. Korn – ”Untouchables”:

Nu metalin sanansaattajan Kornin viides albumi nimeltään ”Untouchables” koki piratismin ensiaskeleet ja vuoti nettiin ennen julkaisupäiväänsä. Tältä albumilta maailmalle lähti singleinä ”Here to Stay” ja ”Thoughtless”.

Luetuimmat

Uusimmat