Accept tykittää perusvarmoin ottein ”The Rise of Chaos” -albumillaan

Kunnioitettavan pitkän uran tehnyt heavy metalin suurnimi Accept on paluunsa jälkeen edennyt jo neljänteen levyynsä. En usko olevan toista yhtyettä, jonka comeback on onnistunut yhtä komeasti, sillä vaikka kokoonpano on (varsinkin nykyään) radikaalisti erilainen kuin kultavuosina, albumien taso on ollut aivan käsittämättömän korkea. Lienee selvää, että ”The Rise of Chaosia” on hevipiireissä odotettu malttamattomana viimeiset kolme vuotta.

Uusilla levyillään Accept on toisaalta ollut samanlainen kuin aina ennenkin: homman nimi on tietysti perinteinen heavy metal ja kaikki tunnusmerkitkin ovat olleet mukana. Toisaalta Accept on ollut myös merkittävästi erilainen. En tarkoita vain nykyaikaisia soundeja tai uutta laulajaa, vaan itse kappaleita. Vaikka sävellystyön takana ovat edelleenkin kitaristi Wolf Hoffman ja basisti Peter Baltes, on kokeiltu paljon erilaisia juttuja ja kappaleiden välinen sekä sisäinen vaihtelu on ollut suurta. Tällä levyllä asiat ovat toisin, sillä kaikki kymmenen kappaletta ovat pitkälti perinteistä perus heavy metal -junttausta alusta loppuun. Muutamissa kappaleissa tempo hidastuu ja muutenkin meininki rauhoittuu hieman ja vastineeksi parissa kappaleessa taas tykitellään sata lasissa. Toki kappaleissa on joitain omia tunnuspiirteitään eikä Accept varsinaisesti toista itseään kuin parissa kappaleessa.

Monen muun yhtyeen kohdalla tuollainen kuvaus voitaisiin käsittää kielteisesti, mutta tässä lajissa Accept sattuu olemaan parempi kuin kukaan. Musiikissa ei ole suuria innovaatioita eikä mitään ennenkuulumatonta, mutta vanhaa pyörää pyöritellään niin taitavin ottein, ettei levylle mahdu kuin muutama tylsä hetki. Aivan sama vaikka Acceptilla olisi tämäntyylisiä kappaleita jo kymmenittäin, jotenkin tämä levy silti koukuttaa ja kuulostaa tuoreelta.

Kolikon toinen puoli on kuitenkin lievä tasapaksuus. En panisi pahakseni, vaikka hieman erilaisiakin ja varsinkin vähemmän varman päälle pelattuja kappaleita olisi mukana. Lead-kitarointiakin kaipaisin enemmän ja nimenomaan niitä suuria melodioita, sillä Hoffman on yksi maailman tyylikkäimpiä ja persoonallisimpia soolokitaristeja. Hyviä ja huonoja puolia siis on, mutta tällaisenaankin ”The Rise of Chaos” on huomattavasti keskivertoa parempi heavy metal -levy.

7½/10

KaaosZine levytKappalelista:
1. Die by the Sword
2. Hole in the Head
3. The Rise of Chaos
4. Koolaid
5. No Regrets
6. Analog Man
7. What’s Done Is Done
8. Worlds Colliding
9. Carry the Weight
10. Race to Extinction

Acceptin kotisivut
Accept Facebookissa

Kommentoi julkaisua