Alghazanth – The Three-faced Pilgrim

Jyväskyläläinen Alghazanth ei paljoa esittelyjä kaipaa. Viisikko julkaisee seitsemännen täyspitkänsä Woodcut Recordsin kautta joulukuun 13. 2013, joka on osuvasti myös perjantai. Levy kantaa nimeä ”The Three-Faced Pilgrim”. Vuonna 1995 perustettu yhtye tekee sen minkä se osaa parhaiten ja esitteleekin jälleen varsin oivan tuotoksen suomalaista black metallia.

Heti ensi sävelestä korvani kiinnittyy levyn soundimaailmaan joka on karu ja koruton, mutta silti särmikäs ja miksattuna selkeä. Rumpusoundit ovat pehmeät ja kaukana siitä muovisesta Hellhammer-soundista, joka on genrelle nykyään varsin tyypillistä ja rouheat kitarasoundit sopivat muottiin paremmin kuin hyvin. Tunnelma on hyvin 90-luvun alun soundimaailmalle tyypillinen ja kenties siksi luokin kuuntelijalleen omalla tavallaan nostalgisen fiiliksen.

Levyn aloittava kappale ”In Your Midnight Orchard” esittelee levyn biiseille tyypillisen, mutta varsin toimivan rakenteen, jossa säkeistöjä tuetaan nopealla kompilla ja riffistö on surumielisyydessään katkeran tarttuvaa. Tähän rakennetaan suorempi hieman hitaampi kertosäe, jota tukeva syntetisaattori tulee juuri sen verran esiin kuin tarvitaan.

Toisen kierroksen jälkeen laskeudutaan suvantoon, jota siivittävät akustiset kitarat ja huminamainen tausta. Tästä lähdetään rakentamaan jälleen jo aiemmin kuultua riffiä, johon hetken päästä yhtyy niin syna kuin basson korkeammalta osastolta soitettu riffittely, ja huomaan jalkani tahdittavan poljentoa. Kertosäkeen jälkeen sama tunnelmointi jatkuu ja mukaan liittyvät vielä hieman korkeammat kitaramelodiat. Resepti on valmis.

Tämän tyyppinen biisirakenne tuo mieleen niin Norjan suuruuden Ulverin metallikautensa loiston päivinä, mutta myös jostain syystä, kenties akustisten kohtien soundimaailman takia, lisäksi Mustan Kuun Lapsien tuotannon. Ja miksi sitä lähteä toimivaa konseptia muuttamaan? Laulusoundi seuraa myös norjalaisten jälkiä Gorgoroth-maisella kaikuisuudellaan, vaikka jostain syystä olen kuulevani aika ajoin Shagrath-tyyppistä ääntämystä loppusoinnissa…

Toinen esille nostettava raita on neljäs ”AdraMelekTaus”, jonka upea riffittely loistaa selvästi genressään, tuo kylmiä väreitä selkäpiihin ja nostaa ihon kananlihalle. Tämä siis positiivisena ominaisuutena. Rakenne on tuttu ja turvallinen, mutta toimii sellaisenaan varsinaisen hyvin.

Levy on kokonaisuudessaan toimiva ja ehyt kokonaisuus, ja myöhäisestä julkaisuajankohdastaan huolimatta lukeutuu varmasti yhdeksi vuoden parhaista kotimaisista black metal-levyistä.

9/10

Kappalelista:
01. In Your Midnight Orchard
02. To The Pearl Of High
03. Promethean Permutation
04. AdraMelekTaus
05. As It Is Fated
06. With Sickle With Scythe

https://www.facebook.com/pages/Alghazanth/173816232682637

Kirjoittanut: Tuukka Franck

Kommentoi julkaisua