Amorphis – The Beginning Of Times

julkaisee kymmenennen studioalbuminsa nimeltä ”The Beginning Of Times” kesäkuun 1. päivä Nuclear Blast Recordsin kautta. Koska kyseessä on merkittävä julkaisu ja monelle jopa ehkä vuoden odotetuin albumi, päätimme tehdä albumista tarkemman arvion, jossa kerromme levystä hieman kappale kappaleelta.

”Battle For Light”: Avausraita lähtee käyntiin tutun mahtipontisilla melodioilla. Kappale on oiva yhdistelmä ”Thousand Lakesin” aikaista sekä uudempaa Amorphista. Oivallinen sekoitus folk ja death metallia, joka nostaa odotukset loppualbumista todella korkealle. Vokaaleissa kuullaan niin murinaa kuin puhdastakin laulua sopivassa sekoituksessa.

”Mermaid”: Kappale, joka olisi mitä oivallisin radio hitti, jos Suomesta löytyisi radio kanava, joka hyvää musiikkia soittaisi. Hetkittäin tuli mieleen metallisempi versio Suburban Tribesta. Kappaleen syntikat ovat hetkittäin hyvinkin progeilevat, mutta sopivat kappaleeseen kuin silmä päähän. Kappaleessa ei ole murinaa ollenkaan vaan lauluosuudet ovat pelkästään puhdasta.

”My Enemy”: Lähtee käyntiin niin mukaansatempaavalla melodialla, että kappaleesta on pakko pitää heti ensihetkistä alkaen. Kappaleessa puhtaat laulut ja murinat vuorottelevat mallikkaasti tarjotenkin Tomi Joutsenen vokalisointia parhaimmillaan. Ehdottomasti levyn kärkikappaleita.

”You I Need”: Levyn ensimmäinen single. Kappaleesta löytyy toki kaikki Amorphiksen tunnusmerkit, mutta mielestäni tämä kappale ei anna levystä ihan oikeaa kuvaa. Kappale on musiikillisesti parin viimeisen Amorphis levyn tunnelmissa, kun taas muu levy on ehkä hieman pirteämpää Amorphista.

”Song Of The Sage”: Kappale lähtee käyntiin kuulostaen pienen hetken ajan Stratovariukselta. Kappaleessa on todella vahvoja kansanmusiikki vaikutteita melodioissa. Kappale voisi hyvinkin olla Lakesin aikaisia kipaleita, joka olisi vain päivitetty tämän päivän Amorphikselle sopivammaksi.

”Three Words”: Ei ihan sieltä levyn kärkipäästä oleva kappale. Periaatteessa toimiva ralli, mutta jotenkin vaisun ja mitäänsanomattoman kuuloinen. Loppupuolen murina osuudet lauluissa tuovat vähän lisää pirteyttä kappaleeseen ja myös kertosäe on hyvän kuuloinen mutta muuten kappale jää varsin latteaksi.

”Reformation”: Hieno, kitaravetoinen kappale. Kappale, joka kuulosta paremmalta kerta toisensa jälkeen. Tältä kuulostaa yhtye, jossa toimii jokainen osa-alue.

”Soothsayer”: Jälleen kerran todella eeppisiä melodioita. Tässäkin liikutaan ”Lakesin” maisemissa, mutta jälleen nykyaikasemmalla soundilla. Kappaleessa kuullaan myös taustalla naispuolista laulajaa, jonka nimi ei tästä ennakkoversiosta ikävä kyllä selviä.

”On A Stranded Shore”: Tämäkin kappale kuuluu kategoriaan ”radio hitti”. Ehkä hieman kaupallisemman kuuloista Amorphista, mutta ei kuitenkaan mitään pop musiikkia. Jälleen kerran kappaleessa on todella koukuttavat kertosäkeet, jotka jäävät auttamatta soimaan päähän.

”Escape”: Melankolisesta pohja melodiastaan huolimatta erittäin menevä kappale. Kappaleessa kuullaan progea, folkkia ja ihan puhdasta perinteistä heavy metallia. Ja kun kaikki nuo on vielä saatu sulateltua sopiviin annosmääriin on lopputulos jälleen hienoa kuultavaa.

”Crack In A Stone”: Erittäin tekninen kappale. Yhdistelee mahtipontisia, hieman elokuvamaisia säveliä puhtaaseen death metalliin. Mitään ei ole liikaa, mutta ei myöskään liian vähän. Yhtyeellä on hämmästyttävä kyky ammentaa niin monesta, täysin erityylisestä musiikista ja saada lopputulos silti kuulostamaan kerta toisensa jälkeen näin hyvältä.

”Beginning Of Time”: Levyn nimikkokappale lähtee käyntiin ja etenee hieman Kingston Wall henkisissä tunnelmissa. Melodiat liikkuvat huuruisen progen ja melankolisemman metallin maastossa. Hieno päätös todella hienolle levylle.

Kaikenkaikkiaan lopputuloksena on mielestäni pirtein Amorphis albumi aikoihin. En tiedä kuinka paljon asiaan on vaikuttanut lauluosuuksien nauhoittaminen Marco Hietalan uudessa studiossa, mutta mielestäni tällä albumilla kuullaan Tomi Joutsenen aikaisen Amorphiksen parhaat laulu suoritukset. Muutenkin yhtye kuulostaa hyvin energiseltä ja ovat pystyneet luomaan levyn jolla ei oikeastaan ole heikkoa hetkeä laisinkaan. Tälle albumille on helppo ennustaa hyvää menestystä.

9/10

Kappalelista:

1. Battle For Light
2. Mermaid
3. My Enemy
4. You I Need
5. Song Of The Sage
6. Three Words
7. Reformation
8. Soothsayer
9. On A Stranded Shore
10. Escape
11. Crack In A Stone
12. Beginning Of Time

http://www.amorphis.net/

Kirjoittanut: Juha Attola

Kommentoi julkaisua