Alghazanth – Vinum Intus

Olen seurannut Alghazanthin urakehitystä aina vuoden 1996 debyyttidemosta ”Behind The Frozen Forest” lähtien. On sanomattakin selvää, että noista muinaisista ajoista ei nykypäivän Alghazanthissa ole jäljellä kuin kylmät muistot vain. Siltikin voin ylpeänä todeta olleeni kerrankin oikeassa, kun vuoden 1997 kakkosdemon ”Dim Is The Moon’s Light” jälkeen uumoilin yhtyeen vielä joskus olevan Suomen black metallin eliittiä.

Perusvaikutteet Alghazanthilla tulevat edelleen selkeästi 90-luvun norski black metallista. Keskitempoisissa kohdissa yhtye kuulostaa hetkittäin kuin Satyricon kahdella ensimmäisellä levyllään ja nopeammat hetket tuovat mieleen jopa Emperorin ”In The Nightside Eclipse” aikoihin. Mutta mikä parasta, yhtye kuulostaa uudella levyllään ennen kaikkea itseltään, kun se aiemmilla julkaisuillaan on ollut ehkä liiaksikin massaan hukkuvaa perustavaraa. Säväyttävimpiä hetkiä levyllä tarjoilee muun muassa kappaleen ”With A Thorn In Our Hearts” mahtipontiset jousi-/ kuorosovitukset sekä hidas ja tunnelmallinen ”For Thirteen Moons” loistavine syntikkamelodioineen ja akustisine kitaroineen.

Lukuisista miehistönvaihdoksista kärsineen yhtyeen kuudes täyspitkä ”Vinum Intus” on jopa hieman yllättäen nauhoitettu täsmälleen samalla kokoonpanolla, kuin edeltäjänsä ”Wreath Of Thevetat”. Liekö sitten tässä se syy, että levy on yhtyeen ehdottomasti rankin ja ennen kaikkea yhtenäisin kokonaisuus? Ja vaikka melodioissa ja kokeilussa levyllä löytyy, ei Alghazanth hetkeksikään unohda black metallin todellista ydintä, vaan ”Vinum Intus” on tunnelmaltaan äärimmäisen synkkä ja ilkeä levy.

”Vinum Intus” on nykytrendiin verrattuna suhteellisen pitkä, liki tunnin kestävä eepos.  Silti se ei puuduta kuuntelijaa missään vaiheessa, vaan päinvastoin levyn olisi suonut kestävän jopa pidempäänkin. Ihan mielenkiinnosta haluan kokeilla ennustajan lahjojani uudestaan ja totean levyn olevan todennäköisesti erittäin korkealla vuoden 2011 parhaita levyjä valitessa. Seuraavat 12 kuukautta näyttäköön, miten tuon ennustuksen käy.

10/10

Kappalelista

1.A Living Grave
2.With A Thorn In Our Hearts
3.Only The Reflection Bleeds
4.Under The Arrow Star
5.Our Ascent Of The Tower
6.Wine Within
7.For Thirteen Moons
8.Triunity
9.The Way Of The Scales

http://www.myspace.com/alghazanthofficial

Kirjoittanut Riku Mäkinen

Kommentoi julkaisua