”Ala alkaa tuntumaan entistä inklusiivisemmalta” – haastattelussa Evanescencea Tampereella lämmitellyt Tigress

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 8.7.2022

Brittiläinen rockyhtye Tigress kiersi kesäkuussa legendaarisen Evanescencen kanssa. Yhtye pääsi soittamaan ensimmäisen areenakeikkansa ja ensimmäisen keikkansa Suomessa Tampereen Nokia Areenalla 19. kesäkuuta. Kaaoszine oli ilo haastatella bändiä.

Millainen oli kiertueenne Evanescencencen kanssa?

Meillä oli hauskaa Evanescencencen kanssa. He ovat uskomattomia ihmisiä, ja opimme paljon katsomalla, miten he työskentelevät ja esiintyvät.

Miten ihmiset ottivat teidät vastaan tällä kiertueella?

Ihmiset olivat todella innoissaan, ja saimme hienon vastaanoton keikkojen aikana ja niiden jälkeen. Tavallisesti tapaisimme ihmisiä keikan jälkeen, mutta meidän oli vältettävä koronaa, joten emme voineet tehdä sitä tällä kiertueella, mikä oli ärsyttävää.

Millainen oli keikkanne Suomessa?

Se oli ensimmäinen kerta, kun soitimme ja vierailimme Suomessa, ja nautimme todella keikasta. Valitettavasti meillä ei ollut aikaa tutustua Tampereeseen, koska Finnair hukkasi kaikki musiikkivarusteemme, joten vietimme koko päivän paniikissa hankkimalla varusteita, jotta voisimme soittaa keikan, mutta promoottorit, Cyan Kicks ja Evanescence pelastivat päivän ja onnistuivat antamaan meille kaiken, mitä tarvitsimme esiintymiseen.

Onko Brexit vaikuttanut kiertueeseenne jollain yllättävällä tavalla?

Brexit on ehdottomasti tehnyt kiertueista haastavampia. Kiertuekustannuksia on paljon enemmän, on paljon enemmän sääntöjä ja määräyksiä ja asioita, jotka on voitettava ja suunniteltava ennen kiertueelle lähtöä, mikä tarkoittaa, että kiertuemanagerillamme on vaikeampi työ. Uskon, että muutaman kiertueen jälkeen olemme tottuneet siihen paremmin, mutta se ei todellakaan ole yhtä helppoa kuin ennen.

Mikä on yksi asia kiertueella, josta monet fanit yllättyisivät kuullessaan?

Kiertue on todella kovaa työtä, unta ei juuri saa, matkustetaan paljon, vietät suurimman osan kiertueesta bussissa ja pääset harvoin katselemaan kaupunkia, jossa olet. Yksi asia, joka saattaa yllättää fanit, on se, ettemme koskaan juo tai juhli kiertueella, koska tiedämme, että meidän on kuulostettava ja esiinnyttävä parhaalla mahdollisella tavalla, joten juhliminen on kielletty kiertueella! Hengailemme muiden bändien kanssa backstagella, mutta emme juo, ja useimmat bändit, joita olemme tavanneet, eivät myöskään ryyppää ja juhli kiertueella, keikka on tärkein asia, eikä siitä voi tinkiä sen takia, että olet kännissä!

Mitä uuden albuminne kappaleista on mukavinta soittaa livenä?

”Alive” on aina yleisön suosikki, ja se antaa Katylle tilaisuuden irrotella, koska kertosäkeessä on niin korkeat lauluosuudet.

Onko teillä uutta musiikkia työn alla?

Meillä on aina uutta musiikkia tekeillä, olemme säveltäneet muutaman uuden kappaleen ja meillä on paljon muita tekeillä. Emme ole varmoja, kirjoitammeko uutta albumia, EP:tä vai vain singleä, mutta meillä on hauskaa tehdä musiikkia, joten katsotaan mitä tapahtuu.

Mikä on mielestänne rockmusiikin tämänhetkinen tila?

Rockmusiikki on aina ollut mahtavaa riippumatta siitä, onko se suosittua vai ei. Mielestäni rockmusiikki tekee hidasta paluuta valtavirran mediassa, mutta rockmusiikki on aina ollut niin olennainen osa musiikkiteollisuutta, ja ihmiset ovat niin onnellisia siitä, että rockmusiikki on palannut konsertteihin takaisin viime vuosien jälkeen.

Mitkä modernit rockyhtyeet inspiroivat teitä?

Musiikillisesti rakastamme kuunnella Nothing But Thievesiä, Highly Suspectia, Badfloweria ja Wolf Alicea. Mutta kaikki bändit, jotka tekevät kovasti töitä ja menestyvät, ovat meille inspiroivia, sillä haluamme nähdä bändien murtautuvan läpi ja nousevan huipulle. Se on kova paikka, sillä kilpailu on kovaa, ja kaikki menestyksen saavuttaneet ovat hyvin inspiroivia.

Mitä muuttaisitte musiikkialalla?

Tämä on vaikea kysymys, sillä mielestäni asiat ovat muuttuneet paljon musiikkiteollisuudessa viime vuosina. Rockmusiikki suosi ennen mieslaulajia, ja naisilla oli rockissa hyvin vaikeaa, mutta se on hitaasti muuttumassa. Puhuin Amy Leen kanssa siitä, että hän puolustaa naisia musiikissa ottamalla naispuolisia muusikkoja Evanescence-kiertueille lämmittelijöiksi kaikille keikoilleen, ja hän kävi tätä keskustelua tarkoituksella antaakseen naispuolisille rock-artisteille mahdollisuuden esiintyä, mikä on aivan mahtavaa. Ala on alkanut tuntua inklusiivisemmalta, mutta vielä on matkaa, sillä jotkut ihmiset ovat edelleen sitä mieltä, että rockmusiikki on miesten maailma.