Ajattara – Murhat

Alun perin Amorphiksen ex-laulajan Pasi Koskisen sivuprojektina nimeä saanut Ajattara on kohtuullisen lyhyen uransa aikana saanut julki jo kuusi täyspitkää sekä lukuisia joulusinglejä yms, ennen nyt julkaistavaa seitsemättä levyä, joka yhtyeelle perinteiseen tapaan on nimetty lyhyesti ja yksinkertaisesti, tällä kertaa otsikolla ”Murhat”.

Kun edellisellä levyllään ”Noitumaa” Ajattara teki jotain erittäinkin omalaatuista, eli täysin akustisen levyn, niin ”Murhat” ei tällä kertaa yllätä kuulijaansa samalla tavalla, vaan yhtye on maksanut sähkölaskunsa ja palaa takaisin varsinaisen metallin ääreen. Vaikka peruskonsepti ei yhtyeellä ole muuttunut vuosin varrella juuri mihinkään ja levy on helposti tunnistettavissa Ajattaraksi, niin ”Murhat” on astetta synkempi ja jopa hieman enemmän black metalliin kallellaan oleva, kuin yhtyeen aiemmat levytykset. Jos ei musiikillisesti, niin ainakin tunnelmaltaan.

Siinä mielessä ”Murhat” kyllä yllättää, että se on toistaiseksi yhtyeen vaikeimmin lähestyttävä levy. Aiemmilta levyiltä tuttuja hittikappaleita on levyltä vaikea löytää, mitä nyt ehkä levyn aloittava ”Kunnes Taivas Meidät Erottaa” ja kertosäkeensä puolesta jopa hieman Maj Karmalta kuulostava ”Apilas” ovat siihen suuntaan hieman kallellaan.

Mutta huono levy ”Murhat” ei ole, vaan jopa päinvastoin. Se vain tarvitsee oman aikansa, jotta se kunnolla kuuntelijalle avautuu. Nykyisin musiikkipiireissä paremmin nimellä Itse Ruoja Suruntuoja tunnettu herra Koskinen on jälleen elementissään loistavien sanoitustensa tulkinnassa. Ja itse musiikki, joka ei välttämättä olekaan se Ajattaran tärkein osio, vaan pikemminkin pohjustamassa Ruojan rienausta, toimii kaikessa yksinkertaisuudessaan erittäin hyvin. Tasaisen murhaavista yhdeksästä kappaleesta koostuu ennen kaikkea toimiva kokonaisuus, vaikka ne suuret kohokohdat levyltä puuttuvatkin.

Uskoisin, että ”Murhat” tulee olemaan eräänlainen vedenjakaja Ajattaran uralla. Kaikille yhtyeen aiemmille faneille ei rankempi tyyli välttämättä toimi, kun taas toisten mielestä suunta on täysin oikea. Jokainen päätelköön itse alla olevasta arvosanasta, kumpaan ryhmään allekirjoittanut kuuluu.

9/10

1.Kunnes Taivas Meidät Erottaa
2.Ihmisen Luku
3.H.A.I.
4.Aura
5.Sokea Liha
6.Routalempi
7.Murheiden Kita
8.Apilas
9.Veljet

www.myspace.com/ajattara

Kirjoittanut Riku Mäkinen

Kommentoi julkaisua

Yksi kommentti

  1. Koko Murhat-levy kuultavissa vielä muutaman päivän Ajattaran naamakirjassa: http://www.facebook.com/ajattara ja sieltä bandpage.